Δραματικές ώρες στα νοσοκομεία της Λάρισας

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕ 10 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ- ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2020 21:03

Του Δημ. Κατσανάκη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στη Λάρισα,

που παραμένει η πλέον επιβαρυμένη περιοχή στην Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ο υψηλός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αδυναμία νοσηλείας άλλων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω πληρότητας, αλλά και την υγειονομική βόμβα που έσκασε στο εσωτερικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τα 10 κρούσματα στην Ογκολογική Κλινική, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη διαχείρισή του.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης προστέθηκε χθες το απόγευμα μία νέα πτέρυγα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο δυναμικότητας 8 κρεβατιών, με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ να αναζητά νέες λύσεις και να μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες νοσηλείας ασθενών μετά τις συζητήσεις για νοσηλεία ασθενών με covid στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, που οργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στo πλαίσιo της πανελλαδικής δράσης ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση στα Νοσοκομεία συνεχίζουν να αμφισβητούν τις δυνατότητες της ΥΠΕ να συντονίσει την κατάσταση, αναδεικνύοντας από προχθές στη συνέντευξη Tύπου της ΕΙΚΥΛ μεταξύ άλλων την ανάγκη συντονισμού όλων των δυνάμεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 137 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 60,9% του συνόλου των 225 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 137 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας παραμένει σταθερά τρίτη στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 777 νέα κρούσματα και την Περιφέρεια Αττικής με τα 635 κρούσματα.
Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία, 42 κρούσματα (18,66%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 24 κρούσματα (10,66%) στην Π.Ε. Τρικάλων και 22 κρούσματα (9,77%) στην Π.Ε. Καρδίτσας.
Η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική με όλες τις ειδικές μονάδες –θάλαμοι αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- να παραμένουν γεμάτες και με πληρότητα που υπερβαίνει το 100%!
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 92 ασθενείς με Covid-19 και έξι ύποπτα περιστατικά – 17 στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, 14 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 57 διάσπαρτα στους δύο ορόφους με τους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους.
Την ίδια ώρα μια πραγματική «υγειονομική βόμβα» έσκασε στο εσωτερικό του Νοσοκομείου, όταν στην Ογκολογική Κλινική ύστερα από τον εντοπισμό θετικού κρούσματος ανιχνεύτηκαν 9 θετικά κρούσματα μεταξύ των 22 νοσηλευομένων και ένας γιατρός της κλινικής προκαλώντας έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Αργά το μεσημέρι σε ανακοίνωσή της η διοίκηση επιβεβαίωσε τις αρχικές πληροφορίες για την εστία αναφέροντας «σήμερα 11/11/2020, στην Ογκολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας, μετά από τον εντοπισμό ενός θετικού για SARS COVID-19 περιστατικού, ανιχνεύθηκαν εννέα θετικά και τέσσερα ύποπτα συμπτωματικά εκ των 22 συνολικά ασθενών που νοσηλεύονται. Παράλληλα, ένας εκ των ιατρών της κλινικής ανευρέθη θετικός. Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Λ. προχώρησε άμεσα στη μεταφορά των υπολοίπων ασθενών σε χώρο ήδη διαμορφωμένο για τα ύποπτα περιστατικά και οργάνωσε την απολύμανση της κλινικής. Για την ταχεία και ασφαλή αποκατάσταση της λειτουργίας της κλινικής, θα γίνει επαναληπτικός έλεγχος του προσωπικού». Παράλληλα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας εξωτερικής χημειοθεραπείας, καταλήγει η ανακοίνωση, δόθηκε εντολή για προληπτικό έλεγχο όλων των θεραπευόμενων ασθενών προ της ενάρξεως της αγωγής. Αντίστοιχη είναι η εικόνα του Γενικού Νοσοκομείου, όπου στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς και 36 στην άτυπη κλινική Covid 19 ενώ το απόγευμα μετά τη μεταφορά των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, δόθηκαν ακόμα 8 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία αναμενόταν να γεμίσει σήμερα το πρωί καθώς χθες στη διάρκεια της ημέρας, ασθενείς από τη Θεσσαλία μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ νοσοκομείων στη Λαμία και τη Χαλκίδα!
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) νοσηλεύονται συνολικά 249 ασθενείς με Covid-19 στις 413 διαθέσιμες κλίνες.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η μεταφορά των 8 ασθενών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στις ΜΕΘ του ΙΑΣΩ και του «Κυανούς Σταυρός» του Ομίλου ANIMUS προκειμένου να διατεθεί για τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με covid. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γούλας, δήλωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα στέλνοντας πάντως μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ζητούν πλέον από το ΕΚΑΒ τη διακομιδή μόνο των αναγκαίων περιστατικών περιορίζοντας όσες δεν είναι απαραίτητες. «Πρέπει οι διοικήσεις των νοσοκομείων να καταλάβουν ότι και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ λειτουργούν κάτω από πίεση και σε οριακές καταστάσεις...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γούλας.

 

SYROGIANNOPOYLOS

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - λοιμωξιολόγος, Γιώργος Συρογιαννόπουλος, μιλώντας χθες στην «Ε» για την πορεία της πανδημίας σημείωσε ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι πλέον μεγάλη, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών στα δύο νοσοκομεία τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ήπια περιστατικά, που μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, αλλά για ασθενείς που χρήζουν υποστήριξης με οξυγόνο. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι παρά τη δραματική εικόνα στα νοσοκομεία είναι ενθαρρυντική για την εξέλιξη της πανδημίας η μείωση του ποσοστού όσων ασθενών διασωληνώνονται έναντι του συνολικού αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών συγκριτικά με το πρώτο κύμα της πανδημίας. Διαπίστωση που απέδωσε στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών εξαιτίας της προσθήκης γνώσης και νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο οπλοστάσιο της ιατρικής κοινότητας. «Είναι κρίσιμο σημείο για την πορεία της ασθένειας η αντιμετώπισή της πριν την ανάγκη της διασωλήνωσης και στην κατεύθυνση αυτή βρισκόμαστε σε καλό δρόμο...» κατέληξε ο κ. Συρογιαννόπουλος χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ελπιδοφόρα την εξασφάλιση σχετικής έγκρισης του πρώτου εμβολίου από την Pfizer.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, ο εμβολιασμός αρχικά στους υγειονομικούς και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τοποθετείται χρονικά στις αρχές του επόμενου χρόνου αποκαλύπτοντας ότι στο Υπουργείο Υγείας άρχισε η οργάνωση τόσο της ενημέρωσης όσο και της διανομής του εμβολίου, που προγραμματίζεται να γίνει, όπως είπε ο καθηγητής Παιδιατρικής, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι από τα νοσοκομεία. Απαντώντας σε ερώτηση για τον χρόνο, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό σημείωσε ότι εξαρτάται από τον ρυθμό παραλαβής των εμβολίων που θα έρθουν στη χώρα μας αλλά και από τον βαθμό αποδοχής του εμβολίου, καθώς ο εμβολιασμός θα γίνεται με τη συναίνεση των πολιτών και όχι υποχρεωτικά.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
Στο μεταξύ υπογράφηκαν χθες από τον διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. Φώτη Σερέτη, μετά από έγκριση του υφυπουργού Υγείας, και αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, 21 αποφάσεις πρόσληψης λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και ειδικότερα:
Γ.Ν. Βόλου: 11 αποφάσεις πρόσληψης,
Γ.Ν. Λάρισας: 2 αποφάσεις πρόσληψης,
Π.Γ.Ν. Λάρισας 8 αποφάσεις πρόσληψης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν αναλάβει υπηρεσία, εκτός των ανωτέρω, 269 άτομα επικουρικό προσωπικό, ήτοι 246 άτομα λοιπό (νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) και 23 γιατροί, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αξίζει να τονιστεί πως στον ηλεκτρονικό κατάλογο επικουρικών ιατρών που τηρείται στην 5η Υ.ΠΕ. δεν υπάρχουν υποψήφιοι προς πρόσληψη επικουρικοί ιατροί για να καλύψουν άλλες 15 θέσεις, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Υγείας, ενώ στην 5η Υ.ΠΕ. συνεχίζεται η διαδικασία των εγκρίσεων για άλλες 51 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΕΣΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ
Οι Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, πρόκειται να πραγματοποιήσουν δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid tests) μέσω της δράσης «Drive through testing».
Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται για τον σκοπό αυτόν, αύριο Παρασκευή 13 Νοεμβρίου από ώρα 10 π.μ. έως 4 μ.μ. στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στη Λάρισα. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δίνουν δείγμα, άμεσα, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους και να δημιουργείται συνωστισμός, καθώς δεν υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή, με τον χρόνο εξυπηρέτησης να μην υπερβαίνει τα 5 λεπτά.
Οι πολίτες που θα προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους. «Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ υλοποιούμε ακόμα μία δράση για την αποτύπωση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass