Επέστρεψε γεμάτη ζωή από το Παλέρμο

32ΧΡΟΝΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΓΝΛ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΗΠΑΤΟΣ *Γ. ΝΤΑΛΕΚΟΣ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 21:20

Με χαμόγελο και κυρίως γεμάτη διάθεση για ζωή μετά τις δύσκολες ώρες της μάχης για την επιβίωσή της, επέστρεψε πρόσφατα από το Παλέρμο της Ιταλίας η νεαρή Τρικαλινή ασθενής που είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για μεταμόσχευση ήπατος.


Η Τρικαλινή ασθενής, η οποία έπασχε από ηπατικό νόσημα και έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, νοσηλευόταν για ενάμισι μήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η προοπτική να κάνει τη μεταμόσχευση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν ευοδώθηκε, οπότε αναζητήθηκε άλλη λύση, με δεδομένο ότι η κατάστασή της ήταν σοβαρή. Στο πλαίσιο αυτό με την καταλυτική συνδρομή του καθηγητή Παθολογίας και διευθυντή του Ηπατολογικού Ιατρείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιώργου Νταλέκου, αποφασίστηκε και ενεργοποιήθηκε -μέσω της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ηπατικών Νοσημάτων- συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που αφορά σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, όπως της συγκεκριμένης ασθενούς.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, η ασθενής διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του Παλέρμο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, αφού προηγουμένως είχε προετοιμαστεί κατάλληλα από το ιατρικό «τιμ» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την «αερογέφυρα».
«Η κινητοποίηση που έγινε ήταν αυτή που συνήθως εφαρμόζεται σε παρόμοιες υπερεπείγουσες περιπτώσεις καθώς απαιτείται ταχύτητα αποφάσεων και οξυδέρκεια» δηλώνει μιλώντας στην «Ε» ο καθηγητής Παθολογίας, Γιώργος Νταλέκος, και δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ασθενούς και μάλιστα σε άριστη κατάσταση, γεγονός που της επιτρέπει να ατενίζει με περισσή αισιοδοξία τη ζωή.
Εκτός του καθηγητή Παθολογίας που συνέβαλε με τους συνεργάτες του στην εκτίμηση, διάγνωση και οργάνωση της επείγουσας μεταφοράς -καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα μοσχεύματα στη χώρα μας- έκδηλη είναι και η ικανοποίηση για την αίσια έκβαση της περιπέτειας της 32χρονης της διοίκησης του ΠΓΝΛ και ιδιαίτερα του διοικητή κ. Δημ. Κατσικονούρη, που αντιλήφθηκε άμεσα το πρόβλημα και με τις ενέργειές του εξασφάλισε την άμεση μεταφορά της ασθενούς, αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που κινήθηκε ταχύτατα και έδωσε αμέσως την έγκριση για μετάβαση στο εξωτερικό ώστε να σωθεί η ασθενής.
Σημειώνεται ότι η Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΛ έχει μακρά παράδοση -πλέον των 20 ετών- στην αντιμετώπιση ασθενών με χρόνια ηπατικά νοσήματα και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συνδράμει σε παρόμοιες αδιάγνωστες, δύσκολες και επείγουσες καταστάσεις ασθενών. Εξάλλου, η πρόσφατη αναγνώρισή της με ΦΕΚ τον Νοέμβριο 2019 ως Εθνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα του Ήπατος υποδεικνύει ότι είναι Κέντρο Αναφοράς και παρακολουθεί ασθενείς που πάσχουν από σπάνια ηπατικά νοσήματα από όλη τη χώρα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Νταλέκος, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για τη στήριξη του Κέντρου και ιδίως στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό καθώς και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, αναφέρει, δεν υπάρχει καμία γραμματειακή υποστήριξη μέχρι στιγμής ούτε από το Υπουργείο Υγείας, ούτε από το Υπουργείο Παιδείας. Η σημερινή Διοίκηση του ΠΓΝΛ φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα από ετών προβλήματα και τις αγκυλώσεις και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Με αφορμή και τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων που έχει το μήνυμα «Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής» υποστηρίζει ότι θα ήταν ευχής έργο, η επείγουσα αυτή μεταμόσχευση ήπατος της 32χρονης Τρικαλινής -όπως και άλλες οξείες ή χρόνιες περιπτώσεις ασθενών που παρακολουθεί το Κέντρο- να γίνονταν στην Ελλάδα.
Τα μεταμοσχευτικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων. Αποτελεί επομένως, καταλήγει ο κ. Νταλέκος, αδήριτη ανάγκη να υπάρξει για τις μεταμοσχεύσεις -και ιδιαίτερα του ήπατος- ΜΟΝΙΜΗ εθνική στρατηγική, συνεχής και πειστική ενημέρωση του κοινού και ειλικρινής θέληση της Πολιτείας να ασχοληθεί επισταμένως, συνεχώς και με ένταση με το πρόβλημα (π.χ. απλούστευση νομοθεσίας, εξοπλισμός σε ανθρώπινο δυναμικό, κλίνες, κ.λπ.)».

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass