Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και στη Λάρισα αν χρειαστεί

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ -ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ: ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΑΞΗ -ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΧΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΟΝΟΤΟΝΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ- ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2020 21:01

Του Δημ. Κατσανάκη

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών δομών υγείας και στη Λάρισα

προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια των υγειονομικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο πολιτικές και υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι τελικώς δεν θα χρειαστεί επίταξη ιδιωτικών δομών, καθώς μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει αναπτυχθεί συνεργασία, στη βάση της οποίας αναμένεται να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκου Νταφούλη, για επίταξη ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λάρισα στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των επιτάξεων και στη Λάρισα. «Γνωρίζω για την κατάσταση που επικρατεί και στη Λάρισα, είναι κάτι που τις επόμενες ημέρες θα γίνει, εάν χρειαστεί, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσιόπουλος, διευκρινίζοντας πως επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση για να ενημερωθεί και να παραδώσει δύο αναπνευστήρες, σε σχετική ερώτηση της «Ε» τόνισε ότι αν χρειαστεί θα γίνουν και επιτάξεις ιδιωτικών δομών υγείας αν και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί, καθώς, όπως είπε, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν και το σύστημα υγείας να αντέχει έστω και οριακά.
Η επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη πυροδότησε τον διάλογο για την επέκταση του μέτρου και στη Λάρισα, που θεωρείται επιδημιολογικά από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας με τα δύο δημόσια νοσοκομεία να ασφυκτιούν τις τελευταίες ημέρες και τις δυνατότητες νοσηλείας ακόμη και σε χώρους για ήπια περιστατικά να εξαντλούνται επικίνδυνα.
Κρίσιμο σημείο του διαλόγου, αλλά και του προβληματισμού που αναπτύσσεται από χθες είναι η άρνηση των κλινικαρχών, όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανό, να αποδεχθούν στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με covid. «Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας, όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, σημειώνοντας βέβαια ότι στην περίπτωση επίταξης, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη.
Ο ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ
Ο πρόεδρος του Ομίλου ANIMUS, Αχιλλέας Νταβέλης, θεωρεί δεδομένη την επίταξη δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα και στη Λάρισα, καθώς η πορεία της νόσου είναι καταιγιστική. Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ε» αν θα δεχθεί να νοσηλεύσει ασθενείς με covid, σημείωσε ότι ο ίδιος προ 20ημέρου σε επαφές με την 5η ΥΠΕ διέθεσε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 4 κρεβάτια και την κλινική με 46 κρεβάτια, εκ των οποίων τα 40 είναι κατειλημμένα από 40 ασθενείς –παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά- που μεταφέρθηκαν προ ημερών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
«Δεν μας επίταξαν, αλλά προσφέραμε αυτές τις υποδομές γιατί θεωρούμε ότι στον πόλεμο δεν πρέπει να σε επιτάσσουν, αλλά να προσφέρεις…» δηλώνει για να προσθέσει πάντως ότι δεν είναι δυνατή η συνύπαρξη covid και μη covid περιστατικών, που αν επιβληθεί, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «υγειονομική βόμβα» τους ασθενείς που παραμένουν στα σπίτια, είτε ασυμπτωματικοί, είτε κυρίως με ελαφρά συμπτώματα, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους –μια δυσμενής εξέλιξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σε μήνυμά του ο κ. Νταβέλης αναφέρει: «Ο ιδιωτικός τομέας μόνο ευγνωμοσύνη αισθάνεται για τους δημόσιους λειτουργούς. Όπου μπορεί να συνδράμει, θα το κάνει χωρίς απαραίτητα να επιταχθεί. Σ’ αυτήν τη δύσκολη φάση δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για διαφωνίες. Είμαστε όλοι ένα! Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κριτική. Αυτή μπορεί να γίνει αργότερα. Τώρα είναι η ώρα της μάχης!».

ΤΟ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στηρίζει την εθνική μάχη κατά του κορονοϊού και θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με ασφάλεια και συνέπεια. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που έχει, ως φορέας υγειονομικής περίθαλψης, εδώ και μέρες συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία, για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων της Περιφέρειας προκειμένου να δεχθούν περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19.
Έχουν διατεθεί κλίνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έχουμε δηλώσει τη δυνατότητα αύξησής τους μετά την κάλυψή τους και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Συμβάλλοντας στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νοσοκομείο COVID, ήδη διεκομίσθησαν με ασφάλεια και νοσηλεύτηκαν περιστατικά μη-COVID στη ΜΕΘ της Κλινικής μας. Επιπλέον, αναλάβαμε τη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών απλής νοσηλείας που μας ζητήθηκε, τα οποία αυτήν τη στιγμή παρακολουθούνται από το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας.
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με ασφάλεια και συνέπεια».

ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την επίκληση της επίταξης του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται οι ιδιώτες μικροβιολόγοι βιοπαθολόγοι και με ανακοίνωση της Ένωσής τους απευθύνουν δημόσια πρόσκληση «να σταματήσει η μονότονη επανάληψη της επίταξης των ιδιωτών ιατρών» για να προσθέσουν: «Είμαστε όλοι στις θέσεις μας καθημερινά εκτελώντας το καθήκον μας». Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση της Ένωσης: «Αναγνωρίζουμε όλοι ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές που απαιτούν σύνεση, ψυχραιμία και συμμετοχή όλων στο κομμάτι που μας αναλογεί. Δε φανταζόμασταν ποτέ ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη θέση μας και την προσφορά μας στην ΠΦΥ και το κοινωνικό σύνολο, αλλά φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η σιωπή δεν είναι χρυσός.
Κύριε υπουργέ, κύριοι πολιτικοί της καραμέλας της επίταξης των ιδιωτών υγειονομικών, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν να μας θυμίσει το καθήκον μας. Δεν εμπνεόμαστε από απειλές και πολιτικές κορώνες για να είμαστε γιατροί της ΠΦΥ και δεν θα ανεχτούμε να υποτιμήσει κανείς το έργο μας αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Από τον Μάρτιο του 2020, από την αρχή της πανδημίας Covid-19 τα ιδιωτικά εργαστήρια δε σταμάτησαν ούτε στιγμή τη λειτουργία τους. Αντιθέτως επενδύσαμε με ιδίους πόρους σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες διάγνωσης του Covid-19. Εκτελούμε χιλιάδες εξετάσεις, δίνουμε καθημερινά οδηγίες στους ασθενείς μας, στηρίζουμε ακούραστα το διαγνωστικό έργο των κλινικών ιατρών, αψηφώντας τον καθημερινό κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η καθημερινή αποφόρτιση των νοσοκομείων μας από όλα τα περιστατικά που διαφορετικά θα συνέρρεαν σε αυτά.
Σταματήστε, λοιπόν, τη μονότονη επανάληψη της επίταξης των ιδιωτών ιατρών. Είμαστε όλοι στις θέσεις μας καθημερινά εκτελώντας το καθήκον μας» καταλήγει η ανακοίνωση.