Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης η Λάρισα

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ- 31 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ- ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ- ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ- ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΟΥ ΑΧ. ΜΠΕΟΣ- ΔΗΚΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΚΑΕΛ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2020 21:03

Του Δημ. Κατσανάκη

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης ή διαφορετικά στην πορτοκαλί ζώνη του χάρτη υγειονομικής

ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 θα βρίσκεται από αύριο το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά τη χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από το 2 στο επίπεδο 3. Απόφαση που επιβεβαίωσε πλήρως τις ανησυχίες που εξέφρασε προ ημερών ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου στην «Ε».
Η απόφαση του κ. Χαρδαλιά σηματοδοτεί εκ νέου αυστηρότερα μέτρα για την καθημερινότητα των πολιτών, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό μετά την εξέλιξη αυτή αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης να συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υγειονομικών φορέων και αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση και η Λάρισα να επανέλθει στην κανονικότητα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων, με τη Λάρισα να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων είτε με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Θεσσαλίας είτε με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που εξέδωσε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, στη Λάρισα καταγράφτηκαν 31 νέα κρούσματα από τα 43 συνολικά στη Θεσσαλία, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά στη Λάρισα καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα –η διαφορά στα κρούσματα προκύπτει από τον υπολογισμό διαφορετικού 24ωρου μεταξύ των δύο φορέων.
Από τα 31 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας τα 15 αποτελούν επαφές κρουσμάτων (15/10/2020)-(16/10/2020)-(17/10/ 2020) - (20/10/2020) και προέκυψαν οκτώ κατόπιν ιχνηλατήσεως, δύο κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο και πέντε κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Λάρισας, ενώ 13 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, επτά σε ιδιωτικά εργαστήρια, δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και τέσσερα στο Γ.Ν. Λάρισας. Τέλος, 3 κρούσματα δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκαν δύο σε ιδιωτικά εργαστήρια και ένα στο Γ.Ν. Λάρισας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Όσον αφορά την υπόλοιπη Θεσσαλία:
-Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα δύο εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, ένα σε ιδιωτικό εργαστήριο και ένα στο Γ.Ν. Τρικάλων, ενώ ένα ακόμη κρούσμα αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (18/10/2020) και προέκυψε κατόπιν ιχνηλατήσεως.
-Στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα. Ένα κρούσμα εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας, ενώ ένα ακόμη αποτελεί επαφή κρούσματος (17/10/2020) και προέκυψε κατόπιν ιχνηλατήσεως.
- Στην περιοχή του Βόλου καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα. Έξι κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, πέντε σε ιδιωτικό εργαστήριο και ένα στο Γ.Ν. Βόλου, ενώ ένα κρούσμα αποτελεί επαφή κρούσματος (17.10.2020) και προέκυψε κατόπιν ιχνηλατήσεως.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΓΝΛ
Η κατάσταση αυτή συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλεύονται 15 ασθενείς στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, 6 διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 7 ασθενείς στον 4ο όροφο του κτιρίου και σε χώρους που έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτόν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα εξετάζεται η εκ νέου εκκένωση και της Νευρολογικής Κλινικής ώστε να δοθεί για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών Covid ολόκληρος ο 4ος όροφος του κτιρίου εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των θετικών κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων νοσηλεύεται από χθες το βράδυ και ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, όπως αποδείχθηκε στο τρίτο τεστ, και νοσηλεύτηκε αρχικά στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου για να κριθεί στη συνέχεια αναγκαία η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Η ένταξη της Λάρισας στην πορτοκαλί ζώνη της αυξημένης επιτήρησης και των αυξημένων μέτρων από αύριο το πρωί υποχρεώνει τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, των διοικητών των δύο νοσοκομείων και του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται και να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των μέτρων, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η Λάρισα μετά τις δύο εβδομάδες στο επίπεδο 2.
«Ο ιός Covid-19 εξαπλώνεται και διατηρεί αφανείς εστίες μετάδοσης παντού . Είναι ένας αόρατος εχθρός που κυκλοφορεί ελεύθερος» τόνισε χθες το βράδυ με δήλωσή του στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Χωρίς το δημόσιο αγαθό της υγείας όλα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση. Ευημερία και ζωή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα λεπτό νήμα μεταξύ της προφύλαξης και της εργασίας. Αλλά πρέπει να δώσουμε ο καθένας και η καθεμιά τον καλύτερο εαυτό μας για να διατηρήσουμε τη ζωή μας και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας. Ο δρόμος για την επιστροφή της κανονικότητας είναι δύσκολος, ανηφορικός και μακρύς. Η αναστάτωση που προκαλεί ο Covid-19 στις ζωές των ανθρώπων και στις οικονομίες μπορεί να περιοριστεί όταν συνδυάζονται τα μέτρα προστασίας, ο έγκυρος εντοπισμός (ιχνηλάτηση) και η ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Τα μέτρα προστασίας είναι σύμβολο αλληλεγγύης. Ουδείς άτρωτος. Μάσκα, απόσταση, καθαριότητα και προσωπική υγιεινή».
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη ο κ. Αγοραστός κινείται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης 2-3 χιλιάδων rapid tests, που θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για τον προσδιορισμό της διασποράς με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ στη σύσκεψη θα συζητηθεί και ο τρόπος εφαρμογής των αυστηρότερων μέτρων, που προβλέπονται για την κατάσταση της αυξημένης επιτήρησης.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
Την ίδια ώρα τα δύο νοσοκομεία αλλά και οι υπόλοιπες δομές ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων.
Συγκεκριμένα από αύριο προβλέπεται αυξημένη χρήση της μάσκας, που είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό. Ειδικά στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή και δραστικές περικοπές στα προγραμματισμένα χειρουργεία μέχρι 40% με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.
Όσον αφορά στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στις υπόλοιπες δομές υγείας προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίου.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Με βάση τα νέα δεδομένα, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του λαού». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θεωρεί ότι «η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί δεν φρόντισαν ως σήμερα να πάρουν μια σειρά μέτρα».
Με τη σειρά της αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα, όπως: Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε όλους τους εργαζόμενους και όχι δειγματοληπτικά σε ελάχιστες επιχειρήσεις όπως μέχρι τώρα. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές, στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα.
Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων ή ιδρυμάτων που έχουν κλείσει, για να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι. Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων. Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά). Να διεκδικήσει άμεσα από την κυβέρνηση, τη δημιουργία πολλών νέων κλινών νοσηλείας σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πολλών νέων κλινών ΜΕΘ με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και γενικότερα. Την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.

Η ΣΙΚΑΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σημειώνεται τέλος ότι ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας με χθεσινή ανακοίνωσή του απαντά με δηκτικό τρόπο στις δηλώσεις του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη αναφέροντας:
«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε Λαρισαίων.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε (για δεύτερη φορά) για την εξιχνίαση και την αποκάλυψη των ενόχων της διασποράς του Covid-19 στην πόλη μας. Με όλους τους αποτελεσματικούς ελέγχους και ενημερώσεις που κάνατε όλο αυτόν τον καιρό στην πόλη μας καθώς και τις καθημερινές επαφές και συναντήσεις που είχατε με τον έναν τουλάχιστον επίσημο φορέα της εστίασης (ΣΙΚΑΕΛ) καταφέρατε με πραγματικά επαγγελματικό τρόπο να φτάσετε στα ίχνη των ενόχων. Επίσης θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε από τη στιγμή που η υπόθεση έχει κλείσει επιτυχώς να σταματήσετε να μας καλείτε στις ενημερώσεις και συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίες είχαν ως σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας στην πόλη μας. Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε «Ave Caesar, morituri te salutant».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass