Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2020 16:50
Ορκίστηκε ενώπιον του διοικητή Γ.Ν.Λ. Γρηγόρη Βλαχάκη,  του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολου Κομνού και του αντιπροέδρου  του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρη Τσιλιάκου και ανέλαβε Υπηρεσία  σε θέση επιμελήτριας Β’ Αναισθησιολογίας (Μ.Ε.Θ.), η κα Ευαγγελία Νέου. Ορκίστηκε ενώπιον του διοικητή Γ.Ν.Λ. Γρηγόρη Βλαχάκη, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Απόστολου Κομνού και του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρη Τσιλιάκου και ανέλαβε Υπηρεσία σε θέση επιμελήτριας Β’ Αναισθησιολογίας (Μ.Ε.Θ.), η κα Ευαγγελία Νέου.

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

*«Βουλιάζει» στη ρουτίνα το ΠΓΝΛ
Μπορεί η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης αναφορικά με το εφημεριακό των δύο νοσοκομείων να διακόπηκε επισήμως πριν ανοίξει, όμως το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο νοσοκομείων συνεχίζει να λειτουργεί με ανταλλαγή απόψεων καταρχήν γύρω από τα θέματα

των μοναδικών κλινικών.
Στην τελευταία συνάντηση της ολιγομελούς επιτροπής συζητήθηκε και η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου με τον στεφανιογράφο που λειτουργεί 24 ώρες μόνο κατά τις ημέρες εφημερίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η πλευρά του οποίου ζήτησε πίστωση χρόνου από την αντιπροσωπία του Γενικού Νοσοκομείου για να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό 24ωρης λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ώστε να μην φεύγουν τα περιστατικά προς το Νοσοκομείο Τρικάλων.
Την ίδια ώρα σοβαρές ενστάσεις διατυπώνονται από καθηγητές των χειρουργικών ειδικοτήτων για όσα υποστήριξε προ ημερών ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Παν. Γιαννούκας, ότι οι πανεπιστημιακοί δεν επιθυμούν αλλαγή της εναλλάξ εφημερίας των δύο νοσοκομείων.
Ενδεικτικό των ενστάσεων είναι η σημερινή σύγκλιση του χειρουργικού τομέα για να συζητήσει το καθεστώς των εφημεριών. Δεν είναι λίγοι όσοι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπερφορτώνεται με περιστατικά ρουτίνας πέραν των επιλεγμένων και εξειδικευμένων περιστατικών με αποτέλεσμα οι λίστες των χειρουργείων να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να φθάνουν ακόμα και ...14 μήνες αναμονή!
Ως εκ τούτου υποστηρίζουν την επαναφορά της σχέσης 2 προς 1 θεωρώντας ότι κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των χειρουργείων, ιδιαίτερα των έκτακτων, θα διαδραματίσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που δεν έχουν ακόμη δείξει τις δυνατότητές τους.
Και μία «λεπτομέρεια»: Οι ίδιοι καθηγητές διαπιστώνοντας την πτωτική πορεία του Γενικού Νοσοκομείου στέλνουν μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι η Λάρισα, η Θεσσαλία γενικότερα, δεν έχουν το περιθώριο να χάσουν έστω και ένα νοσηλευτικό ίδρυμα.

*Παρουσιάζονται εργασίες για την Πρωτοβάθμια Υγεία
Σήμερα γίνεται η παρουσίαση των μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», του Τμήματος Ιατρικής και του Τμήματος Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στα θέματα που θα αναπτυχθούν συμπεριλαμβάνονται χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η υπογονιμότητα, η σεξουαλική αγωγή των παιδιών, η σχολική νοσηλευτική, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και η ικανοποίηση χρηστών και η πρόληψη του καρκίνου μαστού.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα αποτελέσματα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που είχε σαν στόχο να εξετάσει τις γνώσεις και τις απόψεις των γυναικών ιατρών και των νοσηλευτριών που εργάζονται σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου, σχετικά τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας, οι μισές περίπου γυναίκες ήταν νοσηλεύτριες, οι περισσότερες ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και 4 στις 10 κατείχαν μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών. Η πλειονότητα του δείγματος θεωρεί ότι κάνει σωστή πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, ενώ ένα 5% δεν έχει κάνει ποτέ καμία προληπτική εξέταση. Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν τακτική αυτοεξέταση των μαστών, αλλά μόνο το 40% αυτοεξετάζεται μηνιαίως, ενώ το 18% δεν έχει κάνει ποτέ αυτοεξέταση. Οι γυναίκες γιατροί είχαν κάνει αυτοεξέταση μαστού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις νοσηλεύτριες, ενώ όσες είχαν θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού πραγματοποιούσαν μηνιαία αυτοεξέταση σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με εκείνες χωρίς ανάλογο ιστορικό. Συμπερασματικά, στην εργασία φάνηκε ότι οι γυναίκες επαγγελματίες υγείας έχουν μεν επαρκή θεωρητική κατάρτιση, πλην όμως εντοπίζονται σημαντικά ελλείμματα, όσον αφορά την ακρίβεια των γνώσεών τους και κυρίως την πρακτική τους εφαρμογή. Αυτό το γεγονός εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς για την αποτελεσματική πρόληψη της ασθένειας σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, αφού τα μέτρα πρόληψης απαιτούν την κατανόηση του καρκίνου του μαστού και των παραγόντων κινδύνου του, καθώς και ορθή εφαρμογή των στρατηγικών πρόληψης από τους επαγγελματίες υγείας.
H παρουσίαση των μεταπτυχιακών εργασιών από τους φοιτητές θα γίνει διαδικτυακά, σήμερα από τις 8:30 έως τις 11:15.

*«Αλμα Ζωής»: Β’ Κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», διοργανώνει τον 2ο Κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2020. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.
Μέσα από τα σεμινάρια παρέχεται υπεύθυνη πληροφόρηση και καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους με την ασθένεια, αλλά και μετά τη λήξη της.
Στο πλαίσιο της γενικότερης συνθήκης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο Β’ κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2020, θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά, επιλεγμένα Σάββατα στις 10 π.μ., για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο.
Δηλώσεις συμμετοχής
Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μία εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:
https://www.almazois.gr/programmata/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 60 άτομα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass