Ο ορισμός διοικητή είναι η μισή λύση στο πρόβλημα...

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ Ν. ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΓΝΛ -ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ -ΜΗΝΥΜΑΤΑ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2020 21:04

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Αποφασισμένοι να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για την οριστική επίλυση του διοικητικού

προβλήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με τον ορισμό εκτός του Διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να λειτουργήσει, εμφανίστηκαν όσοι φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (ΕΙΝΚΥΛ) για τη συζήτηση του θέματος.
Τόσο τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ όσο και διευθυντές κλινικών και τμημάτων, που παρευρέθηκαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για τη σύσκεψη περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα, κάνοντας λόγο για διαχρονική υποβάθμιση με τη μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και την εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Διαπίστωση που συνέδεσαν με τη δεκαετή συνύπαρξη με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κάτω από ενιαία διοίκηση, περίοδο που χαρακτήρισαν «περίοδο αφαίμαξης και απομύζησης του νομαρχιακού νοσοκομείου».
Χαιρετίζοντας την απόφαση για την αυτονόμηση του Γενικού Νοσοκομείου επέρριψαν πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις για την ανυπαρξία διοίκησης παρά την παρέλευση 16 μηνών με σοβαρές επιπτώσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου. «Το Υπουργείο Υγείας όρισε χθες νέο διοικητή, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η μισή λύση για να μην πω καμία λύση. Η λύση είναι η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των νέων αιρετών εκπροσώπων στη διοίκηση και ο ορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς μια σειρά από ημερομηνίες τρέχουν...» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης.
Στο πλευρό των προσπαθειών για την επίλυση του διοικητικού προβλήματος τάχθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Βούλγαρης. Ο κ. Πινακάς υπενθύμισε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη στήριξη των δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Νοσοκομείου και δεσμεύτηκε για την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση για τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσουν όλα τα χρηματοδούμενα από το ΕΣΠΑ έργα, μεταξύ των οποίων η συνδετήρια πτέρυγα και η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξετάζει την προοπτική παράτασης των προθεσμιών ώστε με την τοποθέτηση Διοικητικού Συμβουλίου το νοσοκομείο να μην χάσει την ευκαιρία ένταξης έργων που έχουν ωριμάσει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος μίλησε για διαχρονική εγκατάλειψη του Γενικού Νοσοκομείου αλλά και αφομοίωση τμημάτων του από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και πρότεινε την προώθηση ενός διεκδικητικού πλαισίου με συγκεκριμένες κινήσεις στην Αθήνα και με επικεφαλής την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων. Εξ ορισμού στο πλευρό της ΕΙΚΥΛ τάχθηκε και το Εργατικό Κέντρο με τον γενικό γραμματέα Πάρι Λιόλιο να επισημαίνει ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί και στηρίζεται «στο πείσμα, τον εγωισμό και το φιλότιμο των εργαζομένων» και επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις για την προώθηση σχεδιασμών με στόχο να περάσει η υγεία στα χέρια των ιδιωτών. Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον ορισμό του Γρηγόρη Βλαχάκη στη θέση του διοικητή, η ΕΙΝΚΥΛ συνεχίσει να κινείται δυναμικά για τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου αποσύροντας την απόφασή της να προχωρήσει σε αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία και τα πρωινά χειρουργεία εάν το υπουργείο δεν προχωρούσε στον ορισμό διοικητή και διοίκησης μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

OI ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
«Ευελπιστώ ότι η τοποθέτηση του κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, ως νέου Διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, θα δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του νοσοκομείου της πόλης μας» τονίζει ο βουλευτής Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του για να υπογραμμίσει «με την επέλαση του κορονοϊού το προηγούμενο διάστημα, η δημόσια υγεία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και κέρδισε το στοίχημα, ανταποκρινόμενη επιτυχώς στην πρόκληση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, όμως, κατέστη ιδιαίτερα σαφές ότι το σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή στις ανάγκες των πολιτών για πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιοτικής δημόσιας υγείας. Γνωρίζω, βεβαίως, ότι χρειαζόμαστε αρκετό δρόμο για να φτάσουμε σ’ αυτό. Ωστόσο, πιστεύω ότι συνεργαζόμενοι μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Από την πλευρά της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά στο μήνυμά της χαρακτήρισε αδιανόητο ότι «το ΓΝΛ βρίσκεται σ’ αυτό το καθεστώς αδράνειας και δυσλειτουργίας εδώ και τόσο πολύ καιρό, αντιμετωπίζοντας τρομακτικές ελλείψεις σε υλικά, εξοπλισμό και προσωπικό, με τόσους διαγωνισμούς να κοντεύουν να εκπνεύσουν και όλα αυτά γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε η στοιχειώδης μέριμνα προκειμένου να λυθεί ένα θέμα αρκετά απλό, η κάλυψη δηλαδή της θέσης του διοικητή και η συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου» για να αναφερθεί στην επανακατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας. Και κατέληξε «Χαίρομαι που, έστω και με τόσο σημαντική καθυστέρηση, ορίστηκε επιτέλους νέος διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται άμεσα να συγκροτηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου το νοσοκομείο να απαγκιστρωθεί γρήγορα και έγκαιρα από το προβληματικό καθεστώς, στο οποίο έχει περιέλθει». Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη υπενθυμίζει τη σχετική επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή σημειώνοντας πως «οι αόριστες, ρηματικές δεσμεύσεις του Υπουργείου, δεν αρκούν». Και προσθέτει: «Το Νοσοκομείο μας έχει υποβαθμιστεί σε σοβαρό βαθμό, το ΕΣΠΑ κλείνει σε λίγο και κάποιοι αρνούνται να κινηθούν αποφασιστικά για τη διάσωση και αναβάθμισή του. Είμαστε καθαροί στις θέσεις μας: Το ΓΝΛ είναι απαραίτητη υγειονομική μονάδα για τον νομό, έχει όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει και δεν δεχόμαστε τη διαρκή υποβάθμιση και υπονόμευσή του. Στον αγώνα αυτό είμαστε ΟΛΟΙ και είμαστε ΜΑΖΙ».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΑ 25
Στο μεταξύ και νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κατέθεσε η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, η οποία ερωτά τον υπουργό:
1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ώστε να στελεχωθεί άμεσα με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας; 2. Ποια βήματα θα γίνουν ώστε να μην χαθούν οι προθεσμίες για τους διαγωνισμούς προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού; 3. Τι θα γίνει με τις κτιριακές υποδομές του Νοσοκομείου που χρειάζονται βελτίωση; 4. Τι θα γίνει με τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου που εκκρεμεί εδώ και 16 μήνες;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass