Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2020 17:00

Σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας
Σε ισχύ τέθηκε από χθες ο διαδραστικός Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας από τον κορονοϊό που αποτελείται από 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.


Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό (στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr), όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:
Επίπεδο 1: Ετοιμότητας. Επίπεδο 2: Επιτήρησης. Επίπεδο 3: Αυξημένης επιτήρησης.
Επίπεδο 4: Αυξημένου κινδύνου.
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Περιπτώσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο, β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού, γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) ανήκουν οι εξής περιοχές: Ανδρος, Αρκαδία, Αρτα, Δράμα, Εβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα Χανιά.
Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) ανήκουν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Δίκτυο Νήσων Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Αλλαγές στα δύο
νοσοκομεία

* Δύο νέοι διευθυντές κλινικών ανέλαβαν καθήκοντα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας:
- Ο κ. Νικόλαος Χριστοδούλου διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και ανέλαβε διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής.
- Η Κ. Κώτση διορίστηκε επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Μεταγγίσεων και ανέλαβε διευθύντρια της Αιμοδοσίας.
* Παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η κα Συρματένια Αμπατζή, που τοποθετείται στο Οικονομικό Τμήμα του Νοσοκομείου. Τα καθήκοντά της ανατέθηκαν εκ παραλλήλου στην προϊσταμένη του τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, κα Ελένη Μπίσμπα, την οποία θα αναπληρώνει η προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας, κα Ελευθερία Μαλισιώτου.
* Με απόφαση του διοικητή και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου εγκρίνεται η μετατροπή – μεταφορά 6 κλινών από το Παιδιατρικό Τμήμα στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα και 4 κλινών από το ΩΡΛ στο Οδοντιατρικό Τμήμα προκειμένου να καλυφθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

 

Πανελλήνιο Συνέδριο Ημέρες Πνευμονολογίας

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει για 21ο συνεχές έτος το συνέδριό της, στο ξενοδοχείο Ξενία στον Βόλο το τριήμερο 15-18 Οκτωβρίου. Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Νοσηλευτικό Σεμινάριο με τη συνεργασία του Τμήματος της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του γραφείου εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 7 μ.μ. θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο και η εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου. Τις επόμενες ημέρες του συνεδρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις ενδιαφερόντων περιστατικών, πρόσφατες εξελίξεις στην πνευμονολογία. Το συνέδριο θα τελειώσει το μεσημέρι της Κυριακής 1 μ.μ. με παρουσίαση κειμένων, έργων ζωγραφικής και ταινία μικρού μήκους με θέματα εμπνευσμένα από τον εγκλεισμό στην αρχική φάση της πανδημίας.

Καθηγητής ΚΙ Γουργουλιάνης
Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

ΙΑΣΩ: Ενδοφλέβια θρομβόλυση για εγκεφαλικά

Την πρώτη θεραπεία με θρομβόλυση για την αντιμετώπιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ανακοίνωσε το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η θεραπεία σύμφωνα με την ανακοίνωση έγινε σε ηλικιωμένη ασθενή, η οποία προσήλθε στην Κλινική σε αφασία εκπομπής (δυσκολία στην εκφορά λόγου) και μυϊκή αδυναμία, οφειλόμενη σε οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε συμβεί προ μίας ώρας.
Πραγματοποιήθηκε επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου και αξιολόγηση της ασθενούς, η οποία κρίθηκε υποψήφια για ενδοφλέβια θρομβόλυση. Η έγχυση ξεκίνησε άμεσα, μέσα στα επόμενα 30΄ από την προσέλευση της ασθενούς στην Κλινική και διήρκεσε μία ώρα χωρίς επιπλοκές. Η ασθενής σημείωσε άμεσα σημαντική νευρολογική βελτίωση. Ακολούθησε παρακολούθηση για ένα 24ωρο στη ΜΕΘ και κατόπιν στην Παθολογική Κλινική για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. Η πορεία της νόσου ήταν ανεπίπλεκτη και η ασθενής εξήλθε ελεύθερη συμπτωμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass