Καλπάζει ο κορονοϊός στη Λάρισα

Δημοσίευση: 15 Νοε 2020 21:05

Του Δημ. Κατσανάκη

Με φρενήρεις ρυθμούς εξελίσσεται η πανδημία στη Λάρισα, περιοχή από τις πλέον επιβαρυμένες

στην Ελλάδα με τις τοπικές, πολιτικές και υγειονομικές αρχές να αναζητούν εναγωνίως λύσεις και κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών στα δύο νοσοκομεία της περιοχής. Δύο χιλιάδες και πλέον κρούσματα μετρά η Λάρισα τον τελευταίο μήνα και 143 το τελευταίο 24ωρο με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι παρόμοια θα είναι η εικόνα και την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, μετά την προχθεσινή επιτυχία της δράσης Drive-Through Rapid-Tests στη Νεάπολη, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, αλλά και στους Δήμους της Λάρισας σε μια προσπάθεια απεικόνισης της πανδημίας στην Περιφέρεια.
Δύο χιλιάδες και πλέον κρούσματα μετρά η Λάρισα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα -από 15 Οκτωβρίου μέχρι χθες- σύμφωνα με στοιχεία υπηρεσιών του ΕΟΔΥ στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 1.878 νέα κρούσματα, που ξεπέρασαν τα 2.000 κρούσματα με τον συνυπολογισμό των 143 κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου, που αντιστοιχούν στο 59,6% των συνολικών κρουσμάτων της Θεσσαλίας, που ανέρχονται σε 3.153 χωρίς τα χθεσινά κρούσματα.
Στη Μαγνησία, που εμφανίζει αυξητικές τάσεις, καταγράφηκαν την ίδια περίοδο 527 κρούσματα (16,7%), στα Τρίκαλα 387 κρούσματα (12,3%) και στην Καρδίτσα 361 κρούσματα (11,4%).
Σύμφωνα με στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των 2.835 νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 143 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 43,3% του συνόλου των 308 –έναντι 397 κρουσμάτων προχθές- νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 143 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πέρασε στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 766 νέα κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής με τα 612 κρούσματα και την Πέλλα με 159 νέα κρούσματα.
Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία 81 κρούσματα (26,3 %) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 60 κρούσματα (19,5 %) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 24 κρούσματα (7,8%) στην Π.Ε. Τρικάλων, που διατηρεί για αρκετές ημέρες μονοψήφιο ποσοστό στη Θεσσαλία.
Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας 100% πληρότητα εμφανίζουν τόσο η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όσο και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων με τα 34 κρεβάτια, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων ξεπερνά τους 170 με τους αριθμούς πάντως να μεταβάλλονται αστραπιαία στη διάρκεια της ημέρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής, Ιωάννης Πανταζόπουλος, και με δήλωσή του στην «Ε» περιγράφει την καθημερινότητα στο νοσοκομείο Αναφοράς του κορονοϊού: «Περισσότεροι από 80 ασθενείς με πνευμονία από τον νέο κορονοϊό νοσηλεύονται στο ΠΓΝΛ σε πέντε κλινικές που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για ασθενείς με Covid-19 καθώς το Τμήμα Λοιμωδών διαθέτει μόνο 16 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τις αρχές Νοεμβρίου σε κάθε εφημερία παρακολουθούμε τον αριθμό των εισαγωγών να αυξάνεται.
Εισέρχονται 15-20 ασθενείς σε κάθε εφημερία ενώ ο αριθμός των εξιτηρίων είναι πολύ μικρότερος, καθώς οι ασθενείς αυτοί χρήζουν πολυήμερης νοσηλείας.
Ταυτόχρονα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των δύο νοσοκομείων είναι γεμάτες και εάν ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι γεμίζει μέσα σε λίγες ώρες. Νοσηλεύουμε ασθενείς όλων των ηλικιών και τελευταία βλέπουμε όλο και νεότερους. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου ενώ κάποιοι είναι απολύτως υγιείς. Σίγουρα, η παρουσία συννοσηροτήτων έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά κανείς δεν είναι άτρωτος».
Εκτιμώντας την πορεία της πανδημίας υποστηρίζει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες -την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε μια παρόμοια εικόνα καθώς μετά από 7-10 ημέρες θα δούμε κατά πόσο έχει αποδώσει το lockdown αναφέρει και προσθέτει: «Ακόμη αντέχουμε αλλά οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε. Στον αυξημένο φόρτο εργασίας, προστίθεται και η απώλεια συναδέλφων μας ιατρών και νοσηλευτών που μπορεί να νοσήσουν από τον κορονοϊό. Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ιατρών και από άλλες ειδικότητες προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς μας. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούν θετικά καθώς όλοι μαζί βρισκόμαστε σε έναν κοινό αγώνα εναντίον του κορονοϊού». Παρά την κόπωση των συμπολιτών μας, ο κ. Πανταζόπουλος στέλνει εκ νέου το μήνυμα ότι η σωστή χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να υιοθετηθούν ως μέρος της καθημερινότητας και της κουλτούρας μας.
Ι.Σ.Λ.: ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του «κάνει κατεπείγουσα έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνδράμουν για βοήθεια στα 2 νοσοκομεία της πόλης μας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 που καλπάζει, χρήζει επιτακτικής συμβολής όλων των γιατρών απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Ήδη όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ ανεξαρτήτου ειδικότητας καλούνται να συμβάλλουν στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Καλούμε όλους τους ιδιώτες συναδέλφους να συμμετέχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια υπηρετώντας τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Π.Ι.Σ., των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας και του Υπ. Υγείας η απασχόληση θα γίνει με συγκεκριμένους όρους που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί πρόσφατα από τον Π.Ι.Σ. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποστείλουν στο email του Συλλόγου iatriko2@otenet.gr τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, τηλέφωνο και email), ώστε να συγκροτηθεί λίστα που θα προωθηθεί στην 5η ΥΠΕ, απ’ όπου θα γίνει η επιλογή», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Την αξία των δειγματοληπτικών ελέγχων ανέδειξε και ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο οποίος με αφορμή την παρουσία του στην προχθεσινή δράση στη Νεάπολη, σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο δειγματοληπτικός έλεγχος για κορονοϊό, είναι μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν rapid-test, χωρίς κόστος, αποσυμφορώντας ταυτόχρονα τα νοσοκομεία της πόλης. Θέλω για μια ακόμα φορά, στο πρόσωπο της κα. Πινακά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας, που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μάχη με την πανδημία. Ταυτόχρονα, κάνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα των ειδικών, για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και το Σύστημα Υγείας, που πιέζεται το τελευταίο διάστημα. Να θυμόμαστε όλοι πως η μάσκα αποτελεί το εμβόλιο πριν από το εμβόλιο».

 

Σε περιόδους κρίσης κανένας δεν περισσεύει

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΡΕΤΗ ΣΤΟΝ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ

«Σε τέτοιες περιόδους κρίσης κανένας δεν περισσεύει, από κοινού και συντεταγμένα στοχεύουμε στην προαγωγή και στην προστασία της υγείας των πολιτών» απαντά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, στις επικρίσεις του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της Πανδημίας και μη απορρόφηση 2,5 εκατ. ευρώ για προσλήψεις 200 ατόμων επικουρικού προσωπικού και μη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ 7,5 εκατ. ευρώ για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σερέτης «Ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και οι Διοικητές των Νοσοκομείων (μέσω της Υ.ΠΕ.) από την αρχή της Πανδημίας και για το πρώτο και το δεύτερο κύμα έχουν καταρτίσει και υποβάλλει επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, υλοποιούνται και επικαιροποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής. 2.α) Όσον αφορά στις προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού από το πρόγραμμα των 2,5 εκατ. ευρώ αναφέρουμε ότι έχουν υλοποιηθεί κανονικά από τον Ιούλιο μέχρι τώρα 268 προσλήψεις (είναι σε διαδικασία άμεσης έγκρισης άλλες 51 και όσες απαιτηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν) και όχι 200 που αναφέρει ότι έπρεπε να έχουν γίνει ο Περιφερειάρχης. β) Η 5η Υ.ΠΕ. στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας 090 (από 24/4/2020) όπου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η 31/8/2020 με τίτλο «Ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την επιδημία Covid-19» ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας και 2,5 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού) έχει καταθέσει εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών τις τελικές προτάσεις- τεχνικά δελτία μέσω των Νοσοκομείων της προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία προέκυψαν μετά από κοστολόγηση, κατηγοριοποίηση και τεκμηρίωση από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και την Έγκριση Σκοπιμότητας από τον Διοικητή της Υ.ΠΕ. εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών.
Η διαδικασία ορίζει ότι προκειμένου τα Νοσοκομεία να προχωρήσουν στη διαδικασία υλοποίησης προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ προαπαιτείται η Απόφαση ένταξης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας την οποία υπογράφει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Αναφορικά με τις εντάξεις και ανατρέχοντας κανείς στην ηλεκτρονική Διεύθυνση της Ειδικής Υπηρεσίας Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας (https; // www.thessalia-espa.gr) διαπιστώνει ενδεικτικά κανείς οι Αποφάσεις Ένταξης- Δημοσίευση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για εξοπλισμό στο Π.Γ.Ν. Λάρισας έγιναν μία στις 03/11/20 και η άλλη στις 04/11/20 και ήδη υλοποιείται η διαδικασία διαγωνισμών όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη Π.Ν.Π.
Αξίζει να τονιστεί ότι και τα 5 Νοσοκομεία της Θεσσαλίας με τις άοκνες προσπάθειες των Διοικητών τους του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος Covid-19. Στην υγειονομική θωράκιση της Θεσσαλίας εξάλλου από τον Covid-19 συνεισφέρουν μαζί με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.
Επίσης υπενθυμίζουμε τη σημαντική βοήθεια της 5ης Υ.ΠΕ. σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία διέθεσε μέσω του Γ.Ν. Λάρισας και του Π.Γ.Ν. Λάρισας Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό και υλικά Μέσων Ατομικής Προστασίας στο πρώην Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» για την ασφαλή παραμονή στο πρώτο κύμα της Πανδημίας, των Ρομά θετικών ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΝ στον covid. Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης κανένας δεν περισσεύει. Από κοινού και συντεταγμένα στοχεύουμε στην προαγωγή και στην προστασία της υγείας των πολιτών» καταλήγει ο κ. Σερέτης.

 

Τεστ σε Δήμους της Λάρισας

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη δράση Drive-Through Rapid-Tests για δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 εμφανίζεται η υπεύθυνη των Κινητών Ομάδων Υγείας στη Θεσσαλία, κα Ράνια Πινακά, σημειώνοντας ότι αν και το δείγμα της προχθεσινής δράσης στη Νεάπολη ήταν μικρό, ωστόσο έδωσε ένα ποσοστό κρουσμάτων της τάξεως του 6%, που δίνει μία εικόνα διασποράς της νόσου. Η συγκεκριμένη δράση, συνέχισε, θα υλοποιηθεί στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας σε όλη τη Θεσσαλία, τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και τους Δήμους της Λάρισας προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη απεικόνιση της πανδημίας στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας πρόκειται να πραγματοποιήσουν δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. στον Τύρναβο. -Τρίτη 17 Νοεμβρίου, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. στα Φάρσαλα. Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. στην Ελασσόνα. Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. στη Νίκαια Δήμου Κιλελέρ και στο Μακρυχώρι Δήμου Τεμπών. Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. στην Αγιά. Ταυτόχρονα, άλλες Μονάδες θα υλοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις τη Δευτέρα στα Τρίκαλα, την Τρίτη στον Βόλο και την Τετάρτη στην Καρδίτσα.
Τα Drive-through testings δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχονται για Covid-19 άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους. Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass