Περισσότερη βοήθεια στα περιφερειακά νοσοκομεία!

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2020 21:01

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Την εξέλιξη του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και τις δυνατότητες της περαιτέρω

νοσηλείας ασθενών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που πλήττονται περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες διερεύνησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, στη διάρκεια επίσκεψής του χθες το πρωί στα νοσοκομεία της Λάρισας. Την ίδια ώρα νέα αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Λάρισα παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού στη χώρα προκαλώντας πονοκεφάλους στις υγειονομικές αρχές, αλλά και προβληματισμούς για τον τρόπο αντιμετώπισης της διασποράς.
Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη στον Βόλο, ο κ. Κωτσιόπουλος επισκέφθηκε χθες τη Λάρισα συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και για την πίεση που ασκείται κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που εμφανίζουν πληρότητα 100% τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Νωρίς το πρωί και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας έφθασε στην 5η ΥΠΕ, όπου συναντήθηκε και ενημερώθηκε για την κατάσταση σε ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια από τον διοικητή Φώτη Σερέτη για να ακολουθήσουν διαδοχικές επισκέψεις τόσο στο Πανεπιστημιακό, όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο.
Εκεί σε συναντήσεις του με τις διοικήσεις και τους διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Κλινικών εξήρε τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που κατέβαλαν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας στην περιοχή να αντέξει -προς το παρόν τουλάχιστον- στις πιέσεις. Αναφερόμενος στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έκανε λόγο για προβλήματα στην εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και ζήτησε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ως μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς Covid να παρέχει πρόσθετη βοήθεια στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα - ενδεικτική της βοήθειας αυτής είναι η μεταφορά δύο ασθενών από το νοσοκομείο Κατερίνης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Παράλληλα υποσχέθηκε στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων πρόσθετη βοήθεια σε εξοπλισμό και υλικά, τόσο από τις κεντρικές προμήθειες, όσο και από δωρεές, αλλά και την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τον αγώνα τους κατά της πανδημίας. Ιδιαίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο εμφανίστηκε γνώστης του σχεδιασμού για τη σταδιακή μετατροπή του σε νοσοκομείο Covid και ενημερώθηκε για τα σχέδια επανόδου στην κανονική λειτουργία του, αλλά και αντιμετώπισης ενός νέου κύματος της πανδημίας, εφόσον υπάρξει, ενώ συζήτησε με τη διοίκηση για τα έργα του ΕΣΠΑ που δρομολογήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Προηγουμένως ο κ. Κωτσιόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ, κ. Δημήτριο Πύρο, αλλά και τον διοικητή τις 5ης ΥΠΕ, Σερέτη Φώτη, επισκέφθηκαν το κτίριο του Κέντρου, όπου τους υποδέχθηκαν ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Κώστας Στάμνας και ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ιωάννης Γούλας.
Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τους ίδιους τους εργαζομένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τον πρόεδρο των εργαζομένων να θέτει σειρά από ερωτήματα στα προβλήματα που ταλανίζουν την υπηρεσία επί σειρά ετών, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση έκτακτου βοηθήματος (δώρο Χριστουγέννων).

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ και νέα αύξηση νέων κρουσμάτων στη Λάρισα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφηκε χθες με τις υγειονομικές αρχές να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα παρουσιάζει σταθεροποίηση και σημάδια πτώσης.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.882 επιπλέον κρουσμάτων, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 121 κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Λάρισας παρουσιάζοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα νέα αύξηση και αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τον συγκεκριμένο αριθμό των κρουσμάτων η Λάρισα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση της λίστας των περιοχών με το μεγαλύτερο πλήθος κρουσμάτων μετά τη Θεσσαλονίκη με τα 428 κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής των 334 κρουσμάτων και ακολουθούν η Π.Ε. Πιερίας με 110 κρούσματα. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές θεωρούνται επίσης η Δράμα, η Ημαθία και η Πέλλα.
Σε πτωτική πορεία βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη Μαγνησία, όπου καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 35 κρούσματα (14,7%), τα λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλία, ενώ 43 κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας (18,14%) και 38 στην Π.Ε. Τρικάλων (16%).
Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία καθώς οι Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Θεραπείας έχουν πληρότητα 100% και οι εισαγωγές από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών παραμένουν μειωμένες, ενώ στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ένας 77χρονος Λαρισαίος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ανακοινώθηκε χθες ότι διαμορφώθηκε ειδικός χώρος στη συνδετήρια πτέρυγα (κτίριο Ν1 ισόγειο), σε συνεργασία με τον διευθυντή Ογκολογικού Τμήματος, κ. Αθανάσιο Αθανασιάδη, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια η ημερήσια νοσηλεία των Ογκολογικών ασθενών του Νοσοκομείου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass