«Σκωτσέζικο ντουζ» με τα νέα κρούσματα στη Λάρισα

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΕ 129 ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ -ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ -ΕΞΑΡΣΗ ΜΕ 48 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ -ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 21:05

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Σε «σκωτσέζικο ντουζ» συνεχίζουν να υποβάλλονται οι Λαρισαίοι, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι

στο σύνολο της χώρας, καθώς μετά την αίσθηση της αισιοδοξίας που προκαλεί η πτώση του αριθμού των νέων κρουσμάτων τις ημέρες του Σαββατοκύριακου εξαιτίας της εξέτασης των μειωμένων δειγμάτων, ακολουθεί η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας με αυξημένους αριθμούς νέων κρουσμάτων.
Μοναδικό παρήγορο της σκληρής πραγματικότητας είναι οι ανάσες που συνεχίζουν να παίρνουν τα δύο νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης των εισαγωγών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με εξαίρεση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που πιέζονται καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν νέα περιστατικά, ενώ νέο πονοκέφαλο στις τοπικές υγειονομικές αρχές προσθέτει η έξαρση κρουσμάτων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Λάρισας, όπου καταγράφηκαν 48 νέα κρούσματα σε κρατούμενους.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Βόλου, προερχόμενος από περιοδεία στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, εκτιμούσε ότι «τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν μείωση των κρουσμάτων, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε...» απευθύνοντας για μία ακόμα φορά έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα για να στηρίξουμε τους υγειονομικούς.
Χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη γεωγραφική κατανομή των 2.186 νέων κρουσμάτων, παρατηρήθηκε στη Λάρισα αύξηση των νέων κρουσμάτων με τον αριθμό να σταματά στο 129, που αντιπροσωπεύει το 47,4% των συνολικών 272 νέων κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με τα 129 κρούσματα η Λάρισα διατηρείται σταθερά στην τρίτη θέση της λίστας των περιοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 453 κρούσματα και την Περιφέρεια Αττικής των 375 κρουσμάτων, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Π.Ε. Πέλλας με 115 κρούσματα.
Μείωση των κρουσμάτων παρατηρείται στη Μαγνησία όπου καταγράφηκαν 45 κρούσματα (15,5%) σε αντίθεση με τη σημαντική άνοδο στην Π.Ε. Τρικάλων με 57 νέα κρούσματα (20,9%) και με την Π.Ε. Καρδίτσας να καταγράφει 41 κρούσματα (15,1%).
Στα δύο νοσοκομεία της πόλης πληρότητα 100% παρουσιάζουν οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας της οποίας υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης νέων ασθενών, με αποτέλεσμα, εφόσον καταστεί ανάγκη, να καταβάλλεται αγώνας για την εξεύρεση κρεβατιού σε άλλη ΜΕΘ ακόμη και εκτός 5ης ΥΠΕ. Στελέχη των δύο νοσοκομείων εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχίσουν να ασκούνται στις ΜΕΘ τουλάχιστον για δύο ακόμα εβδομάδες παρά τη μείωση των εισαγωγών στα Επείγοντα. Ωστόσο, τα δεκάδες άδεια κρεβάτια στις ειδικές πτέρυγες για περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία καθιστούν την κατάσταση διαχειρίσιμη.


ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στο μεταξύ νέος πονοκέφαλος στις υγειονομικές αρχές προκλήθηκε από χθες με την έξαρση νέων κρουσμάτων στις Φυλακές της Λάρισας, όπου μετά από δειγματοληψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε 714 κρατούμενους εντοπίστηκαν 48 θετικοί στον ιό, με αποτέλεσμα να αρχίσει η εφαρμογή ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τον περιορισμό της διασποράς.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι θετικοί στον ιό κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε απομονωμένους χώρους, όπου αναμένεται να βρεθούν και οι συγκρατούμενοί τους που θεωρούνται στενές επαφές.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, σύμφωνα με την οποία πολυάριθμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε στον χώρο του Σχολείου προληπτικούς ελέγχους για Covid-19 σε τετρακόσιους έγκλειστους -εκπαιδευόμενους και μη- του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας.
Οι έλεγχοι Rapid test αφορούσαν το σύνολο των έγκλειστων δύο πτερύγων που εμφάνισαν τρία θετικά κρούσματα, προκειμένου να καταγραφούν και οι ασυμπτωματικοί και να απομονωθούν σε ιδιαίτερο χώρο για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.
Οι έλεγχοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προγραμματίζεται να συνεχιστούν, με ευθύνη του υγειονομικού κλιμακίου, και στους υπόλοιπους έγκλειστους καθώς και στους εργαζόμενους της Φυλακής, ενώ διευκρινίζεται ότι τρία θετικά κρούσματα καταγράφηκαν πριν τη διεξαγωγή των Rapid testς.
ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Στο μεταξύ σταθεροποιείται η κατάσταση στο παράρτημα Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου φαίνεται ότι μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Ενδεικτικό του ελέγχου της δύσκολης κατάστασης, που βιώνει το Κέντρο, είναι οι σταδιακές επιστροφές εργαζομένων από την καραντίνα και δύο παιδιών από το Γενικό Νοσοκομείο, ενώ σε καλή κατάσταση και ασυμπτωματικά είναι τα περιθαλπόμενα παιδιά, που νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα απομόνωσης του Κέντρου.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Κέντρου, Δήμητρα Παπά, σε δήλωσή της για τα νεότερα δεδομένα για το πρόβλημα που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ άλλων «...περάσαμε με πολύ κόπο σε μία φάση σταθερότητας στη Δομή Αμπελώνα. Η άριστη προετοιμασία μας καθώς και η αποτελεσματικότητα της προσφοράς των εργαζομένων μας, οι οποίοι συνεχίζουν αμείωτα την προσπάθειά τους, μας κάνει να αισιοδοξούμε.
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε.
Τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά τροφοδοτούν τη σκέψη μας και τη δράση μας προς όφελος των περιθαλπομένων ΑμεΑ και του προσωπικού μας.
Το ενδιαφέρον σας μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη ταυτόχρονα. Ευχόμαστε η πορεία όλων μας, μέσα από την πανδημία αυτή, να είναι «ατραυματική» τόσο σωματικά όσο και ψυχικά...».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass