Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 18:53

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Αντιδράσεις για τη διατίμηση στα τεστ Covid-19

Την αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για Covid-19 και άμεση διαβούλευση, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση».


Υποστηρίζει ότι «η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων» και εκφράζει φόβους ότι «μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-2 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων».
«Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για ορισμό ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών, είναι άδικη και δε συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ντ. Γιαννακόπουλος, και προσθέτει: «Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε claw back και διατιμήσεις και να οδηγεί τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε μαρασμό προς όφελος εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι που οδήγησαν σήμερα ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών στο εξωτερικό και φυσικά δεν κινούνται -σε καμία περίπτωση- προς την κατεύθυνση επιστροφής τους».
Και ο κ. Γιαννακόπουλος καταλήγει: «Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας θα περιμέναμε να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων με τη συμμετοχή δομών του ΕΣΥ του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι κωφεύουν συστηματικά στις πρακτικές προτάσεις του ιατρικού κόσμου καταφεύγοντας στη διατίμηση. Ο ΙΣΛ από την αρχή της πανδημίας καθημερινά με συνεχείς προτάσεις και παρεμβάσεις προσπαθεί να συμβάλλει ώστε η κρίση αυτή να έχει τις λιγότερες το δυνατόν απώλειες συνανθρώπων μας. Το ίδιο πράττουν και οι συνάδελφοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

 

Ερευνα: Ποια ομάδα αίματος
έχει αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης
Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 έχουν -κατά μέσο όρο- 12% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από κορονοϊό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.
Επίσης, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος (0-, A-, B- ή ΑΒ-), έχουν 21% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορονοϊό, σε σχέση με όσους έχουν θετική ομάδα, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Ακόμη, τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν 13% και 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αντίστοιχα σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου. Συνεπώς, όσοι έχουν αρνητική ομάδα αίματος 0-, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο από όλους.
Η καναδική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 15% μεγαλύτερος για την ομάδα ΑΒ σε σχέση με την ομάδα Α και 5% μικρότερος για την ομάδα 0 σε σχέση με την Α, ποσοστό που αυξάνει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες συνολικά. Όσοι έχουν ομάδα Β, αντιμετωπίζουν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 έναντι εκείνων με ομάδα Α.
Τα ευρήματα της καναδικής μελέτης, σε γενικές γραμμές, συνάδουν με εκείνα μίας παλαιότερης κινεζικής, η οποία είχε βρει πρώτη ότι δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό.
Η κινεζική έρευνα σε 2.173 ασθενείς με Covid-19, σε τρία νοσοκομεία της Γουχάν και της γύρω περιοχής Χουμπέι, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων από Covid-19 ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων), ενώ η αναλογία των ανθρώπων με την ίδια ομάδα αίματος στον πληθυσμό της Γουχάν δεν ξεπερνούσε το 34%.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό θανάτων ατόμων με Covid-19 στην ομάδα 0 ήταν χαμηλότερο (25%) έναντι του ποσοστού της ομάδας 0 στον γενικό πληθυσμό (32%).

 

Απροθυμία να …προσληφθούν!
Απροθυμία των επιλεγέντων να υπογράψουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στο πλαίσιο της προκήρυξης των 64 νέων θέσεων, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για 64 άτομα, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, που μπαίνουν στη μάχη για την αντιμετώπιση του Covid-19 και προσλαμβάνονται άμεσα στο Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι αποφάσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, για την πρόσληψη των 64 ατόμων αναρτήθηκαν το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με τους προσληφθέντες να καλούνται εντός πέντε εργάσιμων ημερών να υπογράψουν σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Ωστόσο από τις πρώτες επαφές των νοσοκομείων με τους προσλαμβανόμενους διαπιστώνεται απροθυμία για την υπογραφή των συμβάσεων με αποτέλεσμα να αναζητείται τρόπος για την κάλυψη των θέσεων.

 

Αιμοδοσία ΕΕΣ για την
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

AIMODOSIA_EES.jpeg

Σήμερα, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, τιμάται ως η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θέλοντας να τιμήσει αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα και να βοηθήσει στο μέγιστο τους συμπολίτες μας που χρειάζονται αίμα σε μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του Covid-19 οργανώνει με τη συμμετοχή προσωπικού και εθελοντών του τμήματος αιμοδοσία στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας σήμερα και ώρες 09:00 π.μ. – 13:00 π.μ. τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid-19. Καλούνται οι πολίτες να ενισχύσουν την τράπεζα αίματος του ΕΕΣ προσφέροντας αίμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass