Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιατρική Στήλη

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 21:04

ΙΣΛ: Χέρια, αποστάσεις μάσκα για πρόληψη...

Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά: Πλύσιμο και απολύμανση χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, υπενθυμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αναφέρει 7 σημεία από την ενημέρωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας:
1. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όσο και το CDC και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.
2. Η χρήση της μάσκας στα παιδιά δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης φυσικής άσκησης ή της ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος με χαμηλό κορεσμό οξυγόνου.
3. Η μάσκα δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων.
4. Η μάσκα δεν εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Η χρήση μάσκας προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του ιού Covid-19.
6. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη χρήση μάσκας.
7. Η μάσκα του κάθε παιδιού θα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος και να γίνεται εκπαίδευση  για την ορθή της χρήση.

 

Διαδικτυακή ημερίδα για τον Covid-19 στην Παιδιατρική

Η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη διαδικτυακή ημερίδα (Webinar) με θέμα «COVID-19: Προκλήσεις για την Κοινωνική Παιδιατρική της νέας εποχής», το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12.00 -16.00, με δωρεάν συμμετοχή (έγκριση ΕΟΦ 18631). Το περιεχόμενο κινείται στη «μετά την πρώτη φάση του COVID-19» θεματολογία από τη νεογνολογία ως την εφηβιατρική, με ενδιαφέρον για τον μάχιμο παιδίατρο, τη διεπιστημονική υγειονομική ομάδα που στηρίζει παιδιά και εφήβους με χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που συμπορεύονται και ενθαρρύνουν την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας. Από πλευράς του Δ.Σ. της Εταιρείας και των συνδιοργανωτών του Συνεδρίου, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επιλογή ελκυστικών θεμάτων, έγκριτων ομιλητών και χαρισματικών συντονιστών που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σας. Η επιτυχία του όμως εξαρτάται από τη συμμετοχή και τις ερωτήσεις που θα τεθούν στους ομιλητές ζωντανά την ώρα της διεξαγωγής του Webinar. Το πρόγραμμα καθώς και ο σύνδεσμος συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΚΠΠΥ. Η προ-εγγραφή είναι απαραίτητη για τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης.


Υπό παρακολούθηση τα αποθέματα των ΜΑΦ

Σε προσθήκες και νομοθετικές βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του με την κύρωση των δύο ΠΝΠ του Αυγούστου. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως κάνει αποδεκτή τη βουλευτική τροπολογία που κατέθεσε ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου που αφορά ζητήματα προσωπικού του Βοστάνειου Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ο υπουργός Υγείας, επίσης, δεσμεύτηκε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών για την «Κύρωση της δωρεάς του Ωνάσειου Ιδρύματος και άλλες διατάξεις» θα ενσωματωθούν οι προτάσεις της τροπολογίας του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού «για την παράταση του χρονικού ορίου της κρυοσυντηρήσεως ωαρίων, ωοθηκικού ιστού, σπερματοζωαρίων, ορχικού ιστού και γονιμοποιημένων ωαρίων σε ειδικές Τράπεζες Κρυοσυντήρησης». Αναφερόμενος, στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορά την παρακολούθηση των αποθεμάτων των ΜΑΦ και των μέσω ατομικής προστασίας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι θεσπίζεται η πρόβλεψη, ότι εάν το ποσοστό των μέσων ατομικής προστασίας που κάνουν οι υγειονομικές περιφέρειες, βάσει διαγωνισμού, πέσει κάτω από τον αριθμό ασφαλείας, να μπορούμε μέσω της ΙΦΕΤ ΑΕ να προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς για την εξασφάλιση επαρκών μέσων προστασίας για τους κρίσιμους μήνες του κορονοϊού.
Σχετικά με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνους, της υπ’ αριθμόν 3 διάταξης, από τις 31.6.2021 που αναγράφεται στις 31.12.2021. Επίσης, ο κ. Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι το claw back που αναφέρεται στις υπ’ αριθμόν 4 και 5 διάταξης της ΠΝΠ, αφορά στην έξω-νοσοκομειακή δαπάνη και υπολογίζεται από 1.7.2020, αντί από 1.1. 2020, όπως είχε αναγραφεί.


Συνεργασία ΙΑΣΩ- Assisting Nature στην υποβοηθούμενη
αναπαραγωγήΝέα εποχή ξεκινά για τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, καθώς ξεκινά συνεργασία με τη Μονάδα Αναπαραγωγής Assisting Nature, με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. Με τη συνεργασία αυτή επισφραγίζεται η δεκαετής επιτυχημένη πορεία της Μονάδας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και εξασφαλίζεται η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνικές και υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Assisting Nature ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη Μονάδα, στελεχωμένη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρούς και εμβρυολόγους, διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αναπαραγωγής, που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση και εμπειρία στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και κέντρα αναπαραγωγής του εξωτερικού.