Νευρικός κλονισμός στα Νοσοκομεία της Λάρισας

ΨΗΛΑ ΜΕ 155 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ Η ΛΑΡΙΣΑ, 377 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2020 21:01

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Αξιόλογη μείωση που υπερβαίνει το 25% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα,

η οποία χαρακτηρίστηκε «μαύρη ημέρα» για τη Λάρισα, εμφάνισε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο τα 155 νέα κρούσματα παραμένουν υψηλός αριθμός και προκαλούν νευρικό κλονισμό στο δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο, που αργά αλλά σταθερά εξαντλεί κάθε περιθώριο αύξησης των δυνατοτήτων νοσηλείας ασθενών με Covid.
Διαρκούσης της εφημερίας, διοίκηση και στελέχη του Νομαρχιακού Νοσοκομείου κατέβαλαν προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη μετατροπή του ιδρύματος σε νοσοκομείο Covid, ενώ σε πολύωρη δραματική σύσκεψη με τους διευθυντές του χειρουργικού τομέα αποφασίστηκε η συνέχιση λειτουργίας των χειρουργείων για έκτακτα περιστατικά και μεταφορά τους μετά το χειρουργείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Με την απόφαση αυτή απέρριψαν ουσιαστικά την «προσφορά» του Χειρουργικού τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να αναλάβουν τα χειρουργεία για όσα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου στις εφημερίες του. Παράλληλα στο ίδιο νοσοκομείο μετά την παραλαβή των αναπνευστήρων και του ειδικού εξοπλισμού αναπτύχθηκαν άλλα 4 κρεβάτια ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρεβατιών ΜΕΘ σε 24, όλα κατειλημμένα, ενώ άλλα 123 κρεβάτια έχουν αναπτυχθεί για τη νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτωματολογία. Τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις πιέσεις που θα ασκηθούν για νοσηλείες η διοίκηση είναι έτοιμη να αναπτύξει 5 νέα κρεβάτια ΜΕΘ σε χώρο των χειρουργείων και να διαθέσει ακόμα μια πτέρυγα με 53 συνολικά κρεβάτια -36 της Ορθοπεδικής και 17 της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής.
«Με τη διάθεση και αυτών των κρεβατιών το Γενικό Νοσοκομείο εξαντλεί πλέον κάθε περιθώριο νοσηλείας περιστατικών COVID χωρίς να έχει ενισχυθεί με προσωπικό ιδιαίτερα για την υποστήριξη των κρεβατιών ΜΕΘ...» σημείωνε παράγοντας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν αυξάνει -αν και έχει τις δυνατότητες- νέα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με Covid.
Όσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πληρότητα 100% παρουσιάζουν οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων με τα 17 κρεβάτια στους θαλάμους Αρνητικής Πίεσης και Εντατικής Θεραπείας με τα 14 κρεβάτια, ενώ νοσηλεύονται 98 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία στα 109 διαθέσιμα κρεβάτια σε τρεις πτέρυγες του νοσοκομείου. Μεταξύ των νοσηλευομένων στο τμήμα νεογνών είναι και 4 νεογέννητα μωρά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια, καθώς και ένα νεογνό 20 ημερών από τα Τρίκαλα που διαγνώστηκε θετικό στον ιό, ενώ στην Παιδιατρική Κλινική ένα αγόρι 4 χρόνων από τον Βόλο, που βρέθηκε θετικό στον ιό και τρία παιδιά από δήμους της Λάρισας ως ύποπτα κρούσματα.

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο μέτωπο της πανδημίας σύμφωνα με στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των 3.227 νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 155 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 41,1% του συνόλου των 377 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 155 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πέρασε στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας ένα μόλις κρούσμα λιγότερο από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
 Σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Θεσσαλονίκη με 774 κρούσματα και η Περιφέρεια Αττικής,με 646 κρούσματα. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται και η Πέλλα, η Δράμα, η Ημαθία, η Μαγνησία και η Πιερία που καταγράφουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.
Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία 107 κρούσματα (28,4 %) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 77 κρούσματα (20,4 %) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 38 κρούσματα (10,1%) στην Π.Ε. Τρικάλων.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού των Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων με ανακοίνωσή του δίνει οδηγίες για τις περιπτώσεις που κάποιος εργαζόμενος προσβληθεί από Covid, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη για διαγνωστικούς ελέγχους στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, το σωματείο για τις περιπτώσεις που εργαζόμενος έχει μολυνθεί από τον Covid ζητά άμεση ενημέρωση και έλεγχο με το τεστ-Covid, όλων των εργαζομένων που ήρθαν σε επαφή με συνάδελφο που μολύνθηκε από Covid καθώς και άμεση απολύμανση των χώρων εργασίας. Για τους χώρους εργασίας ζητούν περιοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων Ιδιωτικής Υγείας με προτεραιότητα σε όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, προσλήψεις προσωπικού που να καλύπτουν τις πραγματικές και έκτακτες ανάγκες δουλειάς και εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες
«Το πλαίσιο για τον χειρισμό εργαζόμενου που μολύνθηκε από τον Covid, αποδεικνύει ότι οι χώροι εργασίας είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι. Αν η χρήση μάσκας αρκούσε, τότε δεν θα είχαμε τη μεγάλη διασπορά που έχει ήδη γίνει σε χώρους εργασίας, όπως σε εργοστάσια, γηροκομεία, ψυχιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και αλλού. Η εργοδοσία του κλάδου αξιοποιώντας τις χαλαρές οδηγίες του ΕΟΔΥ και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το Κράτος, δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, των εργασιακών χώρων» τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το σωματείο για να προσθέσει: «Είναι σύνηθες, με ευθύνη των διευθύνσεων των μονάδων, να κρύβονται οι περιπτώσεις που συνάδελφοι προσβλήθηκαν από τον Covid.
Το μοναδικό «πρωτόκολλο» που τηρείται αυστηρά στην Ιδιωτική Υγεία είναι το πρωτόκολλο της σιωπής και της αποφυγής του κόστους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τοπικού ομίλου που πιέζει τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ στα εργαστήρια που διαθέτει με κόστος των ιδίων των εργαζομένων».

 

Κομνός: 80άρης αποχαιρέτησε τους δικούς του με βιντεοκλήση

Στις δραματικές ώρες που βιώνουν οι γιατροί της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναφέρθηκε χθες μιλώντας στο «Μέγκα» και στην εκπομπή «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο διευθυντής της Μονάδας Απόστολος Κομνός. «Το νοσοκομείο έχει διαθέσει 123 κλίνες για περιστατικά Covid-19 και 24 κλίνες ΜΕΘ. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Θα λειτουργήσουμε με τη βοήθεια των συναδέλφων μας που θα μας συνδράμουν, ενώ θα υπάρξουν άλλες 5 κλίνες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Και στη Λαμία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν άλλες 5 κλίνες. Από τα άλλα νοσοκομεία δεν υπάρχει φως». Ο κ. Κομνός επισήμανε ότι θα διατεθούν συνολικά 176 κλίνες για ασθενείς Covid-19, την ώρα που οι ιστορίες ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση συγκινούν. «Ένας 80χρονος, που δεν ήθελε να υποστηριχτεί με διασωλήνωση, έφτασε στα όριά του και ζήτησε να αποχαιρετήσει τους δικούς του», περιέγραψε ο γιατρός με τρεμάμενη φωνή και συνέχισε: «Τους αποχαιρέτησε έναν-έναν με βιντεοκλήση. Ευτυχώς ακόμα δεν χάθηκε και ελπίζουμε να μην χαθεί».

 

Αρνητικά όλα τα τεστ στη Μητρόπολη Λάρισας

Αρνητικά ήταν όλα τα τεστ κορονοϊού που έγιναν από τη Μητρόπολη Λάρισας στους υπαλλήλους των γραφείων και όλων όσων εργάζονται στις δομές της Μητρόπολης. Ανακοίνωση της οποίας αναφέρει: «Επειδή καθημερινά πληθαίνουν οι ανακοινώσεις για την ύπαρξη κρουσμάτων σε μεγάλους χώρους εργασίας στην πόλη μας, με προτροπή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, το σύνολο των υπαλλήλων των γραφείων της Μητροπόλεως με επικεφαλής τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, αλλά και όλων όσων εργάζονται και διακονούν εντός του Επισκοπείου και συγκεκριμένα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και στα Συσσίτια «Ο Επιούσιος», υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού από το εξειδικευμένο προσωπικό του πολυϊατρείου «ANIMUS», τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν όλα αρνητικά. Παρόλα ταύτα, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη απολύμανση σε όλους τους χώρους της Μητροπόλεως και ιδίως των Συσσιτίων, ενώ ανακοινώνουμε εκ νέου ότι στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, καθώς και στο Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων τηρούνται απολύτως και σχολαστικά τα υγειονομικά μέτρα, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 10.00 έως 13.00, και μόνο κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2410-617.685 και μέσω email (info@imlarisis.gr)».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass