Στον αέρα η ρύθμιση για τις εφημερίες των νοσοκομείων

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ * ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2020 21:55
Από την ανοιχτή συνέλευση των γιατρών χθες στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Από την ανοιχτή συνέλευση των γιατρών χθες στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης
Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον η προσπάθεια της 5ης ΥΠΕ να ρυθμίσει, προχωρώντας σε αλλαγές, το θέμα των εφημεριών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Η προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης γνωμοδοτικής Επιτροπής στο

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναβλήθηκε καθώς το σύνολο των πέντε μελών - διευθυντές κλινικών και τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου, διαμήνυσαν ότι με απόφαση της ΕΙΝΚΥΛ θα απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση.
Είχε προηγηθεί ανοιχτή συνέλευση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου στο προαύλιο του ιδρύματος, όπου διατυπώθηκε η πλήρης αντίθεση του συνόλου του ιατρικού προσωπικού σε οποιαδήποτε αλλαγή του εφημεριακού καθεστώτος, που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για τη σύσταση Επιτροπής που θα νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις της 5ης ΥΠΕ.
Σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις γιατρών των τελευταίων χρόνων και τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια ανακίνησης του θέματος εφημέρευσης εν μέσω του δευτέρου κύματος της πανδημίας και επαναδιατύπωσε την αδιαπραγμάτευτη άρνηση του ιατρικού κόσμου για οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του τρόπου εφημέρευσης των δύο νοσοκομείων. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ, που έχουν κληθεί να λάβουν μέρος στη συγκρότηση της ενδεκαμελούς επιτροπής, «να μην συμμετάσχουν σε αυτήν και να μην δώσουν θεσμική υπόσταση και επίφαση νομιμότητας στην απροκάλυπτη μεροληψία και αυθαιρεσία», πρόταση που έγινε αποδεκτή και από τους πέντε.
Στη διάρκεια της συνέλευσης οι 4 από τους 5 συμμετέχοντες στην Επιτροπή οι διευθυντές της Παθολογικής Κλινικής Κ. Καρακούσης, Χειρουργικής Κλινικής Μ. Ευθυμίου, Ορθοπεδικής Κλινικής Κ. Μπαργιώτας και Επειγόντων Περιστατικών Δημ. Μπαμπαλής ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του κ. Νταφούλη εξήγησαν ότι το Νοσοκομείο με τις υπάρχουσες υποδομές αδυνατεί να ανταποκριθεί σε περισσότερες εφημερίες και μετέφεραν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των νεότερων συναδέλφων τους, που μιλούν ακόμα και για κύμα μαζικής φυγής εάν αποφασιστεί αλλαγή της εναλλάξ εφημερίας σε σχέση δύο προς ένα, μετατροπή που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο.
Η απόφαση των πέντε να μην παραστούν στη συνεδρίαση είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της συνεδρίασης αλλά και -εξαιτίας της αναβολής- τη ματαίωση της παράστασης διαμαρτυρίας της ΕΙΝΚΥΛ έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τον χώρο που είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, σήμερα και αύριο οι γιατροί θα συμμετέχουν σε κυλιόμενες ανοικτές συνελεύσεις στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου και θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με ευρεία συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, 24/09/2020, που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 10:00 π.μ. στην πύλη του Νοσοκομείου. Βασικό θέμα στην απεργιακή κινητοποίηση είναι μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών, δημιουργία της νέας πτέρυγας και υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στο πλευρό των γιατρών τάχθηκε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, η πρόεδρος του οποίου, Έφη Χύτα, σε μήνυμά της στη συνέλευση εξέφρασε την αντίθεσή της στην αλλαγή του εφημεριακού καθεστώτος, ενώ σε γραπτή ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του προγράμματος των εφημεριών των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, Γ.Ν.Λ. και Π.Γ.Ν.Λ. τούτη την ώρα είναι περιττή πολυτέλεια και άσχετη με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας».
Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η εξαίρεση των εργαζομένων από τη συζήτηση για το εφημεριακό υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα των εργαζομένων για ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι να επιλυθούν άμεσα προβλήματα και παραλείψεις που χρόνια ταλανίζουν το νοσοκομείο μας με:
1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Νοσηλευτικό Προσωπικό, Διοικητικό Προσωπικό, Παραϊατρικό Προσωπικό, Τεχνικό Προσωπικό, Τεχνολογικό και λοιπό Επιστημονικό μη Ιατρικό Προσωπικό, Φύλακες Ασφαλείας, Μάγειρες, Τραπεζοκόμοι, Καθαρίστριες κ.ά.).
2. Ένταξη στα ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους συναδέρφους στο ΓΝΛ.
3. Κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου.
4. Ανανέωση και εκσυγχρονισμός του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
5. Ανανέωση και εκσυγχρονισμός ιατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού.
6. Ανανέωση και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού συστήματος θέρμανσης και ψύξης των χώρων του νοσοκομείου.
7. Εφαρμογή και Τήρηση του Νόμου, με μοναδικό γνώμονα την Αξιοκρατία στις διαδικασίες Αξιολογήσεις για Τοποθετήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμημάτων.
8. Δίκαιη Εργασία και Δίκαιη Αποζημίωση για όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους μας, Μόνιμους και Επικουρικούς.
9. Δίκαιη Αξιολόγηση για όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους μας.
10. Να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία και να εξασφαλιστεί η μόνιμη λειτουργία όλων των υπαρχουσών κλινικών του Γ.Ν.Λ. και να επιστρέψουν και να λειτουργήσουν εκ νέου κλινικές όπως η Ω.Ρ.Λ., η Νευροχειρουργική, η Πνευμονολογική κ.ά. που έχουν μεταφερθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
11. Εφαρμογή της μελέτης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ ούτως ώστε να επιτευχθεί η καταλληλότητα και η λειτουργικότητα του χώρου που εργάζονται οι συνάδελφοί μας στα πλυντήρια του Γ.Ν.Λ. και στους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου.
12. Καθαριότητα και συντήρηση του αύλιου και προαύλιου χώρου του Νοσοκομείου.
13. Οι ελλείψεις στο Διοικητικό Προσωπικό, και όχι μόνο καθώς ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε Τεχνολόγους Ακτινολόγους, Φυσιοθεραπευτές κ.ά. θα αγγίξουν στην αρχή του νέου έτους το 30 με 50% (κατόπιν και των συνταξιοδοτήσεων) και ζητούμε την επιστροφή όλων των συναδέλφων διοικητικών από την 5η Υ.Π.Ε. και τις άλλες υπηρεσίες που έχουν αποσπαστεί.
14. Δημιουργία χώρου στάθμευσης Προσωπικού, Ασθενών και συνοδών-επισκεπτών. Δεδομένου πως το Γ.Ν.Λ. βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης η στάθμευση είναι απαγορευτική και η ταλαιπωρία ειδικά των ασθενών και των συνοδών καθημερινή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass