Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το προφίλ των ογκολογικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 2ο ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ -ΑΝΙΣΟΜΕΡΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 21:05

Του Δημ. Κατσανάκη

Η συνεργασία και η συνέργεια καθίσταται ολοένα και σημαντικότερος παράγοντας

τόσο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όσο και για τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς διαπιστώθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 2ου Ογκολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας, που οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στη Λάρισα.
Από ένα συνέδριο που αποσκοπούσε να αναδείξει όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση των νεοπλασιών και να προσεγγίσει όλα τα σύγχρονα προβλήματα του χώρου δεν θα μπορούσε να λείψει και η συζήτηση για τις ογκολογικές υπηρεσίες στη Θεσσαλία.
Η σχετική συνεδρία με συντονιστές τον καθηγητή Ογκολογίας Αθ. Κωτσάκη, τον υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Στ. Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνο Γιαννακόπουλο έκλεισε την πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης με εισηγήσεις και παρεμβάσεις από παρόχους και λήπτες των υπηρεσιών υγείας που είχαν τα πάντα: αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των ογκολογικών υπηρεσιών, σημαντικές διαπιστώσεις, ιατρικά πρωτόκολλα, προσδοκίες για βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και προβλήματα, το σημαντικότερο των οποίων αφορά την ελλιπή ανάπτυξη υπηρεσιών υποστηρικτικής και παρηγορητικής φροντίδας για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου.
Το θέμα της έλλειψης υποστηρικτικής και παρηγορητικής φροντίδας για την  ανακούφιση του πόνου, του άγχους και της αγωνίας του θανάτου έθεσε ο επίκουρος  καθηγητής Ογκολογίας Ε. Σαλούστρος για να συμφωνήσει και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας Ιωάννα Καραβάνα χαρακτηρίζοντας ως  μεγαλύτερο πρόβλημα τη διαχείριση των ασθενών τελικού σταδίου, για να αναδείξει το αίτημα της λειτουργίας ενός ξενώνα στη Λάρισα για τη νοσηλεία αυτών των ασθενών.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση ογκολογικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία με τη ματιά του παθολόγου ογκολόγου ο κ. Σαλούστρος ανάφερε ότι η Λάρισα, στην οποία λειτουργούν 2 ογκολογικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία Λάρισας και 3 σε ιδιωτικές δομές, βρίσκεται σε καλή κατάσταση πολύ κοντά στα επίπεδα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης από άποψη κλινών, με το Ηράκλειο να έχει το μεγαλύτερο αριθμό κλινών λόγω μεγάλης ανάπτυξης της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς υποστήριξε ότι στη Θεσσαλία ο ασθενής έχει σημείο αναφοράς σε γιατρό και νοσοκομείο και χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ανεπτυγμένος στην περιοχή της Θεσσαλίας, αποτελεί επιλογή για ασθενείς που θέλουν να αποφεύγουν το συνωστισμό του νοσοκομείου, να έχουν περισσότερη ιδιωτικότητα.
Στα θετικά των υπηρεσιών κατέταξε την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στο φάρμακο αλλά και την ύπαρξη δραστήριων συλλόγων ασθενών που συμπαρίστανται στους ασθενείς με ψυχολογική υποστήριξη και κάλυψη ακόμα και διαμονής.
Παράλληλα διαπίστωσε μια ανισομερή ανάπτυξη των ογκολογικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία καθώς η απουσία ογκολόγου παθολόγου στα νοσοκομεία της Καρδίτσας και των Τρικάλων, όπως είπε, δημιουργεί δυσκολίες, για να προσθέσει πάντως ότι ο διορισμός ενός και μόνο ογκολόγου σε κάθε νοσοκομείο πρωτεύουσας νομού δεν θα έλυνε το πρόβλημα.
Ο κ. Σαλούστρος επανέφερε το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την  κατασκευή και λειτουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Θεσσαλία,  εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε κάποιο από τα επόμενα ογκολογικά συνέδρια να ανακοινωθεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία και εξέλιξη στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου.

Η ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η επιμελήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Τμήμα Ακτινοθεραπείας ΠΓΝΛ Α. Ρουπακιά ανέλυσε θέματα που αφορούν την ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα με ειδικές αναφορές στη Θεσσαλία, υποστηρίζοντας ότι η δωρεά 12 γραμμικών επιταχυντών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος άλλαξε κυριολεκτικά την Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται 70 γραμμικούς επιταχυντές και αυτή   τη στιγμή λειτουργούν 31 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σε Δημόσια Νοσοκομεία και 20 σε Ιδιωτικά κέντρα.  Στόχος είναι οι ασθενείς να μπορούν να βρουν ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους (ιδανικά σε χρονική απόσταση μίας ώρας).
Με βάση αυτή τη σκέψη οι ειδικοί έχουν προτείνει νέα κέντρα στη Λαμία, την Τρίπολη, ένα κέντρο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, την εγκατάσταση 2 ακόμη μηχανημάτων στην Κρήτη και στη Ρόδο (με δημιουργία και μεγάλου ξενώνα φιλοξενίας για τους ασθενείς από τα άλλα νησιά).
 Αναφερόμενη στη Θεσσαλία υποστήριξε ότι συνολικά περίπου 3.000-3.600 άτομα ετησίως χρειάζονται ακτινοθεραπεία με το 60% να αφορά νέα περιστατικά, ενώ το  υπόλοιπο παλαιότερους ασθενείς οι οποίοι υποτροπίασαν τοπικά και εμφάνισαν μεταστάσεις.
 Από άποψη υποδομών και εξοπλισμού στη Θεσσαλία λειτουργούν 2 γραμμικοί επιταχυντές, ένας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ένας σε ιδιωτικό Κέντρο, αν και με  βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα έπρεπε να λειτουργούν 7 γραμμικοί επιταχυντές νέας τεχνολογίας.
Επιπρόσθετα για  την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών απαιτούνται ένας αξονικός εξομοιωτής, ένα μηχάνημα βραχυθεραπείας και τουλάχιστον 21 τεχνολόγοι ανά βάρδια, όταν αυτή τη στιγμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει κανέναν αξονικό εξομοιωτή (διαθέτει μόνο έναν κλασικό εξομοιωτή για δισδιάστατες θεραπείες), ένα μηχάνημα βραχυθεραπείας εκτός λειτουργίας και 6 τεχνολόγους.

ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο καθηγητής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Τεπετές προσέγγισε τις ογκολογικές υπηρεσίες από την πλευρά των χειρουργών  αναλύοντας τον θεραπευτικό αλγόριθμο στην Ογκολογική Χειρουργική και τα στάδια που αφορούν στη διάγνωση, την τεκμηρίωση-ταυτοποίηση, τη σταδιοποίηση, το Ογκολογικό Συμβούλιο, την προεγχειρητική προετοιμασία, το χειρουργείο, τη μετεγχειρητική νοσηλεία και την αποκατάσταση.
Ο κ. Τεπετές υποστήριξε την ανάγκη ενεργοποίησης και λειτουργίας τόσο της Ογκολογικής Επιτροπής όσο και του Ογκολογικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η  χρήση των Ογκολογικών Συμβουλίων είναι σαφής δεδομένου ότι δίδει τη δυνατότητα αφ ενός μεν να αποφεύγονται οι θεραπευτικές ακρότητες, υπερβάσεις και αυθαιρεσίες, αφ έτερου δε να επιμερίζεται η ευθύνη μεταξύ ιατρών σε σοβαρές περιπτώσεις που διέπονται από το ΦΕΚ Α41/ /1-3 2012 το οποίο εισάγει όλη τη διαδικασία διατομεακής αντιμετώπισης των ασθενών με καρκίνο.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ιωάννα Καραβάνα διαπίστωσε μεγάλες αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ότι σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσμενή για τη χώρα μας όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς βρήκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία και θεραπεία, για να συμπληρώσει ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που οι ασθενείς δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με την επάρκεια φαρμάκων.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της διαπίστωσε την ύπαρξη σοβαρών κτιριακών προβλημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, κάλεσε τους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να συνεργαστούν μεταξύ τους για την έγκαιρη διάγνωση και ζήτησε την ενεργοποίηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε μερίδα ασθενών.
Καταλήγοντας χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας τη διαχείριση των ασθενών τελικού σταδίου αναδεικνύοντας το αίτημα της δημιουργίας ενός ξενώνα προκειμένου να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες.