Βάζει πλώρη για λαπαροσκοπήσεις σε παιδιά

Η ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2020 21:10
Η διευθύντρια κα Ελένη Καρβούνη  με το προσωπικό της κλινικής Η διευθύντρια κα Ελένη Καρβούνη με το προσωπικό της κλινικής

Η αντιμετώπιση χειρουργικών περιστατικών με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης και οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν τα επόμενα βήματα για την Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.


Μιας Κλινικής, που μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Μάρκου βρήκε τα βήματά της και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να καταξιωθεί στον υγειονομικό χάρτη της χώρας παρά τα συνεχή προβλήματα, που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της.
«Ο κ. Μάρκου άφησε την Κλινική σε ένα καλό επίπεδο. Ο δικός μας στόχος είναι να την αναβαθμίσουμε και να την πάμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά...» δηλώνει η διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, κα Ελένη Καρβούνη, υπερήφανη γιατί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το προσωπικό της Κλινικής υπηρετεί πιστά τον συγκεκριμένο στόχο: Παρά τη μείωση των γιατρών ο αριθμός των χειρουργείων στη διάρκεια του 2019 ανήλθε σε 486 έναντι 350 του 2018 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 39%. Αριθμός ικανοποιητικά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επεμβάσεις σε αντίστοιχες κλινικές μεγάλων Νοσοκομείων της χώρας είναι 1.000 ετησίως. Η ίδια αποδέχεται ότι τα χειρουργικά περιστατικά που αντιμετωπίζει είναι μικρότερης βαρύτητας από τις αντίστοιχες κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί στη Λάρισα δεν υπάρχει ΜΕΘ Παίδων. «Χειρουργούμε και βαρύτερα περιστατικά, αλλά μεταφέρονται για ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη» συμπληρώνει η κα Καρβούνη. Ένας ακόμα στόχος της Κλινικής είναι να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά για να μην αναγκάζονται να διακομίζονται, πλην των περιπτώσεων που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ ή παιδιά βαρέως πάσχοντα, ώστε εάν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ η μεταφορά τους να είναι άμεση.
Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στη «μάχη» για τη διεκδίκηση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων, αν και οι πάντες συμφωνούν ότι η Λάρισα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τη ΜΕΘ Παίδων ανεξάρτητα από το νοσηλευτικό ίδρυμα που θα τη φιλοξενήσει.
Το θέμα των εφημεριών, οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των οποίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δεν αφορούν την Παιδοχειρουργική Κλινική. Ως η μοναδική Παιδοχειρουργική της 5ης ΥΠΕ εφημερεύει καθημερινά και αποδέχεται περιστατικά από όλα τα Νοσοκομεία που ανήκουν σε αυτή.
Άλλωστε το 45% περίπου των περιστατικών που αντιμετωπίζει προέρχονται από άλλα νοσοκομεία της ΥΠΕ. Έχει άριστη συνεργασία με όλες της Παιδιατρικές Κλινικές και πρωτίστως με την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική και Νεογνολογική Κλινική, αλλά και με τις Χειρουργικές Κλινικές αποδεχόμενη τα χειρουργικά περιστατικά και τροχαία.
Επίσης στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζει παιδιά από όλα τα προαναφερόμενα Νοσοκομεία, τα οποία προγραμματίζονται και αντιμετωπίζονται στα τακτικά χειρουργεία.
Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Η Χειρουργική Παίδων αντιμετωπίζει συγγενείς παθήσεις νεογνών, αλλά και χειρουργικές παθήσεις βρεφικής και παιδικής ηλικίας έως 16 χρόνων.
Η Παιδοχειρουργική του Γ.Ν. Λάρισας μετρά 30 και πλέον χρόνια ζωής και κατάφερε να συμπεριληφθεί στην τελευταία έκδοση περιοδικού ιστορία της Παιδοχειρουργικής των Rob Carachi, Dan Young και Cenk Buyukunal.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 επεμβάσεις, η δε πληρότητα της Κλινικής αγγίζει το 100 % βάσει των στοιχείων κίνησης ασθενών. Τα τελευταία 5 χρόνια αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά περίπου 80 νεογνά και βρέφη με σοβαρές παθήσεις, αλλά και μεγαλύτερα παιδιά με θωρακοχειρουργικές παθήσεις, χάρη στη βοήθεια αναισθησιολόγων που μετακινούνταν από Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
«Ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση της εξειδίκευσης των δικών μας Αναισθησιολόγων, ώστε να συνεχίζουμε να προσφέρουμε το έργο μας με αυταπάρνηση και αφοσίωση, και αποφυγή μετακινήσεων των παιδιών σε άλλες πόλεις» υπογραμμίζει η κα Καρβούνη.
Σήμερα η Κλινική, δυναμικότητας 12 κρεβατιών, απασχολεί δύο ειδικούς γιατρούς και δύο επικουρικούς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκήρυξη για την πρόσληψη ενός ακόμα παιδοχειρουργού.
Επιπρόσθετα, συμμετέχει σε συνέδρια και συμπόσια διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για γνώση και εξέλιξη.
Συμμετείχε και στην εξεταστική επιτροπή Β. Ελλάδας για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
«Στόχος όλου του προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού είναι η εκτέλεση του καθήκοντος και η ανακούφιση των μικρών ασθενών, λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης, σεμνότητας και αφοσίωσης» σημειώνει η διευθύντρια της Κλινικής και καταλήγει: «Συνεχίζουμε αντλώντας δύναμη από την ανακούφιση των γονέων ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και το χαμόγελο των παιδιών μετά από κάθε επιτυχή χειρουργική επέμβαση».

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass