Εθνικό μητρώο εμβολιασμών αποκτά η Ελλάδα

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ -ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ -Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ -ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Σ.Λ. ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ -ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2020 21:03

Του Δημ. Κατσανάκη

Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών συστήνεται με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας,

Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακριβής καταγραφή των εμβολίων που διενεργούνται σε παιδιά και ενήλικες, είτε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, είτε κατ’ εφαρμογήν των συστάσεων εμβολιασμού που εκδίδονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Με τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών επιδιώκεται να διασφαλιστεί η βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών μέσω της πληρέστερης δυνατής εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού της χώρας και να διαμορφωθούν πολιτικές υγείας με στόχο τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και, μέσω αυτής, της καταπολέμησης νόσων και της βέλτιστης παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης επιδιώκεται να είναι ευχερέστερη η εκτίμηση της επιδημιολογίας νόσων, λαμβάνοντας υπόψη την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να καταστεί δυνατή η εξαγωγή δεικτών αξιολόγησης των μονάδων υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, με κριτήρια όπως ο αριθμός εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν από μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας κατά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αναφοράς μονάδων υγείας, κ.λπ.
Σύμφωνα με την απόφαση, πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών θα έχουν οι διαχειριστές εφαρμογής, οι θεράποντες γιατροί, οι φαρμακοποιοί που διενεργούν εποχικό εμβολιασμό και οι χρήστες Στατιστικής Πληροφόρησης. Οι διαπιστευμένοι θεράποντες γιατροί θα έχουν πρόσβαση στις ακόλουθες κατηγορίες ασθενών:
* ασθενείς, στους οποίους έχουν συνταγογραφήσει το εκάστοτε κρίσιμο εμβόλιο και τους οποίους έχουν, για τον λόγο αυτόν, εντάξει οι ίδιοι στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.
* ασθενείς, στους οποίους άλλος ιατρός έχει συνταγογραφήσει το εκάστοτε κρίσιμο εμβόλιο και στους οποίους αυτοί το διενεργούν και, για τον λόγο αυτόν, οφείλουν να προβούν σε καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και
* ασθενείς που είναι υπό τη δική τους παρακολούθηση, είτε διενεργούν οι ίδιοι σε αυτούς το εκάστοτε κρίσιμο εμβόλιο είτε όχι.
Οι διαπιστευμένοι ως «Φαρμακοποιοί που διενεργούν εποχικό εμβολιασμό» θα έχουν πρόσβαση στους ασθενείς, στους οποίους έχει συνταγογραφηθεί το εκάστοτε κρίσιμο εμβόλιο και στους οποίους αυτοί το διενεργούν και, για τον λόγο αυτόν, οφείλουν να προβούν σε καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Για τον σκοπό αυτόν, οι διαπιστευμένοι ως Φαρμακοποιοί που διενεργούν εποχικό εμβολιασμό έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα του ασθενούς που είναι αναγκαία και πρόσφορα για την καταχώριση της διενέργειας του εκάστοτε κρίσιμου εμβολίου.ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Οι προσπάθειες για την κατάρτιση Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια ανεξάρτητα αν σήμερα αποφασίστηκε και τυπικά από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δηλώνει ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Συρογιαννόπουλος χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη βελτίωση της γνώσης για την εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού αλλά και κάθε πολίτη.
Το μητρώο αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μια εποχή που επανεμφανίζονται περιστατικά από ξεχασμένες ασθένειες, όπως ιλαρά, διφθερίτιδα, κ.λπ., τονίζει ο κ. Συρογιαννόπουλος, για να προσθέσει ότι η καθιέρωση του Μητρώου συμπίπτει και με την αναμενόμενη διάθεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ντίνος Γιαννακόπουλος, χαιρέτισε την απόφαση του υπ. Υγείας για τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, με στόχο την ακριβή καταγραφή των εμβολίων, που διενεργούνται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες συνδέοντας τη δημιουργία του Μητρώου με την πανδημία και το γεγονός ότι τους επόμενους 1-2 μήνες υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τους επαγγελματίες υγείας και τις ευπαθείς ομάδες. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του στην «Ε»: «Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η εξάλειψη ασθενειών, όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα, σε παγκόσμιο επίπεδο και η μείωση κατά 50% της παιδικής θνησιμότητας είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Στις μέρες μας η πανδημία του κορονοϊού SARS-Cov- 2 έχει στρέψει τα βλέμματα όλων μας στις προσπάθειες των επιστημόνων για την εξεύρεση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.
Είναι γνωστό πως τα εμβόλια προστατεύουν άμεσα το άτομο που εμβολιάζεται (παιδί ή ενήλικας) και έμμεσα τα άτομα του περιβάλλοντός του, τα οποία λόγω ηλικίας (μωρά/ηλικιωμένοι) ή λόγω ανοσοκαταστολής δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για το φαινόμενο της ανοσίας της αγέλης, το οποίο όμως προϋποθέτει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από το 70% του πληθυσμού.
Τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη φαρέτρα μας στοχεύουν σε ασθένειες που δεν έχουν θεραπεία, αλλά προκαλούν εξαιρετικά μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα στον πληθυσμό. Για τον λόγο αυτόν η βιομηχανία των εμβολίων επενδύει συνεχώς στην εξεύρεση τεχνικών για την ανάπτυξη προϊόντων αποτελεσματικών και με τις λιγότερες παρενέργειες. Η ασφάλειά τους ελέγχεται συστηματικά τόσο πριν όσο και μετά την κυκλοφορία τους μέσω του δικτύου φαρμακοεπαγρύπνησης που υπάρχει σε εθνικό (ΕΟΦ), ευρωπαϊκό (ΕΜΑ) και παγκόσμιο επίπεδο (WHO).
Αποτελεί προτεραιότητα όλων των λειτουργών υγείας η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση του κοινού για τα ευεργετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών. Η κατανόηση της ιδιαίτερης συνεισφοράς τους, θα βοηθήσει στην ευρύτερη αποδοχή τους από το κοινό και στην απόρριψη αντιεμβολιαστικών θεωριών που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερα σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα μαστίζεται από τον φονικό ιό, η αναγγελία για την εύρεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, μας γεμίζει με αισιοδοξία πως σύντομα θα δοθεί ένα τέλος στο μακάβριο αυτό σκηνικό. Μας δίνει ελπίδα πως η καθημερινότητα θα επιστρέψει και οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα για την πρόοδο και την ευημερία» καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, κα Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα «Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» υποστήριξε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης σπάνιων και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων, αν σταματήσει ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. «Τα εμβόλια δεν σταματάνε. Αν συμβεί αυτό, δηλαδή υπάρξει κενό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε ανάδειξη λοιμωδών νοσημάτων» τόνισε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Με τις κατάλληλες προφυλάξεις και τα απαιτούμενα μέτρα οι εμβολιασμοί των παιδιών θα πρέπει να γίνονται κανονικά στα παιδιατρικά ιατρεία». «Τα εμβόλια και μάλιστα τα πολυδύναμα έχουν άμεση και έμμεση προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, καθώς δεν ωφελούν μόνο το παιδί ή τον έφηβο που εμβολιάζεται, αλλά και τους γονείς και τους παππούδες που ζούνε μαζί τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου. Αποκάλυψε δε πως αυτήν την εποχή βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας 200 νέα εμβόλια, που αφορούν:
Α. Σε λοιμώδη νοσήματα που δεν έχουν εκριζωθεί: ελονοσία, δάγκειος πυρετός, χρυσίζων σταφυλόκοκκος, κλωστηρίδιο difficile, κυτταρομεγαλοϊός, φυματίωση, εντεροτοξυνογόνο κολοβακτηρίδιο, ιός HIV, ιός Ebola, ιός SARS και ιός SARS-CoV-2.
Β. Σε μη λοιμώδη νοσήματα όπως: νόσος Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλεργίες.
Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι και την εφηβική ηλικία χορηγούνται 17 εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα, με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα. Όμως, ενώ τα εμβόλια αποδεδειγμένα αποτελούν παρέμβαση που ωφελεί τα άτομα όλων των ηλικιών, διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη Δημόσια Υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι «θύματα» της επιτυχίας τους και αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας να τα διαφυλάξει.
Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο «παγκόσμιο αντιεμβολιαστικό κίνημα», η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Απαιτείται σωστή ενημέρωση γιατί το σοβαρότερο νόσημα είναι η παραπληροφόρηση».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass