Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποδομές για ύποπτα κρούσματα στο Κ.Υ. Λάρισας

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ * ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ Κ.Υ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ COVID-19 ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2020 21:00
Από την επίσκεψη του αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ Ηλία Τσιαούση  στο Κέντρο Υγείας Λάρισας Από την επίσκεψη του αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ Ηλία Τσιαούση στο Κέντρο Υγείας Λάρισας

Σε Κέντρο Υγείας με υποδομές διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 εξελίσσεται το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Λάρισας, που ξεκινά άμεσα εργασίες διαμόρφωσης των κτιριακών του εγκαταστάσεων. Η τελική του μορφή ωστόσο απέχει από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας μόνο για Covid-19, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.


Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας επισκέφθηκε χθες το πρωί ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Ηλίας Τσιαούσης και είχε συνάντηση με τον διευθυντή Βαγγέλη Γρατζή και στελέχη του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για τις αναγκαίες μετατροπές ώστε να εξυπηρετηθεί η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών.
Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει τη φύλαξη του κτιρίου από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης καθώς και θερμομέτρηση όλων των εισερχόμενων στο κτίριο, στην είσοδο του οποίου διαμορφώνεται ειδικός χώρος με γραφείο και κρεβάτι ασθενούς, όπου θα εξετάζεται όποιος προσέρχεται και έχει συμπτώματα της νόσου. Εφόσον κρίνεται ύποπτο, τότε θα μεταφέρεται με το μικρό ασανσέρ που δεσμεύεται για τον σκοπό αυτό στον δεύτερο όροφο του κτιρίου για τις περαιτέρω εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και λήψη δείγματος για μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του ιού.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η εξυπηρέτηση των ύποπτων κρουσμάτων από το Ακτινολογικό, καθώς η διοίκηση του Κέντρου Υγείας μετά από επικοινωνία και με τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Γ. Συρογιαννόπουλο ζήτησε φορητό ακτινολογικό μηχάνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημα, με τον κ. Γρατζή να επισημαίνει ότι εάν δεν έρθει το φορητό μηχάνημα οι ύποπτοι ασθενείς θα παραπέμπονται για ακτινογραφίες στα δύο νοσοκομεία.
Οι εργασίες για τη διαμόρφωση των χώρων απομόνωσης αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες αντικατάστασης του κλιματιστικού συστήματος, που αναμένεται να παραδοθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η διαμόρφωση χώρων για τους ύποπτους ασθενείς στον δεύτερο όροφο του κτιρίου υποχρέωσε τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας να μετακινήσει τις επιτροπές ΚΕΠΑ στον 5ο όροφο, απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης των αναπήρων.
Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία ο κ. Τσιαούσης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Κέντρου Υγείας στις δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης και εξήρε τις προσπάθειες της διεύθυνσης και του προσωπικού του, εξετάστηκε και το θέμα της σταδιακής επαναφοράς του συστήματος εξετάσεων και συνταγογράφησης σύμφωνα και με τις οδηγίες της ειδικής επιτροπής και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση για τη νέα λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λάρισας απέχουν από τον σχεδιασμό, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας για μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας μόνο για Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει τον ανασχεδιασμό του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δημιουργώντας Κέντρα Υγείας μόνο για Covid-19 στις μεγάλες πόλεις (μεταξύ αυτών και η Λάρισα) και αναπτύσσοντας δίκτυο παρακολούθησης για ασθενείς στο σπίτι, με την αξιοποίηση του προσωπικού των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και των ιδιωτών γιατρών.
Ειδικότερα, ο ανασχεδιασμός αποσκοπεί στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στον νέο κορονοϊό, λόγω συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και ασθενών με άλλες νόσους τόσο σε δομές της ΠΦΥ, όσο και στα νοσοκομεία.
Ο σχεδιασμός αυτός προχώρησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χωρίς να επεκταθεί μέχρι σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στη Λάρισα είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους υγειονομικούς του Κέντρου Υγείας Λάρισας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την προοπτική εγκατάλειψης του σχεδιασμού την ώρα που στο Υπουργείο Υγείας έχει φθάσει πρόταση μετατροπής του Κέντρου Υγείας Λαμίας σε Κέντρο Υγείας μόνο για Covid-19, καθώς το Νοσοκομείο Λαμίας έχει χαρακτηριστεί ως γνωστόν αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα