Αδυναμία χορήγησης φαρμάκων

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2020 16:30

Την ανησυχία της κοινότητας των καρκινοπαθών αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας σε σχέση με την κατάσταση που πλέον επικρατεί στα νοσοκομεία εκφράζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας με επιστολή του στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Με την επιστολή του ο Σύλλογος αναδεικνύει το πρόβλημα της αδυναμίας χορήγησης όλων των αναγκαίων φαρμάκων στους καρκινοπαθείς που προσέρχονται για νοσηλεία και αναφέρεται στη συνύπαρξη των ογκολογικών ασθενών με τους ασθενείς COVID σε μια περίοδο που το νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID.


Όπως αναφέρει στην επιστολή της στον διοικητή του ΓΝΛ, Γρηγόρη Βλαχάκη η πρόεδρος των καρκινοπαθών, Ιωάννα Καραβάνα: «Από την αρχή της πανδημίας έως και πρόσφατα γινόμαστε όλοι μας αποδέκτες ρητών και απόλυτων διαβεβαιώσεων και δεσμεύσεων από την Πολιτεία ότι με κάθε τρόπο οι θεραπείες, οι νοσηλείες αλλά και τα απαραίτητα χειρουργεία που αφορούν ειδικά τους καρκινοπαθείς θα συνεχίσουν αδιάλειπτα να διενεργούνται.
Παρόλα αυτά γινόμαστε καθημερινά πλέον μάρτυρες εξαιρετικών δυσλειτουργιών στα ογκολογικά τμήματα.
Συγκεκριμένα:
Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει το τελευταίο διάστημα αδυναμία χορήγησης όλων των αναγκαίων φαρμάκων στους καρκινοπαθείς που προσέρχονται για νοσηλεία. Η αδυναμία που αναμενόμενα θα προέκυπτε, ήταν σε γνώση του Συλλόγου μας αρκετό καιρό νωρίτερα, αλλά ελπίζαμε ότι αυτό θα λυνόταν με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, γεγονός που κι εσείς ο ίδιος μας επιβεβαιώσατε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ μας τον Οκτώβριο.
Παρά ταύτα το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό αναμφίβολα θα οδηγήσει, αν δεν έχει ήδη οδηγήσει σε «επιλογές» επικίνδυνες (είτε χορήγηση θεραπειών σε μικρότερες των αναγκαίων δόσεων, εφόσον ακόμη υπάρχει η δυνατότητα ανεύρεσης όλων των φαρμάκων, είτε χωρίς τον απαραίτητο συνδυασμό όλων των αναγκαίων συνδυαστικών φαρμάκων, είτε καθαρή επιλογή ασθενών με κριτήρια που όλοι μας γνωρίζουμε και δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν).
Επίσης προφανώς οι, από χρόνια υφιστάμενες, ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του ΓΝΛ, σε συνδυασμό με την προσβολή από τον Covid-19 μεγάλης μερίδας των σήμερα υπηρετούντων σε αυτά, ιατρών και νοσηλευτών, οδήγησαν όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα στην επιλογή της μετακίνησης ιατρών ογκολόγων από τις κλινικές τους και στις εφημερίες μονάδων Covid του νοσοκομείου.
Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι διακυβεύεται στην ουσία η ίδια η λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων του νοσοκομείου μας και θεωρούμε τουλάχιστον επικίνδυνη αυτήν  την επιλογή όχι έναντι των ογκολόγων του, που επί χρόνια έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι αληθινοί «στρατιώτες» στη μακρόχρονη μάχη που δίνουν δίπλα μας, αλλά έναντι ημών των ιδίων, των αμέτρητων ασθενών με καρκίνο που νοσηλευόμαστε στο νοσοκομείο αυτό, επιλέγοντας να μας εκθέτετε όλους μας σε πολλαπλάσιο του ήδη μεγάλου κινδύνου να νοσήσουμε, όχι απλά επιτρέποντας τη μετακίνηση των ογκολόγων μας, αλλά επιβάλλοντάς την, μέσα από διαδοχικές εφημερίες σε μονάδες Covid και ογκολογικές.
Αλήθεια πόσο ασφαλείς θεωρείτε πως είναι σήμερα ή θα είναι αύριο οι ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπεία στην κλινική του ΓΝΛ και τους φροντίζουν οι ίδιοι γιατροί (ογκολόγοι) που μόλις πριν από μία ή δύο μέρες έκαναν εφημερία στη μονάδα Covid;
Μόλις πριν ελάχιστες ημέρες στο ΠΓΝΛ στην αντίστοιχη κλινική νόσησαν 15 από τους 30 νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς, 4 από τις 10 νοσηλεύτριες του τμήματος και 4 από τους 8 ιατρούς του και μάλιστα εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και παρακαλούμε διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος, κανείς από το προσωπικό αυτό δεν έκανε εφημερίες σε μονάδα Covid.
Παρακαλούμε θερμά, λοιπόν, όπως επανεξετάσετε την απόφασή σας που αφορά τις μετακινήσεις ογκολόγων εκτός των τμημάτων τους σε μονάδες Covid, διότι αυτό που είμαστε σίγουροι πως δεν επιθυμεί κανείς να συμβεί, είναι να μπει σε καραντίνα ή και πολύ περισσότερο να κλείσει εντελώς μια Ογκολογική Κλινική, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία πρόβλεψη για οποιαδήποτε ορθή και σύμφωνη με τους κανόνες της ιατρικής και της επιστήμης γενικότερα, εναλλακτική λειτουργίας της. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι τι σημαίνει αυτό ειδικά για τους καρκινοπαθείς.
Και σε κάθε περίπτωση διαφυλάξτε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διενεργούνται τα χειρουργεία που μας αφορούν. Ο καρκίνος έχει ιδιαιτερότητες. Μια αφαίρεση όγκου που δεν γίνεται έγκαιρα, καθίσταται ανώφελο να πραγματοποιηθεί όταν ο όγκος αυτός θα έχει δώσει μεταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανταπόκρισης ούτε από ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους της ευρύτερης περιοχής μας να συνδράμουν αυτήν την κρίσιμη ώρα το νοσοκομείο παρακαλούμε όπως φροντίσετε άμεσα για την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά όλης της Ογκολογικής Κλινικής, ασθενείς και προσωπικό, είτε σε ιδιωτικά αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε σε οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο χώρο εκτός ΓΝΛ, όπου θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια τις θεραπείες τους οι ασθενείς μαζί με τους αναγκαίους ογκολόγους και νοσηλευτές. Λυπούμαστε ειλικρινά που προσθέτουμε ένα ακόμα πρόβλημα στα ήδη μεγάλα που αντιμετωπίζετε, αλλά δυστυχώς ειδικά οι καρκινοπαθείς δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε του χρόνου, ούτε παρακινδυνευμένων επιλογών, έχοντας πάντα υπόψη σας ότι ούτε οι ίδιοι οι ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους, ούτε και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ογκολογικών κλινικών επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να έρχεται σε επαφή με ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Άλλως στη μετά Covid εποχή θα κληθούμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα πιο τραγικό -ή ευτυχές ανάλογα με το πώς σκέπτεται καθένας μας- γεγονός, αλλά και να κριθούμε γι’ αυτό για κάθε πράξη ή παράλειψή μας:
Δεν θα υπάρχουν πια καρκινοπαθείς. Και το δυστύχημα για μας θα είναι ότι δεν θα χάσουμε τη μάχη λόγω του υποκείμενου νοσήματός μας, αλλά λόγω μιας όχι έγκαιρης, ασφαλούς και επιμελούς διαχείρισης μιας πολύπλοκης είναι αλήθεια κατάστασης.
Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας, δεν είμαστε μόνο αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης. Δεν είμαστε μόνο το κόστος μας σε φάρμακα, δομές και προσωπικό. Είμαστε μέλη των οικογενειών σας, φίλοι, συνεργάτες, γείτονες όλων σας, που δικαιούμαστε να διαφυλάξουμε, αλλά και να διαφυλάξετε κι εσείς αυτό που με τόσο κόπο, αλλά και κόστος, δικό σας και δικό μας, καταφέραμε και καταφέρατε ως σήμερα, και είναι το ότι μπορούμε να επιβιώνουμε, να είμαστε παραγωγικοί και χρήσιμοι σε όλους. Μην εκθέσετε επικίνδυνα έτι περαιτέρω τη ζωή μας.
Και αν για κάποιον λόγο κρίνετε ότι «εμείς» δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιλογές και τις αποφάσεις σας, απευθυνθείτε και συνεργαστείτε εποικοδομητικά με τους κατεξοχήν ειδικούς γιατρούς μας που εργάζονται δίπλα σας και δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια και ήταν εκεί πολύ πριν από μας και θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι και χρήσιμοι όχι μόνο σε μας, αλλά και σε όσους νοσήσουν στο μέλλον» καταλήγει η επιστολή της κας Καραβάνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass