ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2020 15:51
Σύντομα κοντά μας… και στην Ελλάδα! Σύντομα κοντά μας… και στην Ελλάδα!

Ο Παν. Γεωργούλιας
στην Επιτροπή Ακτινοβολιών
Στην Ειδική Επιτροπή Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, που συγκρότησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συμμετέχει ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Παναγιώτης Γεωργούλιας, ο οποίος μαζί με τον πυρηνικό ιατρό, διευθυντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής 401 Γ.Σ.Ν.Α. και του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Ιωάννη Κούτσικο, ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης.
Στην αρμοδιότητα της Επιτροπής ανήκει η έγκριση των νέων ιατρικών πρακτικών που συνεπάγονται έκθεση σε ακτινοβολίες, καθώς και η αναθεώρηση των υπαρχουσών ιατρικών πρακτικών, η έγκριση για τη χρησιμοποίηση ανοικτών ή κλειστών πηγών σε ανθρώπους για βιοϊατρική και ιατρική έρευνα, η θέσπιση κριτηρίων παραπομπής ασθενών για ιατρικές και ιατρονομικές εκθέσεις, η μέριμνα για τη σύνταξη και η έγκριση από αυτήν των πρωτοκόλλων για εξετάσεις ασθενών με ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες και η έγκριση ειδικών αδειών σκοπιμότητας για την εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
Η θητεία των μελών της Ειδικής Επιτροπής είναι τριετής.

GEORGOYLIAS_PANAGIOTHS.jpg

 

 

ΕΟΠΥΥ: Νέες λειτουργίες
που βοηθούν τους ασφαλισμένους
Μια νέα υπηρεσία που θα διευκολύνει σημαντικά όσους λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, έχει συμπεριληφθεί στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) του ΕΟΠΥΥ.
Οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για την πορεία έγκρισης για Φάρμακο Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) μέσω της εξής επιλογής που έχει προστεθεί: «Παρακολούθηση Αιτήματος ΣΗΠ». Με τον τρόπο αυτόν ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει έγκαιρα αν εγκρίθηκε το ΦΥΚ που πρέπει να του χορηγηθεί χωρίς καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, ο ΕΟΠΥΥ -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του- «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, έχει προωθήσει τη χρήση του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ). Με τη χρήση του ΦΑΥ οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν δαπάνες υπηρεσιών υγείας που έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ και είναι καταγεγραμμένες στα Πληροφοριακά Συστήματά του. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΦΑΥ και των στοιχείων που παρέχει προς τους ασφαλισμένους, έχει τεθεί σε λειτουργία και η υπηρεσία πιστοποίησης του ασφαλισμένου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο που θα προμηθευτεί τα ΦΥΚ, δηλαδή εάν επιθυμεί να τα λαμβάνει από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα φαρμακεία της γειτονιάς του.
Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στον προσωπικό ΦΑΥ, καθώς η διαδικασία είναι απλή και αποτελεί ένα εργαλείο που επιπρόσθετα βοηθά τόσο τον ΕΟΠΥΥ όσο και τον ασφαλισμένο να εντοπίζει τυχόν χρεώσεις που έγιναν χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει γι’ αυτές. Συγκεκριμένα μέσω του ΦΑΥ ο κάθε ασφαλισμένος έχει δυνατότητα «αυτοελέγχου» για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

 

Πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ)
Μετά από κάθε συναλλαγή σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ, προεγγράφεστε αυτόματα στον προσωπικό σας Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, όπως εξηγεί ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του. «Κατόπιν, μπορείτε να δημιουργήσετε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (Κωδικός Χρήστη και Συνθηματικό) από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας -https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson και αυτόματα να συνδεθείτε στον ΦΑΥ: https://eservices.eopyy.gov.gr/eHealthInsuranceRecordInsPerson/login.xhtml
Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν πρόσφατα επισκεφθεί οποιαδήποτε ΠΕ.ΔΙ., μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή με τους κωδικούς ΤΑΧΙSnet και τα στοιχεία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου τους στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης από την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: Εγγραφή στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας -https://eservices.eopyy.gov.gr/eApplicationInsPerson και λαμβάνουν μοναδικό κωδικό εγγραφής. Στη συνέχεια, όταν πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε οποιονδήποτε ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε ΠΕ.ΔΙ., με την ταυτότητα ή το διαβατήριο και τον μοναδικό κωδικό εγγραφής, ενεργοποιούν την υπηρεσία του ΦΑΥ.
Ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας διαρκώς εξελίσσεται με νέες δυνατότητες και υπηρεσίες χρήσιμες προς τους πολίτες και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. 


Νέο διαγνωστικό τεστ για πρώιμο εντοπισμό του Αlzheimer
Στον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Alzheimer στοχεύει το R4Alz (Remedes for Alzheimer) μία νέα νευροψυχολογική διαδικασία (διαγνωστικό τεστ) που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση νοητικών λειτουργιών κατά το γήρας. Η δοκιμασία R4Alz αποτελεί το αντικείμενο της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της ψυχολόγου Ελένης Πόπτση και υλοποιείται με τη συνεργασία των τμημάτων Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με την Alzheimer Hellas.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πραγματοποιήθηκε μελέτη με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης του κατά πόσο η δοκιμασία R4Alz, μπορεί να διαφοροποιήσει άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης νευροεκφυλιστικής νόσου (τα λεγόμενα Άτομα με Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση και Άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή) από υγιείς νοητικά ενήλικες, άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες στο «Journal of Alzheimer Disease», μια τέτοια διάκριση είναι δυνατή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 175 άτομα, και έδειξε ότι η δοκιμασία διαθέτει εξαιρετική ευαισθησία, δηλαδή μπορεί να διαχωρίσει την Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση από το υγιές νοητικά γήρας με ακρίβεια 85,3%, ενώ με ποσοστό 92,9% καταχωρεί σωστά τον υγιή πληθυσμό. Με άλλα λόγια, η δοκιμασία R4Alz μπορεί να λειτουργήσει ως «δείκτης» για το εάν ένα άτομο έχει νοητικά ελλείμματα, ακόμη και αν αυτά δεν γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον ή τους ειδικούς, καθιστώντας δυνατή την πρώιμη πρόληψη.

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass