Απαραίτητο το σέρβις στα κλιματιστικά

Με αντιβακτηριδιακό υγρό, λέει ο ψυκτικός Μιχ. Μαντέλας *Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι διασπείρουν τον κορονοϊό, λέει στην «ΕτΔ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κων. Γουργουλιάνης

Δημοσίευση: 13 Απρ 2020 19:30
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

Έντονος φαίνεται να είναι ο προβληματισμός των πολιτών αναφορικά με τον αν ο κορονοϊός διασπείρεται μέσω των συστημάτων κλιματισμού. Πολλοί φαίνεται ότι είναι εκείνοι που διέκοψαν τη χρήση τους υπό τον φόβο ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό μέσα από αυτά τα συστήματα που χρησιμοποιούνται είτε για θέρμανση, είτε για ψύξη.

Επειδή όμως ο ιός είναι καινούριος και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, δεν υπάρχει επίσημα τουλάχιστον τοποθέτηση εάν πράγματι μέσω των κλιματιστικών μεταδίδεται ή όχι ο κορονοϊός.

Ο καθηγητής Πνευμολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στην «ΕτΔ» τόνισε ότι τα κλιματιστικά είναι ένα δύσκολο θέμα, καθώς ο covid-19 εισέβαλε βίαια στη ζωή μας και δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμη που να επιβεβαιώνουν ότι μέσω των συστημάτων κλιματισμού διασπείρεται ο ιός. «Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα για τα κλιματιστικά είναι ότι ευθύνονται για τη μετάδοση της λεγεωνέλλας. Για τον κορονοϊό δεν έχουν γίνει μελέτες. Έχει καταγραφεί μονάχα μια περίπτωση στην Κίνα σε εστιατόρια, όπου άνθρωποι σε διαφορετικά τραπέζια και διαφορετικό όροφο μολύνθηκαν και το μόνο στοιχείο που τους συνέδεε ήταν ο κλιματισμός. Μελέτες δεν έχουν γίνει, οπότε πρόκειται για μια θεωρία που δεν έχει αποδειχθεί.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι τα συστήματα αυτά ανακυκλώνουν τον αέρα, οπότε σίγουρα όσοι τα χρησιμοποιούν πρέπει να κάνουν το απαραίτητο service-καθαρισμό, ώστε να μην επιβαρύνουν την υγεία τους» λέει χαρακτηριστικά.

Πολλά είναι τα τηλεφωνήματα που έλαβε από πελάτες του ο ψυκτικός κ. Μιχάλης Μαντέλας, σχετικά με τον αν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση των κλιματιστικών. Ο κ. Μαντέλας ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο ένα σχολαστικό service από αξιόπιστο συνεργείο που ακολουθεί πρωτόκολλο όπως και στα νοσοκομεία με αντιβακτηριδιακά υγρά. «Σχεδόν όλα τα οικιακά κλιματιστικά ανακυκλώνουν τον αέρα του χώρου και δεν έχουν δυνατότητα επιλογής ανακύκλωσης ή απόρριψης του αέρα του χώρου και αντικατάστασή του με φρέσκο αέρα.

Τη δυνατότητα αυτή έχουν αποκλειστικά τα προηγμένα ημικεντρικά και κεντρικά συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν δίκτυα αεραγωγών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους και των οποίων η εφαρμογή στις σημερινές κατοικίες μας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουν όσοι χρησιμοποιούν για τη θέρμανση ή ψύξη του χώρου τους κλιματιστικά, είναι να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία και να κάνουν σωστό service μία φορά τον χρόνο ή δύο αν το χρησιμοποιούν χειμώνα-καλοκαίρι. Αντιλαμβάνομαι ότι το κόστος των 30 ευρώ μπορεί να είναι μεγάλο για μια οικογένεια, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, αλλά το όφελος για την υγεία είναι μεγαλύτερο. Προσοχή όμως, να απευθυνθούν σε επαγγελματίες που θα κάνουν το σωστό και σχολαστικό καθάρισμα του μηχανήματός τους με αντιβακτηριδιακή προστασία. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ύπαρξη φίλτρου πλάσματος στα οικιακά κλιματιστικά. Η οθόνη πλάσματος "σκοτώνει" κάθε ιό λόγω της υψηλής τάσης που αναπτύσσεται πάνω της και επομένως φιλτράρει απόλυτα τον ανακυκλούμενο αέρα» τονίζει ο κ. Μαντέλας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass