ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2020 17:00
Ξεκίνησαν χθες από την Αθήνα οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ θετικότητας στον κορονοϊό. Τεστ που θα γίνουν από μονάδες του Οργανισμού και στην υπόλοιπη Ελλάδα για να διερευνηθεί η «διείσδυση» του ιού στον γενικό πληθυσμό… Ξεκίνησαν χθες από την Αθήνα οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να κάνουν τεστ θετικότητας στον κορονοϊό. Τεστ που θα γίνουν από μονάδες του Οργανισμού και στην υπόλοιπη Ελλάδα για να διερευνηθεί η «διείσδυση» του ιού στον γενικό πληθυσμό…

Οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα

ΣΤΗ 10η ΘΕΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφία των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται στη 10η θέση της λίστας των δήμων της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τα 2.626 κρούσματα, 1.496- δηλαδή ποσοστό 55,9%- ήταν στην Αττική. 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού.198 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη 15άδα των δήμων που είχαν κρούσματα πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Από αυτούς τους δήμους, 7 - ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.

Η Ιφ. Βαγενά επόπτρια ακτινοπροστασίας

Με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη ορίστηκαν γιατροί ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής, ως επόπτες Ακτινοπροστασίας των Ακτινολογικών Εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας ευθύνης της 5ης Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Η κ. Ιφιγένεια Βαγενά, διευθύντρια ΕΣΥ του Γ.Ν. Λάρισας ορίστηκε ως επόπτης ακτινοπροστασίας για πρακτικές που υπόκεινται σε καταχώριση των Κέντρων Υγείας Αγιάς, Τυρνάβου και Ελασσόνας.

 

--------------

Β. Κικίλιας: Επόμενη μέρα με 1200 κλίνες ΜΕΘ

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι οι 1.200 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η στρατηγική είναι «να φτάσουμε για πρώτη φορά, ως χώρα, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες» και προσθέτει : «Αυτή τη στιγμή έχουμε 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας τις οποίες αναβαθμίσαμε σε ΜΕΘ».

Η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα, τονίζει ο υπουργός Υγείας ο οποίος προαναγγέλλει την άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και τη λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως σε ΚΑΤ, «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Παπανικολάου» και στα Πανεπιστημιακά Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

«Απόφασή μου είναι, επικεφαλής της προσπάθειας για τη δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας να είναι η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στον «Ευαγγελισμό» Αναστασία Κοτανίδου. Πρόκειται για μια κατά γενική ομολογία κορυφαία εντατικολόγο αλλά και άνθρωπο, που έδωσε μάχη στη πρώτη γραμμή της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».

 

--------------

ΕΟΟ: Οδηγίες για την επαναλειτουργία οδοντιατρείων

Οδηγίες προς τους ασθενείς και τους οδοντιάτρους εξέδωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την επόμενη μέρα και τη σταδιακή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων. Σύμφωνα με την ΕΟΟ, οι οδοντίατροι μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη εκτέλεση των θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

Οι οδηγίες της ΕΟΟ αναφέρουν ότι τα ραντεβού πρέπει να είναι τουλάχιστον ανά μία ώρα και η οδηγία αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά. Μάλιστα ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού:

1) αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα,

2) αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα και

3) αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως αν απαντηθεί ΝΑΙ σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται για μετά από δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Επίσης, η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στον χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή.

Τα ραντεβού στα οδοντιατρεία θα είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή θα γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια) ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη και θα τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος των ασθενών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass