Οι εφημερίες άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΝΛ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ 2 ΠΡΟΣ 1 ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2020 21:02

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο ιατρικό -και όχι μόνο- προσωπικό

του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας η απόφαση της 5ης ΥΠΕ να ανοίξει αιφνιδιαστικά θέμα εφημέρευσης των δύο νοσοκομείων, με το επιχείρημα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών της Θεσσαλίας.
Η διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Λάρισας, που συνεδρίασε χθες, εμφανίστηκε «αδιαπραγμάτευτα αντίθετη» με οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του εφημεριακού καθεστώτος, θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή προγραμματισμένη κινητοποίηση της Ένωσης με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Νοσοκομείο.
Το θέμα ανέκυψε την προηγούμενη Τρίτη το μεσημέρι στη διάρκεια της συνάντησης του διοικητή της 5ης ΥΠΕ με τις αντιπροσωπίες των δύο νοσοκομείων για τη διεκδίκηση της ΜΕΘ Παίδων, όταν ο κ. Σερέτης κάλεσε τις δύο πλευρές να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα με θέμα συζήτησης το σύστημα των εφημεριών καθώς, όπως είπε, υπάρχουν δυσλειτουργίες και προβλήματα με τις εφημερίες κλινικών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για τη συζήτηση του θέματος την επόμενη εβδομάδα.
Μέχρι τη συνάντηση οι διοικήσεις και οι διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών ανέλαβαν να ετοιμάσουν τις απόψεις τους και να διαμορφώσουν τις προτάσεις τους στη βάση των υπαρχόντων δεδομένων και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών της Θεσσαλίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο τραπέζι της διαβούλευσης φαίνεται να έχει τεθεί η προοπτική ανατροπής της εναλλάξ εφημερίας των δύο νοσοκομείων και της επαναφοράς της σχέσης 2 προς 1 για Γενικό και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντίστοιχα, σύστημα που ίσχυε και παλαιότερα. Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε» και δεν έχουν διαψευστεί.
Η προοπτική της επαναφοράς της σχέσης 2 προς 1 προκάλεσε αναστάτωση στο σύνολο του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου, που εκφράζει το τελευταίο διήμερο τον έντονο προβληματισμό του για τη δυνατότητα του νοσοκομείου με τα τεράστια προβλήματα, που έφθασε στα όρια της κατάρρευσης, να αντεπεξέλθει σε περισσότερες εφημερίες μηνιαίως.Η ΕΙΝΚΥΛ
Το θέμα απασχόλησε χθες και τη διοίκηση της ΕΙΝΚΥΛ που συνεδρίασε ενόψει της σημερινής κινητοποίησης. «Οργή προκαλεί στο σύνολο των ιατρών του Νοσοκομείου η πρόθεση της 5ης ΥΠΕ για αλλαγή του εφημεριακού καθεστώτος των Νοσοκομείων της Λάρισας σε 2 προς 1, αυξάνοντας τον εφημεριακό φόρτο του ΓΝΛ, το οποίο ασφυκτιά από τη χρόνια έλλειψη προσωπικού και την κτιριακή υποβάθμιση» τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΚΥΛ, για να δηλώσει ότι οι γιατροί είναι «αδιαπραγμάτευτα αντίθετοι με την απόπειρα αλλαγής του εφημεριακού καθεστώτος» και διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, δημιουργία της νέας πτέρυγας και υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
«Εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας, η πολιτική ηγεσία επιλέγει σε συνεργασία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο, να μετατρέψει το ΠΓΝΛ, που είναι και το κέντρο αναφοράς COVID-19, σε ιδιωτικό μέσω ΣΔΙΤ, όπου οι άρρωστοι θα πληρώνουν. Οι οικονομικά αδύναμοι θα στριμώχνονται στους διαδρόμους και τους πεπαλαιωμένους θαλάμους του ΓΝΛ» σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΙΝΚΥΛ και μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο ίδρυμα υποστηρίζει ότι ήδη αρκετοί συνάδελφοι ιατροί, σε κατάσταση εργασιακής εξουθένωσης, δηλώνουν αγανακτισμένοι με πρόθεση ακόμα και παραιτήσεων, στην περίπτωση της παράλογης επιβάρυνσης του εφημεριακού φόρτου του Νοσοκομείου.
Σήμερα η ΕΙΝΚΥΛ αναμένεται να ξεδιπλώσει την επιχειρηματολογία της κατά της επαναφοράς της σχέσης εφημεριών 2 προς 1, υποστηρίζοντας ότι μπορεί στο παρελθόν να ίσχυε αυτή η σχέση όμως τότε ήταν άλλα τα δεδομένα και τα μεγέθη του Γενικού Νοσοκομείου. Σήμερα ένα Νοσοκομείο με 92 γιατρούς και με παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό δεν μπορεί να αντέξει διπλάσιες εφημερίες συγκριτικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των πολλαπλάσιων γιατρών, των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού. «Εμείς διεκδικούμε για το νοσοκομείο μας να εξελιχθεί σε ένα νοσοκομείο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και όχι σε ένα εφημεριακό κέντρο περιορισμένων δυνατοτήτων...» δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, δίνοντας το στίγμα της σημερινής του παρέμβασης στην κινητοποίηση.Η ΣΥΓΚΕΚΤΡΩΣΗ
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) οργανώνει συγκέντρωση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, στις 11:00 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει μια ώρα αργότερα Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass