Αντιβιοτικά: Αναστολή του νόμου με το... καλημέρα

* ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ * ΑΘ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ «ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ» * Π.Ι.Σ.: ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΔΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2020 21:01

Του Δημ. Κατσανάκη
Στα χαρτιά φαίνεται να παραμένει άλλη μια φιλόδοξη κυβερνητική προσπάθεια για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης διακίνησης αντιβιοτικών φαρμάκων. Την ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου, με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων,

την προηγούμενη Πέμπτη, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η αναστολή εφαρμογής του λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του νόμου.
Η αναστολή αυτή προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις γιατρών και φαρμακοποιών, τα συνδικαλιστικά όργανα των οποίων τάσσονται, όπως ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, υπέρ της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών, καθώς «η Ελλάδα θεωρείται «πρωταθλήτρια» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών».
Όπως προβλέπει το άρθρο 18, του νόμου 4675/2020 (ΦΕΚ 54Α/11-3-2020) που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη Πέμπτη, κάθε συνταγή, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη, που περιέχει αντιβιοτικό και φέρει την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας.
Το μέτρο αυτό λαμβάνεται, προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και όπως αναφέρει ο νόμος, «δεν θίγει τον εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών φαρμακευτικών προϊόντων (όπως κατάταξη ανά κατηγορία απαιτούμενης ιατρικής συνταγής, απλής, περιορισμένης ή ειδικής αιτιολογημένης ιατρικής συνταγής), που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων».
Οι συνταγές θα πρέπει να αναγράφουν τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases – ICD. Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται χειρόγραφη συνταγή, αυτή θα πρέπει να αναγράφει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και τον λόγο αδυναμίας έκδοσης αυτής.
Λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης και με τους φαρμακοποιούς να αναμένουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου τρόπου διακίνησης των αντιβιοτικών, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημέρωσε τα μέλη του ότι «ο νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών (μόνο με ιατρική συνταγή) δεν μπορεί να εφαρμοστεί από σήμερα, λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι). Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών, όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση».
Είχε προηγηθεί, με αφορμή την έντονη φημολογία για αναστολή εφαρμογής του νόμου, ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που χαρακτήριζε αδιανόητη την αναστολή του νόμου για υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών θεωρώντας «αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά».
«Η όποια αναστολή για οποιονδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου, θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή», τονίζει ο ΠΙΣ. Με δεδομένο, συνεχίζει, ότι στον νόμο του Φεβρουαρίου του 2020 προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή, αναμένει «από το Υπουργείο Υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα τον νόμο».

Ο ΑΘ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ
Ουσιαστική και «χωρίς διαχωρισμούς» εφαρμογή του νόμου ζητά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θανάσης Κουτσούκης και δηλώνει πρόθυμος για συνεργασία με την Πολιτεία στην κατεύθυνση εφαρμογής ενός νόμου για την υποχρεωτική προσκόμιση συνταγής, που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούκης «Από τις βασικές θέσεις της Διοίκησης του Συλλόγου αποτελεί η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, χωρίς διαχωρισμούς, περί υποχρεωτικής προσκόμισης ιατρικής συνταγής από την πλευρά των ασθενών προς το φαρμακείο, προκειμένου να τους χορηγηθούν τα οποιαδήποτε υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών, για την εξοικονόμηση πόρων υπέρ της Δημόσιας Υγείας, για την ηθική και νομική εξασφάλιση των συναδέλφων φαρμακοποιών και για τη μετάβαση σε άλλες θεραπείες, που δίνουν ικανοποιητικές λύσεις σε μια σειρά από περιστατικά στα οποία αδίκως χορηγούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά) ζητάμε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα».
Και συνεχίζει: «Η οριστική λύση δεν είναι η φύλαξη των συνταγών από τα φαρμακεία (νέα εκτύπωση της συνταγής και φύλαξη επί διετία).
Δεν μπορούμε κάθε φορά να είμαστε εμείς οι υπηρέτες ενός συστήματος που υπολειτουργεί και να βυθιζόμαστε ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο της γραφειοκρατίας, η οποία καλά κρατεί.
Σε ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα αφορά ασφαλισμένους όλων των ταμείων, ανασφάλιστους και επισκέπτες της χώρας μας, διαθέσιμο σε όλους τους συνταγογράφους γιατρούς (αυτό σημαίνει και στους οδοντιάτρους και στους κτηνιάτρους), στο οποίο θα αποθηκεύονται όλες οι συνταγές, αλλά και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες υγείας, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν φίλτρα ασφαλείας τόσο κατά τη συνταγογράφηση όσο και κατά την εκτέλεση των συνταγών (για πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, για περιπτώσεις κινδύνου από αυξημένη τοξικότητα κ.λπ.) δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου.
 Ο νόμος αυτός, για υποχρεωτική προσκόμιση συνταγής, υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς ζητούμε να εφαρμοστεί και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Αρκεί να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και διάθεση για ουσιαστική πρόοδο» καταλήγει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
Ο ΠΙΣ
Κανένα φάρμακο και δη αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού αποτελεί την πάγια θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος θεωρεί τον νόμο για τη χορήγηση αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι ο υπάρχων νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού για να δηλώσει: «Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου, καθώς και τη δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού. O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τον νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass