Η Λάρισα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

ΓΕΜΙΣΑΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -ΚΙΚΙΛΙΑΣ: ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΕΘ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ... -160 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 317 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΕ 23 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΓΝΛ -ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 7 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΘ ΓΙΑ COVID ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2020 21:01

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης - Φωτ.: Αλεξ. Παπαγεωργίου

Στο επίκεντρο των κινήσεων των αρμόδιων Αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

βρίσκεται πλέον η Λάρισα με το δημόσιο σύστημα Υγείας να ακροβατεί σε οριακή λειτουργία και τον αριθμό των κρουσμάτων να συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας ασφυκτικές πιέσεις για νοσηλείες στα δύο νοσοκομεία. Όλες οι ειδικές μονάδες νοσηλείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μεταφοράς των Λαρισαίων ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ σε άλλες περιοχές, καθώς όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «Όλη η χώρα μια υγειονομική περιφέρεια».
Εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που διαμορφώνεται στα δύο νοσοκομεία, αύριο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δίνει ακόμα μία πτέρυγα με 23 κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών με Covid αυξάνοντας σε 165 τον συνολικό αριθμό των κρεβατιών, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου χθες οι γιατροί της ΕΙΝΚΥΛ σε παράσταση διαμαρτυρίας ζήτησαν τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, εξετάζεται η εφαρμογή του «plan c», που προβλέπει αξιοποίηση 7 αναπνευστήρων για δημιουργία αντίστοιχων κρεβατιών ΜΕΘ, κλείσιμο των χειρουργείων και μετατροπή τους σε μονάδα ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών Covid.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 160 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 50,5% του συνόλου των 317 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 160 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας βρίσκεται στην τέταρτη θέση -από την 3η που ήταν προχθές- στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 828 νέα κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής με τα 756 κρούσματα και την Πέλλα με 194 νέα κρούσματα.
Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία, 71 κρούσματα (22,4%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 60 κρούσματα (19%) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 24 κρούσματα (8,2%) στην Π.Ε. Τρικάλων.
Με ταχύτατους ρυθμούς μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας οι αριθμοί των νοσηλειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν συνολικά 101 ασθενείς, εκ των οποίων 97 θετικοί και 4 ύποπτοι, ενώ έχασαν τη μάχη για τη ζωή δύο Λαρισαίοι ασθενείς 86 και 80 χρόνων αντίστοιχα. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων νοσηλεύονται 17 ασθενείς, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 11 ασθενείς και 73 επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά σε όλους τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί για τη νοσηλεία ήπιας συμπτωματολογίας ασθενών - ακόμα και στη Μονάδα Νεογνών όπου νοσηλεύονται 3 νεογνά, εκ των οποίων τα δύο νεογέννητα λίγων μόλις ημερών!
Ανάλογη και η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου χθες το πρωί μετά από την εφημερία ήταν γεμάτα 19 κρεβάτια από τα 20 της ΜΕΘ για κορονοϊό νοσηλεύοντας περιστατικά ακόμη και από Γρεβενά και Φλώρινα, ενώ στα κρεβάτια απλής νοσηλείας νοσηλεύονται 41 ασθενείς με Covid-19.
Με την κατάσταση να παραμένει ασφυκτική, με τα σημάδια της κόπωσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να είναι πλέον ορατά, αλλά και με τις δυσκολίες περαιτέρω νοσηλείας νέων ασθενών καθώς τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, οι υγειονομικές αρχές αναζητούν λύσεις για νέους χώρους.
Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προχωρά στη διάθεση και νέων κρεβατιών για τη νοσηλεία ήπιων περιστατικών μετά τη χθεσινή συνάντηση των διοικητών της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου, Φώτη Σερέτη και Δημήτρη Κατσικονούρη, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο διατίθεται ακόμα μία πτέρυγα με 23 κρεβάτια στον πρώτο όροφο του κτιρίου Α’, αφού προηγουμένως μεταφερθεί η Ρευματολογική Κλινική στους χώρους της Γαστρεντερολογικής Κλινικής. Με την προσθήκη της πτέρυγας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανεβάζει τα διατιθέμενα κρεβάτια για τις ανάγκες νοσηλείας των περιστατικών Covid συνολικά σε 165 που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των κρεβατιών που προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Χθες το πρωί, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, επισκέφθηκε το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και συζήτησε με τον διοικητή την κατάσταση του Νοσοκομείου και τις δυνατότητες συνδρομής στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το μεσημέρι σε συνάντησή του με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου, Γρηγόρη Βλαχάκη, συζήτησε και τις αντίστοιχες δυνατότητες του Νομαρχιακού Νοσοκομείου.
Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα, αναφέρουν ότι σήμερα επίκειται και επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου αναμένεται να εξεταστεί η προοπτική της αξιοποίησης των 7 αναπνευστήρων που είχε δωρίσει Θεσσαλός επιχειρηματίας προκειμένου να αναπτυχθούν αντίστοιχα κρεβάτια με υποτυπώδη εξοπλισμό ΜΕΘ για περιστατικά που χρήζουν οριακά νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως θα εξεταστεί και η προοπτική εφαρμογής του plan-c, που είχε καταρτιστεί την προηγούμενη άνοιξη και αφορούσε το κλείσιμο των χειρουργείων για την ανάπτυξη μίας ακόμα πτέρυγας ΜΕΘ με δυναμικότητα 8-10 κρεβατιών. Από την πλευρά του ο κ. Σερέτης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, εμφανίζεται ψύχραιμος και εμμένει στην πιστή εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου της 5ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβεβαιώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα αναπτυχθούν 16 νέα κρεβάτια στα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας μεταξύ των οποίων και τα 4 στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας.

ΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Όλη η χώρα μια υγειονομική περιφέρεια» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εξηγώντας τις κινήσεις των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση της εκθετικής έκρηξης κρουσμάτων Covid που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, η οποία εστιάζει κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Λάρισας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι άνοιξαν καινούριες κλίνες ΜΕΘ Covid μετά από την επίταξη κλινών ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, όπου και μεταφέρονται τα non-covid περιστατικά.
Περαιτέρω, για το φαινόμενο που καταγράφεται σήμερα να υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Λάρισας, μία μέρα ακριβώς μετά την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του «όλη η χώρα μια υγειονομική περιφέρεια» και μετά τη συνεργασία με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη, αν κάποιος στη Λάρισα χρειαστεί ΜΕΘ Covid θα την έχει στη Λαμία ή στη Χαλκίδα.
Ο κ. Κικίλιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τη Λάρισα θα στηρίξει η Λαμία και τη Λαμία η Χαλκίδα και ούτω καθεξής», ενώ ταυτοχρόνως διαβεβαίωσε ότι υγειονομικές, διοικητικές και πολιτικές αρχές κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, διευκρινίζοντας όμως ότι «μέχρι εδώ φτάνει η ευθύνη του υγειονομικού κλάδου, από αυτό το σημείο και έπειτα η ευθύνη είναι εθνική, η ευθύνη είναι όλων μας».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ...
Την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας ανέδειξαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης της ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ,
Τόσο ο πρόεδρος Νίκος Νταφούλης, όσο και άλλα μέλη της διοίκησης της ΕΙΝΚΥΛ, χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία αυτά σηκώνουν όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου, της Covid, κλινικές συγχωνεύονται και υπολειτουργούν και oι ΜΕΘ διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.
Οι αριθμοί που παρέθεσαν είναι ενδεικτικοί της τραγικής κατάστασης: 19 κρεβάτια από τα 20 της ΜΕΘ για κορονοϊό στο ΓΝΛ είναι γεμάτα νοσηλεύοντας περιστατικά ακόμα και από Γρεβενά και Φλώρινα, στα κρεβάτια απλής νοσηλείας νοσηλεύονται 41 ασθενείς με Covid-19 από τα 46 ενώ δεκάδες υγειονομικοί νοσούν, όπως είπαν αποφεύγοντας πάντως να προσδιορίσουν τον αριθμό των νοσούντων υγειονομικών.
«Το σύστημα Υγείας λειτουργεί οριακά και φαίνεται ότι δεν αντέχει άλλο» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ για να ζητήσει επίταξη του ιδιωτικού τομέα με τις αποδοχές του δημοσίου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος οι διευθυντές της Ογκολογικής Κλινικής Αθ. Αθανασιάδης και Επειγόντων Περιστατικών Δημ. Μπαμπαλής ζήτησαν συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν «σε αντίθετη περίπτωση θα θρηνήσουμε θύματα». Παράλληλα σε νέα ανακοίνωσή της η ΕΙΝΚΥΛ επικρίνει την κυβέρνηση για εγκατάλειψη και αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς:
* Υπάρχει έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) ακόμα και των στοιχειωδών γαντιών, σκουφιών, ποδοναρίων και στολών σε όλα τα ΚΥ και τα ΠΙ.
* Τα ΚΥ Ελασσόνας, Φαρσάλων και Αγιάς δεν διαθέτουν μεταφερόμενο προκατασκευασμένο δώμα για την εξέταση αρρώστων υπόπτων για Covid-19 και δειγματοληψίες βιολογικού υλικού.
* Εκτός του ΚΥ Ελασσόνας, τα ΚΥ Φαρσάλων, Τυρνάβου, Αγιάς και Γόννων δεν διαθέτουν βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο.
* Στο ΚΥ Φαρσάλων η βλάβη του πεπαλαιωμένου εμφανιστηρίου του Ακτινολογικού Εργαστηρίου δεν επιτρέπει την διενέργεια ακτινογραφιών. Είναι επιτακτική η ανάγκη για αγορά νέου σύγχρονου ψηφιακού ακτινολογικού εμφανιστηρίου.
Με την ανακοίνωσή της η ΕΙΝΚΥΛ ζητά άμεση ενίσχυση με κατεπείγουσες διαδικασίες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των ΚΥ του νομού μας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ «ούτε σκέψη για μετακίνηση ιατρών των ΚΥ και των ΠΙ προς τα Νοσοκομεία».

ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ...
Η επιστράτευση επιστημόνων ιδιωτών γιατρών και των χώρων εργασίας τους, θυμίζει... άλλες εποχές απάντησε στο αίτημα για επιτάξεις και επιστρατεύσεις ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντίνος Γιαννακόπουλος, με δήλωσή του στην οποία τονίζει: «Ο όρος επιστράτευση, από μόνος του θυμίζει στον ελληνικό λαό καταστάσεις που δεν θέλει να θυμάται και ιδιαίτερα όσον αφορά τους επιστήμονες και ακόμα περισσότερο τους γιατρούς. Είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι με επιστρατεύσεις θα αποδώσουν οι γιατροί το μέγιστο των ικανοτήτων τους. Απλά θα πρέπει να πειστούν από την Πολιτεία, που είναι υποχρεωμένη να καθορίσει το πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να προσφέρουν στην κοινωνία τις μεγαλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες για να βγούμε αλώβητοι από την τεράστια αυτή υγειονομική κρίση.
Προφανώς είναι άλλο η επιστράτευση και άλλο η κοινή διαχείριση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το κράτος. Άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα από κοινού με τον κρατικό σ’ ένα ενιαίο σύστημα δημόσιας περίθαλψης. Σ’ αυτήν την κρίσιμη μάχη μπαίνουν όλοι μαζί κρατικοί και ιδιώτες γιατροί, κρατικές και άρτια εξοπλισμένες ιδιωτικές δομές υγείας, με διακριτούς φυσικά ρόλους ο καθένας. Από την αρμονική συνεργασία τους, θα εξαρτηθεί και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία των περισσότερων συμπολιτών μας που θα νοσήσουν από Covid-19».

ΤΟ ΓΝΛ ΜΠΟΡΕΙ!
Στο μεταξύ το Γενικό Νοσοκομείο διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με την αντοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στα πλαίσια της εφημερίας και με ανακοίνωσή του τονίζει: «Το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και λοιπό Προσωπικό καθόλη την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ιδιαίτερη αυταπάρνηση, αλτρουισμό και πλήρη ομοψυχία, έχει αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή την αυξημένη κίνηση περιστατικών. Η δυναμικότητα του ΓΝΛ ανέρχεται αυτήν τη στιγμή σε 46 κλίνες για θετικά περιστατικά Covid-19, 16 για ύποπτα, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ-Covid για το Νοσοκομείο μας έχουν φτάσει στις 20.
Η θεαματική αύξηση του αριθμού των κλινών Covid-19 του Νοσοκομείου μας με τη συνεχή και επιτυχημένη αντιμετώπιση των απαιτήσεων σε νοσηλεία, μάς οδηγεί στην πλήρη αμφισβήτηση των δημοσιευμάτων που αναφέρουν αδυναμία εφημερίας από το ΓΝΛ. Η προσπάθεια από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας και της 5ης ΥΠΕ συνεχίζεται και τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν συμβάλλουν στον αγώνα όλων για τη θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής απέναντι στην Covid-19».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass