Εφιάλτης με 195 νέα κρούσματα στη Λάρισα!

Δημοσίευση: 05 Νοε 2020 21:00

Του Δημ. Κατσανάκη

Eνα βήμα πριν την ένταξή της στην «γκρίζα ζώνη» με ολικό lockdown, ανεξάρτητα αν αυτή η προοπτική διαφαίνεται

για ολόκληρη τη χώρα, απόφαση που πιθανότατα να αποτελέσει τη βάση του σημερινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται η Λάρισα, που κατέγραψε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο προκαλώντας ανησυχίες και προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα.
Οι αριθμοί αδιάψευστος μάρτυρας της σκληρής, εφιαλτικής πραγματικότητας: Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταγράφηκαν στη Λάρισα 195 (!) από τα συνολικά 275 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία σε αντίθεση με τον ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε 111 νέα κρούσματα στη Λάρισα από τα συνολικά 203 της Θεσσαλίας.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο από την καταγραφή των νέων κρουσμάτων, αποτελεί η διαπίστωση ότι οι δύο ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας, που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζουν να δίνουν νέα κρούσματα, γεγονός που υποχρέωσε τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, να ζητήσει από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών σε μια προσπάθεια να διακοπεί η ξέφρενη πορεία της διασποράς. Την ίδια ώρα το Σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια δέχεται έντονες πιέσεις, παράμετρος που συνυπολογίζεται για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ανεξάρτητα από τον αριθμό των κρουσμάτων. Όπως ανακοίνωσε χθες στο ενημερωτικό του δελτίο το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην περιοχή της Λάρισας 195 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 47 κρούσματα προέρχονται από συρροές κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας, ενώ 32 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τέλος, 116 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας είκοσι έξι στο Γ.Ν. Λάρισας, σαράντα τρία στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και σαράντα επτά σε ιδιωτικά εργαστήρια. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή ημέρα κατά την οποία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εμφανίζει τεράστια απόκλιση μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και ΕΟΔΥ -προχθές η πρώτη κατέγραφε 55 νέα κρούσματα έναντι 106 του ΕΟΔΥ- με αποτέλεσμα η Λάρισα να βρίσκεται μεταξύ των περιοχών με το μεγαλύτερο πρόβλημα πανελλαδικά και να γίνεται λόγος για επέκταση του γενικού lockdown σε Λάρισα και Ροδόπη.
Στέλεχος του ΕΟΔΥ στη Λάρισα, με πλήρη εικόνα του προβλήματος, απέδιδε τη μεγάλη απόκλιση στο γεγονός ότι ιδιωτικό εργαστήριο, λόγω φόρτου εργασίας, δεν ενημέρωσε το Συντονιστικό Όργανο για τα κρούσματα του τελευταίου τριημέρου, ο συνολικός αριθμός των οποίων δηλώθηκε χθες. Αντίθετα, ο ΕΟΔΥ ενημερώνεται με τη συμπλήρωση ειδικής πλατφόρμας σε ημερήσια βάση. Συνεπώς, κατέληξε, ο αριθμός 195 των χθεσινών κρουσμάτων είναι μερικώς πλασματικός, αφού έχει συμπεριλάβει και θετικά κρούσματα προηγούμενων ημερών.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Χαρακτηριστικό στοιχείο του αριθμού των κρουσμάτων, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στο ενημερωτικό δελτίο του Συντονιστικού Οργάνου, είναι ότι οι ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν να δίνουν νέα κρούσματα. «Διευκρινίζεται ότι 47 κρούσματα προέρχονται από συρροές σε ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας» αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο αναδεικνύοντας τις ανησυχητικές διαστάσεις της διασποράς, τόσο στο προσωπικό των κλινικών, όσο και μεταξύ των νοσηλευόμενων και τροφίμων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ για τις επόμενες 14 ημέρες θα λαμβάνονται δείγματα, όχι μόνο από τις δύο κλινικές, αλλά και από άλλες δομές υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιδιωχθείσα ανακοπή της διασποράς.
Από τα θετικά κρούσματα των δύο κλινικών πάντως, 12 συνολικά νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου χθες νοσηλεύονταν 44 κρούσματα και δύο ύποπτα. Συγκεκριμένα, 15 ασθενείς νοσηλεύονται στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, 7 διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 22 στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του 4ου ορόφου του Νοσοκομείου.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνεχίζει ως Νοσοκομείο Αναφοράς να δέχεται πιέσεις για περισσότερες νοσηλείες, με αποτέλεσμα να δεσμεύει και να διαθέτει ακόμα 6 κρεβάτια σε ΜΕΘ για τη νοσηλεία περιστατικών covid, ενώ η 5η ΥΠΕ ανακοίνωσε ότι από χθες δόθηκαν για τις ανάγκες νοσηλείας άλλα 7 κρεβάτια ΜΕΘ στη Θεσσαλία, 4 στο Νοσοκομείο Βόλου και 3 στο Νοσοκομείο Τρικάλων - η 5η ΥΠΕ διαθέτει συνολικά 122 κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με covid σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Φ. ΣΕΡΕΤΗ
Ανήσυχος και προβληματισμένος με την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο οποίος σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, κάλεσε να ελέγξει τις ιδιωτικές κλινικές και να πάρει αποφάσεις για την ανακοπή της διασποράς, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης ειδικών χώρων στις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να νοσηλεύσουν τα δικά τους περιστατικά με σκοπό να αποσυμφορηθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
«Το Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο, αντέχει ακόμη, αλλά για να συνεχίσει να αντέχει πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις…» υπογράμμισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, χωρίς να κρύβει την προσωπική του στάση υπέρ μιας απόφασης για ολικό lockdown.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνολικά 275 νέα κρούσματα καταγράφηκαν από το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας το τελευταίο 24ωρο στην Περιφέρεια (203 με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ). Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 28 νέα κρούσματα (42 με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ). Οκτώ κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε εμπορικό κατάστημα, ενώ 3 ακόμα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων επαγγελματιών υγείας. Επιπρόσθετα, 5 κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ 12 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων, έξι σε ιδιωτικά εργαστήρια και έξι στο Γ.Ν. Τρικάλων.
Στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα (24 με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ). Τα 14 εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, δύο στο Κ.Υ. Σοφάδων, έντεκα στο Γ.Ν. Καρδίτσας και ένα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας, ενώ 4 ακόμα κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Στην περιοχή της Μαγνησίας καταγράφηκαν 34 νέα κρούσματα (26 με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ). Τα 10 κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, γεγονός που προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, ενώ 2 ακόμα κρούσματα αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Τέλος, 22 κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων τρία στο Κ.Υ. Βόλου, δύο στο Γ.Ν Βόλου και δεκαεπτά σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass