Ιατρική Στήλη

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2020 21:05

Στη δημόσια περφόρμανς «No Escape (Καμιά Διαφυγή)» στο Μιλάνο, ένας άντρας τυλιγμένος με προστατευτικές μάσκες προσπαθεί να κινηθεί. Για την περφόρμανς συνεργάστηκαν ο αρχιτέκτονας τοπίου Chaosteria με τους XiziZi και Xuegang Wang, με στόχο να θέσουν επί τάπητος το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τη σχέση τους με τη φύση. Η περφόρμανς εκτυλίσσεται μπροστά στον Καθεδρικό του Μιλάνου, με έναν άντρα καλυμμένο ολόκληρο από προστατευτικές μάσκες να προσπαθεί να κινηθεί μέσα στα ολοένα συρρικνούμενα όρια ενός κόκκινου κύκλου, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο έδαφος. Βαθιά επιρροή στη σύλληψη της περφόρμανς άσκησε η έννοια της κοινωνικής απομόνωσης. Ο «φασκιωμένος» περφόρμερ υποχρεώνεται να προσαρμόσει τις κινήσεις του καθώς συρρικνώνεται ο κόκκινος κύκλος. Αρχικά, ο χώρος είναι αρκετά ευρύς ώστε να μπορεί να κινείται στην περίμετρο του κύκλου. Εντούτοις, στο τέλος σωριάζεται στο έδαφος, λόγω της δυσκολίας που έχει να κινηθεί, λόγω κούρασης, λόγω ιλίγγου. Οι μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν είναι μάσκες που είχαν χρησιμοποιηθεί και στη συνέχεια πεταχτεί ως απορρίμματα, αλλά καθαρίστηκαν λεπτομερώς και απολυμάνθηκαν για τις ανάγκες του πρότζεκτ.

 

Τον Οκτώβρη ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Από τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στην Ελλάδα, όπως δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ανακοίνωσε ότι φέτος το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4 εκατομμύρια εμβόλια, ένα εκατομμύριο παραπάνω από πέρυσι. «Το 2018 εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Κάναμε εμβολιαστική καμπάνια και αυξήσαμε τη δυνατότητα της χώρας να εμβολιάζει στα 3 εκατομμύρια πέρυσι. Και αυτό έχτισε ένα τείχος ανοσίας για τον ιό της γρίπης και βοήθησε τις ΜΕΘ μας να αντέξουν στον κορονοϊό» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας προαναγγέλοντας πρόσθετες ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός. Ερωτηθείς για την ασφάλεια πιθανού εμβολίου για τον κορονοϊό ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει, οργανώνει, υπογράφει τα συμβόλαια με τις χώρες και δίνει και 2,7 δισ. ευρώ για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι προφανές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη εμβόλια χωρίς να έχουν τεσταριστεί, χωρίς να έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, χωρίς να έχουν εγκριθεί. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Επίσης, δεν υπάρχει καμία τεράστια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία η οποία θα ρίσκαρε τη φήμη της, την αξιοπιστία της και τα κέρδη της, αν θέλετε, φέρνοντας ένα εμβόλιο στην αγορά το οποίο δεν είναι επαρκές ή ασφαλές».


Νέες συνθέσεις στις Υγειονομικές Επιτροπές

Νέα σύνθεση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπήτης Λάρισας ανέκυψε από την τροποποίηση παλιότερης απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στις νέες επιτροπές συμμετέχουν:
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Α.Υ.Ε.) Γραντζής Ευάγγελος χειρουργός στο Κ.Υ. Λάρισας, ως πρόεδρος, με αναπληρώτρια τη Μακρυγιάννη Αμαλία, παθολόγο στο ίδιο Κ.Υ. Φιλοκώστας Αριστείδης, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, ακτινοδιαγνώστρια ίδιο στο Κ.Υ. Μπαλιάκου –Χαρμπούζ Ιουλιάνα Μάρτσα, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αναγνώστου Νίκη, παθολόγο στο ίδιο Κ.Υ.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Β.Υ.Ε.) Αναγνώστου Νίκη, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Φιλοκώστα Αριστείδη, ΩΡΛ στο ίδιο Κ.Υ. Μακρυγιάννη Αμαλία, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μπαλιάκου –Χαρμπούζ Ιουλιάνα Μάρτσα, παθολόγο στο ίδιο Κ.Υ. Μπάρδας Αλέξανδρος, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, ακτινοδιαγνώστρια στο ίδιο Κ.Υ.


Ομάδα αξιολόγησης στο ΠΓΝΛ για έλεγχο Covid-19

Τριμελή ομάδα προγραμματισμού για τη διενέργεια Διαγνωστικού Μοριακού Ελέγχου για τον SARS-CoV-2 με επικεφαλής την ιατρό εργασίας, Ειρήνη Καρνάβα, στο προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συνέστησε ο διοικητής του ιδρύματος Δημήτρης Κατσικονούρης. Σύμφωνα με τις οδηγίες όλο το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια πρέπει να ελεγχθεί αλλά με προγραμματισμό και κατά προτεραιότητα βάσει εκτίμησης κινδύνου που θα πραγματοποιείται από τον Ιατρό Εργασίας ή από άλλο αρμόδιο υγειονομικό. Η ομάδα θα εξετάζει παράγοντες όπως το τμήμα στο οποίο εργάζεται ο υγειονομικός και τον σχετιζόμενο κίνδυνο διασποράς (π.χ. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, Αιματολογική Κλινική, Ογκολογική Κλινική, Νεφρολογική Κλινική, Καρδιολογική Κλινική ή άλλες μονάδες υψηλού κινδύνου), άλλον παράγοντα κινδύνου για αυξημένη πιθανότητα έκθεσης στη νόσο όπως ιστορικό επαφής κατά τη διάρκεια της αδείας, τοποθεσία διακοπών με υψηλή επίπτωση της νόσου, ιστορικό συμμετοχής, κατά τη διάρκεια της αδείας, σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή συναθροίσεις όπως π.χ. γάμος, βάπτιση, συναυλία ή άλλη εκδήλωση με αυξημένο συγχρωτισμό. Όπως αναφέρεται στις σχετικές οδηγίες ο εργαστηριακός έλεγχος δεν επηρεάζει την ανάληψη εργασίας από το προσωπικό, η οποία θα πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass