Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2020 21:02

Από τον Δ.  Κατσανάκη    

(katsanakis@eleftheria.gr)

Μέχρι τις 5 Ιουνίου, τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να θέσει εκ νέου την περιοχή σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ ότι θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διασποράς της νόσου Covid-19

στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, υπό την προϋπόθεση να κυλήσουν όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό και μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις με νέες δειγματοληψίες στον οικισμό, που συνεχίζει να δίνει νέα κρούσματα, οι μαζικές δειγματοληψίες θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του σχεδίου «Ημέρα 0-7-14» και τα θετικά κρούσματα απομονώνονται στο Ιατρικό Κέντρο «Αρωγή». Με το σχέδιο αυτό, κατέληξε, ελπίζουμε ότι σε τρεις εβδομάδες από την «Ημέρα 0», δηλαδή στις 5 Ιουνίου, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Σε ποια χειρουργεία
θα γίνεται τεστ COVID-19
Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, προβλέπει τη διενέργεια δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο με θέμα: “Οδηγίες προς Νοσοκομεία για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας”, προβλέπεται -μεταξύ άλλων – η διεξαγωγή τεστ για τον κορονοϊό μόνο στις επεμβάσεις ολικής αναισθησίας.
* Στα τακτικά χειρουργεία, ο έλεγχος για SARS-COV2 -στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου- θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
* Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης , ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
* Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.
Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
* Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
* Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνσή τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημόσιου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης.

Ξεκίνησε η πρακτική
άσκηση φοιτητών στο ΠΓΝΛ
Ξεκίνησε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας η πρακτική άσκηση όλων των σπουδαστών των τμημάτων Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ΙΕΚ, των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2, καθώς και των φοιτητών Α.Ε.Ι. των οποίων η πρακτική άσκηση ανεστάλη με την εμφάνιση του COVID-19.
Με την ίδια απόφαση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη ξεκινά τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και η πρακτική των φοιτητών των προγραμμάτων σπουδών δεύτερου κύκλου Α.Ε.Ι..

Παρατείνονται
οι εκλογές στον Π.Φ.Σ.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια παρατείνεται η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μέχρι την ανάδειξη των νέων μελών από τις αρχαιρεσίες που θα διενεργηθούν μέχρι και 31 Αυγούστου 2020.
Λόγω της παράτασης αυτής η θητεία των μελών που θα εκλεγούν περιορίζεται κατά δύο μήνες.Ορίστηκαν επόπτες
για τις ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού
Ορίστηκαν με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη οι επόπτες των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Ομ.Υ.) Ειδικού Σκοπού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19 στην 5η ΥΠΕ.
Για το Κέντρο Υγείας Λάρισας επόπτες ορίστηκαν η παθολόγος Πολυξένη Λάλου και η γενική γιατρός Σοφία Αλμπανίδου από την 1η ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας με 5 και 2 ΚΟΜΥ αντίστοιχα υπό την εποπτεία τους, ενώ για το Κέντρο Υγείας Λάρισας ο γενικός γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Αμπελώνα Γιάννης Αντωνόπουλος με 2 ΚΟΜΥ υπό την εποπτεία του.
Οι επόπτες ιατροί αναλαμβάνουν την παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης και υποστήριξης των εν λόγω ΚΟΜΥ για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται συνεργασία και παρέχονται διευκολύνσεις υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. παραχώρηση γραφείου και λοιπού εξοπλισμού).
H στάθμευση των αυτοκινήτων των ΚΟΜΥ θα γίνεται στο προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας. Για την ΠΕ Λάρισας ο χώρος στάθμευσης θα είναι στον προαύλειο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Από λάθος στο Συμβούλιο
Κρίσης Γιατρών της 5ης ΥΠΕ!
Απίστευτο και όμως αληθινό: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με χθεσινή του απόφαση τροποποιεί προηγούμενη απόφασή του για τη συγκρότηση και ορισμό μελών στα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής Ιατρών Ε.Σ.Υ. στην έδρα της 5ης ΥΠΕ για θέσεις Νοσοκομείων.
Πρόεδρος των επιτροπών για τις ειδικότητες Γαστρεντερολογίας, Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Νευρολογίας, Παθολογίας-Ογκολογίας και Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ορίστηκε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Γιάννης Ντόκος με αναπληρωτή τον τέως αναπληρωτή διοικητή Χάρη Αποστολίδη, του οποίου η παραίτηση έχει γίνει αποδεκτή από τον ίδιο τον υπουργό, με αποτέλεσμα να έχει επιστρέψει και να ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τις τελευταίες εβδομάδες.
Λάθος από απροσεξία των στελεχών του Υπουργείου Υγείας που χρεώνεται όμως στον ίδιο τον υπουργό που έβαλε και την υπογραφή του στη σχετική απόφαση.