Μπορεί το εμβόλιό μας να σταματήσει τον κορονοϊό

Ο Τούρκος ιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν αισιοδοξεί* Εξηγεί πώς μπορεί να δράσει στον ανθρώπινο οργανισμό

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 11:50

ΑΘΗΝΑ
Ο Τούρκος επιστήμονας Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, είναι αισιόδοξος πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Pfizer θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον ιό. Το συγκεκριμένο εμβόλιο φαίνεται πως δίνει ανοσία σε όσους το έκαναν σε πειραματικό στάδιο.


Μιλώντας στον Guardian o Ουγκούρ Σαχίν ανέφερε αρχικά: «Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: ναι, γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικές λοιμώξεις θα έχει σημαντική επίδραση».
Ο Τούρκος επιστήμονας τόνισε πως μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου, δεν ήταν σίγουρος αν θα είχε ισχυρή επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα: «Ήταν πιθανό ο ιός να μην μπορεί να στοχοποιηθεί από το εμβόλιο, να μπαίνει στα κύτταρα και να συνεχίζει να κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα εμβόλια μπορούν να νικήσουν αυτόν τον ιό». «Δεν υπήρχε πρακτικά χρόνος αναμονής. Φανταστείτε ότι θέλετε να πάτε από το ένα άκρο του Λονδίνου στο άλλο και να υπάρχουν παντού κυκλοφοριακές δυσκολίες. Θα χρειαστείτε μισή μέρα. Για το έργο μας, οι δρόμοι ήταν άδειοι», ανέφερε ο Σαχίν για την ανάπτυξη του εμβολίου.

ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Αναφορικά με τη δράση του εμβολίου και πώς καταπολεμά τον ιό, ο Τούρκος επιστήμονας αναφέρει: «Το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του Covid-19 στα κύτταρά μας. Αλλά ακόμη και αν ο ιός καταφέρει να βρει μια διέξοδο, τότε τα Τ-κύτταρα τον χτυπούν πάνω από το κεφάλι (σ.σ. του ιού) και το εξαλείφουν.
Έχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί από αυτούς τους μηχανισμούς». Όσο για την ανοσία, ο Σαχίν πιστεύει ότι όσοι έλαβαν το εμβόλιο στο πειραματικό στάδιο με δύο δόσεις, θα έχουν ανοσία στον ιό για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Τέλος, για την αύξηση που σημειώθηκε στην αξία των μετοχών της BioNTech, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα 21,9 δισ. δολάρια, έπειτα από τις σημαντικές ανακοινώσεις, ο Σαχίν θεωρεί πως όλα αυτά για την ώρα είναι απλά αριθμοί, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα έρθει ένα σημείο, που θα μπορούμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας».
Ο Τούρκος επιστήμονας καταλήγει πως: «Οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει κάτι νέο, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κάτι καινούριο ξανά. Πρέπει να δουλέψουμε μόνοι μας γι’ αυτό, είτε πρόκειται για κάποιο ίδρυμα είτε για κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass