«Υγειονομική βόμβα» ο Αριστέας στον Αμπελώνα

ΜΕ 35 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ -ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΡΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ -ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ 61 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 21:01
Νέα «rapid test» θα γίνουν σήμερα το πρωί στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης Νέα «rapid test» θα γίνουν σήμερα το πρωί στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης

Του Δημ. Κατσανάκη

Συνεχίζει την πτωτική πορεία του ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας,

επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για σταθεροποίηση και στη συνέχεια μείωση της διασποράς με το σύστημα υγείας να δείχνει ότι αντέχει παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, που δέχεται, αλλά και την οριακή του λειτουργία. Την ίδια ώρα σε «υγειονομική βόμβα» εξελίσσεται η διασπορά του ιού στο παράρτημα Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου καταγράφηκαν... 35 συνολικά κρούσματα με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ειδική πτέρυγα απομόνωσης για την περίθαλψη των ασθενών.
Σύμφωνα με στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των 1.388 νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 61 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 25,1% του συνόλου των 243 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Tα 61 κρούσματα αν και προέρχονται από δειγματοληψίες Σαββατοκύριακου, που κατά κανόνα είναι μειωμένες, ενισχύουν τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για σταθεροποίηση της διασποράς με πτωτικές τάσεις υποχωρώντας στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. Βρίσκεται δε στην έκτη θέση μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 300 νέα κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής με τα 252 κρούσματα, τη Μαγνησία με τα 124 κρούσματα και την Πέλλα με τα 88 κρούσματα.
Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία, τα κρούσματα στη Μαγνησία, που δείχνει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, εκτοξεύτηκαν σε 124 (51%), 19 κρούσματα (7,8%) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας και 30 κρούσματα (16%) στην Π.Ε. Τρικάλων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετά την προχθεσινή εφημερία, πληρότητα 100% παρουσιάζουν οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας με τα 17 και 18 κρεβάτια αντίστοιχα -χθες προστέθηκαν 4 νέα κρεβάτια που είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία σήμερα- ενώ νοσηλεύονται και άλλοι 85 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία. Σημειώνεται ότι δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη, μία 80χρονη Λαρισαία και μία 53χρονη από την Καρδίτσα, οι θέσεις των οποίων στα δύο κρεβάτια της ΜΕΘ αντικαταστάθηκαν από ασθενείς από τα Γρεβενά και τη Λάρισα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μέχρι χθες το απόγευμα διαπιστωνόταν αύξηση των εισαγωγών με τα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να παραμένουν κατειλημμένα, ενώ σε οριακή κατάσταση βρίσκονται και όλοι οι χώροι που έχουν διαμορφωθεί για τη νοσηλεία των περιστατικών με covid.

7.184 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 114 ΘΑΝΑΤΟΙ
Στο μεταξύ νέα στοιχεία για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορονοϊό (Covid- 19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί από την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ της 5ης ΥΠΕ από τη 14η Μαρτίου έως τις 21 Νοεμβρίου 2020, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) συντάσσεται σε συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συντονιστικού Κέντρου Covid-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε προχθές η «Ε», το σύνολο των κρουσμάτων στη Θεσσαλία από την αρχή της πανδημίας στις 14 Μαρτίου έως τις 21 Νοεμβρίου ανέρχεται σε 7.184. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 114 συνολικά θάνατοι.
Από τη 14η Μαρτίου έως τις 7 Νοεμβρίου τα κρούσματα υπολογίζονται σε 3.499 και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 52.4% αυτών ήταν άντρες και το 47.6% γυναίκες. Η μέση ηλικία του συνόλου των κρουσμάτων ήταν τα 40.2 έτη, η διάμεσος τα 39 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 98 ετών. Το πλήθος των κρουσμάτων από 8 έως τις 21 Νοεμβρίου (week 46, 47) ανέρχεται σε 3.685 και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 49.5% αυτών ήταν άντρες και το 50.5% γυναίκες. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 48.1 έτη και η διάμεσος του συνόλου των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ήταν τα 48 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 100 ετών. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην ηλικιακή ομάδα «30-49». Την υπό μελέτη περίοδο, από τις 8 έως τις 21 Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκριτικά με την προηγούμενη υπό μελέτη περίοδο (14 Μαρτίου – 7 Νοεμβρίου 2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σύνολο των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία, ήταν περισσότερα από το σύνολο των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν από τις 14 Μαρτίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Ο αριθμός αναπαραγωγής (R=reproductive number) του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την 9η Νοεμβρίου εκτιμήθηκε γύρω από τη μονάδα και μη στατιστικά σημαντικός (0.99).

ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΑ
Σε «υγειονομική βόμβα» εξελίσσεται η διασπορά της νόσου στο παράρτημα Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς μετά και τη χθεσινή δειγματοληψία προέκυψαν 35 κρούσματα. Συγκεκριμένα, θετικοί στον ιό από τις εξετάσεις με rapid test βρέθηκαν 11 από τους 49 εργαζόμενους, 22 από τους 59 περιθαλπόμενους καθώς και δύο υπάλληλοι καθαριότητας εξωτερικού συνεργείου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμητρα Παπά, μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος απομονώνονται στην πτέρυγα απομόνωσης ένα - ένα τα περιστατικά και εκεί περιθάλπονται από το προσωπικό του Κέντρου, το οποίο έχει κατ’ επανάληψη εκπαιδευτεί για τη διαχείριση των κρουσμάτων, ενώ καθημερινά παρακολουθούνται στενά από συνεργάτη ιατρό πνευμονολόγο που προσλήφθηκε με το επικουρικό προσωπικό.
«Προς το παρόν σχεδόν όλα τα παιδιά μας είναι απύρετα και με καλή κλινική εικόνα. Δύο μόνο από αυτά σήμερα εμφάνισαν ακτινογραφικά στοιχεία αρχομένης πνευμονίας και διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο, επίσης σε καλή κλινική κατάσταση» τόνισε με δήλωσή της στην «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου κα Δήμητρα Παπά και συνέχισε: «Με τον αριθμό κρουσμάτων να ανεβαίνει στην πόλη ήταν θέμα χρόνου να μπούμε και εμείς στη μάχη. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο και φροντίζουμε να μην απασχολήσουμε τις δομές υγείας της περιοχής μας που ήδη δίνουν τη δική τους μάχη. Φροντίζουμε τα παιδιά μας με όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο ΕΟΔΥ, που είχε δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο των δομών, προγραμματίζει συνεχείς δειγματοληψίες ανά 2-3 ημέρες μέχρι οι ασθενείς να βρεθούν αρνητικοί στον ιό. Την ίδια τακτική πρόκειται να ακολουθήσει και στην περίπτωση του Δημοτικού Γηροκομείου, όπου θετικοί στον ιό βρέθηκαν και νοσούν πέντε τρόφιμοι εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε καλή κατάσταση και δύο στο Γηροκομείο, ενώ άλλοι 4 ασθενείς, από το προσωπικό του ιδρύματος βρίσκονται σε κατάσταση αποθεραπείας.

PINAKAS

 

25 Λαρισαίοι γιατροί εθελοντές στο ΕΣΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ι.Σ.: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Την ανάκληση της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο οχτώ ιδιώτες ιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, ζητά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνοντας ότι «οι ιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι 170». Αναφέρει επίσης ότι στην Αθήνα είναι 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι 20 ιδιώτες γιατροί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το Σύστημα Υγείας.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass