Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 03 Νοε 2020 21:21
Και προσοχή: Το κρίσιμο σημείο δεν είναι απλά να φοράμε μάσκα,  αλλά και να τη φοράμε σωστά! Φωτ. Αλέξ. Παπαγεωργίου Και προσοχή: Το κρίσιμο σημείο δεν είναι απλά να φοράμε μάσκα, αλλά και να τη φοράμε σωστά! Φωτ. Αλέξ. Παπαγεωργίου

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

 

*Σταθερές οι μεταμοσχεύσεις
παρά τον κορονοϊό
«Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής» είναι το φετινό μήνυμα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, που γιορτάστηκε προχθές.


Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις Μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία. Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων), υποστηρίζει ο ΕΟΜ, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Μέσα στο 2020, παρά τις εγγενείς δυσκολίες του Συστήματος Υγείας ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη ενισχύθηκαν από τη δωρεά μη συγγενών δοτών, που αποδεδειγμένα διατηρούν σχέσεις φιλίας με τους λήπτες. Πρόσφατα, η θεματική της Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ΕΟΜ και Ίδρυμα Ωνάση, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών.

*Δωρεάν μαστογραφία
για γυναίκες 49-50 ετών
Από τις 10 Νοεμβρίου 2020, για κάθε γυναίκα ηλικίας από 49 έως και 50 ετών θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα παραπεμπτικό για διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Απόστολος Δοξιάδης» ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Το παραπεμπτικό αυτό θα έχει ισχύ ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκτέλεσή του. Η εξέταση θα είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της. Για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, το παραπεμπτικό θα αποσταλεί με το σχετικό sms ή email. Όσες γυναίκες δεν την έχουν ενεργοποιήσει, θα μπορούν να καλέσουν σε οποιοδήποτε διαγνωστικό κέντρο της επιλογής τους, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, όπου δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους, το κέντρο θα ανακτήσει το παραπεμπτικό τους και θα κλείσουν ραντεβού για τη διενέργεια της εξέτασης.

*Εργασία από απόσταση
για εργαζομένους της 5ης ΥΠΕ
Υποχρεωτικά σε καθεστώς εξ αποστάσεως παροχής εργασίας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων τίθενται οι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας σύμφωνα με απόφαση του διοικητή Φώτη Σερέτη για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται ταχυδρομικώς, τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Εάν η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με τα προαναφερόμενα μέσα και κρίνεται απολύτως αναγκαία η φυσική τους παρουσία, τότε η προσέλευση αυτών ή των νομίμων εκπροσώπων τους πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης.*H αντιπηκτική αγωγή
στην καραντίνα νικά τον θάνατο
Η ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης στον COVID-19, στις επιπλοκές τους και στη χρήση αντιπηκτικής θεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική με διευθυντή τον καθηγητή Κ. Συρίγο του Νοσοκομείου αναφοράς για τον Covid -19 η «ΣΩΤΗΡΙΑ».
Είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, τη διασωλήνωσή του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές τον θάνατό του. Ο περιορισμός στο σπίτι λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίησή του συμβάλλει επιπλέον στην εύκολη δημιουργία θρόμβων στον ασθενή αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Δημακάκος, υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Centerof UEMS - της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας. Επίσης εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό, η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα θρόμβωση , η οποία γίνεται αντιληπτή με αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος. Σε περίπτωση, επίσης, που ο ασθενής είναι υπέρβαρος , 65 ετών και άνω και έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα, όπως αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, τότε η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο στη διασωλήνωση και στο θάνατο αυξάνει σημαντικά.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε έναν διαγνωσμένο ασθενή με Covid -19 (θρομβογόνος) ή ακόμα και με υποψία για Covid- 19 επιβάλειτην έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14-20 ημέρες. Η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής (όχι αντιαιμοπεταλιακής αγωγής) θα προφυλάξει τους ασθενείς από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ, αφού οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και των θανατηφόρων επιπλοκών του Covid- 19.
O έλεγχος μετά από 10-14 ημέρες, από την έναρξη της καραντίνας με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης των πολύ σπάνιων παρενεργειών της αντιπηκτικής αγωγής, όπως ήπιας αιμορραγίας και της πτώσης αιμοπεταλίων (ΗΙΤ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass