ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2020 21:32
Η χαρισματική νοσοκόμα Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ Η χαρισματική νοσοκόμα Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ

Η πρωτεργάτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής έβαλε σκοπό να αλλάξει δραστικά τις κάκιστες υγειονομικές συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων του καιρού της, και τα κατάφερε! Οι υπεράνθρωπες προσπάθειές της να περιθάλψει τους

στρατιώτες στον Πόλεμο της Κριμαίας την έκαναν γνωστή στον κόσμο ως «Άγγελο της Κριμαίας».
Στο έργο της περιλαμβάνεται εκτός από δραστική βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και εισαγωγή μιας σειράς υπηρεσιών για τους νοσηλευομένους, με μετρήσιμα αποτελέσματα, ρίχνοντας δραστικά τον δείκτη θνησιμότητας στα νοσοκομεία που απασχολήθηκε!
Ο πιονέρος της μοντέρνας νοσηλευτικής θα έκανε ωστόσο και κάτι ακόμη: μέσα από τα γραπτά της για την ιδανική λειτουργία του συστήματος περίθαλψης θα πυροδοτούσε ανακατατάξεις στα υγειονομικά πλαίσια σε παγκόσμια κλίμακα, την ίδια ώρα που η νοσηλευτική σχολή που ίδρυσε στο Λονδίνο θα γινόταν πρότυπο εκπαιδευτικής δομής.
Από το 1965 το Διεθνές Συμβούλιο των αδελφών νοσηλευτριών-ών καθιέρωσε τη 12η Μαΐου ως μέρα που τιμάται το νοσηλευτικό προσωπικό, προς τιμήν της Φλωράνς Ναϊτιγκέιλ, φιλανθρώπου, που γεννήθηκε το 1820 και θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής επιστήμης. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο, τιμώντας τη 12η Μάη, προτείνει και ένα θέμα για συζήτηση και προβληματισμό. Για φέτος προτείνει το θέμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα - από την τεκμηρίωση στην πράξη».


Γιατί οι άνδρες υποφέρουν
περισσότερο από τον Covid-19
Οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2, που βοηθάει τον κορονοϊό SARS-CoV-2 να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως προκύπτει από μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα σε χιλιάδες ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων και στην Ελλάδα. Η διαπίστωση πιθανώς εξηγεί γιατί σε όλον τον κόσμο πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αρρωσταίνουν σοβαρά από τον Covid-19 και πεθαίνουν από αυτήν τη νόσο.
Οι ερευνητές, όπως αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Άντριαν Βόορς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν δείγματα από δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε 11 χώρες. Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε 1.485 άνδρες και 537 γυναίκες, ενώ η δεύτερη 1.123 άνδρες και 575 γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 69 για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες στην πρώτη ομάδα και 74 και 76, αντίστοιχα, στη δεύτερη. Στη μελέτη συμμετείχε ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν») και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που παίρνουν φάρμακα αναστολείς ή ανταγωνιστές του ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης τύπου 2), δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ACE2 στο αίμα τους, άρα δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. «Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της χορήγησης αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν και Covid-19, όπως είχε προταθεί από προηγούμενες αναφορές», δήλωσε ο Δρ. Βόορς.
Ο υποδοχέας ACE2, που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων, προσδένεται στο κορονοϊό και του επιτρέπει να εισδύσει και να τα μολύνει. Υψηλά επίπεδα ACE2 υπάρχουν στους πνεύμονες και πιστεύεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιδείνωση του Covid-19.
Η νέα έρευνα μελέτησε τα επίπεδα ACE2 μόνο στο πλάσμα αίματος και όχι σε ιστούς όπως των πνευμόνων. Επίσης, τα συμπεράσματά της περιορίζονται μόνο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και όχι γενικότερα σε όλους τους ασθενείς με Covid-19.

 

Με κανονικό ωράριο
λειτουργίας τα φαρμακεία
Στο προηγούμενο κανονικό ωράριο λειτουργίας, που ίσχυε πριν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιτίας του κορονοϊού, επανήλθαν από χθες τα φαρμακεία του νομού Λάρισας.
Συγκεκριμένα, θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 5.30 μέχρι τις 9 το βράδυ. Από τις 21:00 και μετά θα λειτουργούν τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.
Η απόφαση επαναφοράς του ωραρίου ελήφθη από το Δ.Σ. του Συλλόγου μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας από την Πολιτεία και τη σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς.

 

Ακόμα και drones για
καταπολέμηση κουνουπιών
«Πράσινο φως» για τη διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας και Σποράδων για το έτος 2020 άναψε το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την απόφαση για τις προαναφερόμενες εφαρμογές αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα εγκεκριμένα για χρήση από αέρος βιολογικά βιοκτόνα και η εφαρμογή των σκευασμάτων θα γίνει υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων της Περιφέρειάς, οι οποίες θα λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή εφαρμογή τους, σύμφωνα πάντα με τους όρους και περιορισμούς (δόση, συχνότητα εφαρμογής κ.λπ.).
Αναφορικά με τα πτητικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στους αεροψεκασμούς (ελικόπτερα, αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή άλλου τύπου πτητικά μέσα π.χ. drones), πρέπει να πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που θέτει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass