Δεκαέξι τοκετοί από μητέρες με κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΙΟ -ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛ. ΔΑΠΟΝΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2020 21:02

Του Δημ. Κατσανάκη

Το ξημέρωμα της προηγούμενης Τετάρτης υπήρξε ξεχωριστό για τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία.

Η φωνή στο τηλεφωνικό κέντρο τάραξε τα νερά μίας ακόμα βραδιάς. «Κέντρο ζήτα αναμονή, γεννήσαμε καθοδόν...» η φωνή από το πλήρωμα ασθενοφόρου που κατευθυνόταν από την Καρδίτσα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τη Μαιευτική Κλινική.
Ήταν 4.20 το πρωί, όταν το πλήρωμα του ασθενοφόρου βοήθησε να έρθει στο φως μία ανθρώπινη ζωή κόβοντας τον ομφάλιο λώρο από τη 16χρονη μητέρα του. Είχε κληθεί να την παραλάβει από το σπίτι της, τη μετέφερε στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά δεν πρόλαβε...
Το μωρό της γεννήθηκε στον δρόμο προκαλώντας ενθουσιασμό σε ολόκληρο το ΕΚΑΒ και η Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που την παρέλαβε δέκα λεπτά αργότερα ανέλαβε τη φροντίδα τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της με τους δύο να «χαίρουν άκρας υγείας».
Περιστατικό ρουτίνας για την καθημερινότητα της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου αναπτύσσεται πλέον ένας έντονος προβληματισμός, καθώς καλείται να διαχειριστεί ακόμη και περιστατικά ρουτίνας αφού θεωρούνται από Περιφερειακά νοσοκομεία ύποπτα και εν δυνάμει περιστατικά covid αποφεύγοντας να τα διαχειριστούν.
Η κλινική σύμφωνα με τον διευθυντή της, καθηγητή Αλέξανδρο Δαπόντε, δέχεται το 80% του φορτίου των ύποπτων αλλά και των κρουσμάτων της 5ης ΥΠΕ, επειδή θεωρείται νοσοκομείο αναφοράς για covid παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο με οδηγία του Υπουργείου Υγείας όλα τα Περιφερειακά νοσοκομεία οφείλουν να διαχειρίζονται τα ύποπτα αλλά και τα θετικά ασυμπτωματικά περιστατικά.
«Τα Περιφερειακά νοσοκομεία οφείλουν να κρατούν και να διαχειρίζονται τα περιστατικά τοκετών χαμηλού ρίσκου τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα...», δηλώνει ο κ. Δαπόντε επισημαίνοντας ότι ο φόρτος της Κλινικής του είναι πλέον μεγάλος, καθώς οι διακομιδές από όλη την ΥΠΕ είναι καθημερινές -η συγκεκριμένη Κλινική εφημερεύει καθημερινά χωρίς διακοπή μετά τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε νοσοκομείο covid με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής και μεταφοράς μέρους του προσωπικού της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Δαπόντε οι οδηγίες έχουν πάει παντού και πρέπει να εφαρμοστούν, κάτι που είναι αναγκαίο να ελεγχθεί, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αφού «και οι υπόλοιποι ασθενείς πέραν των ασθενών covid πρέπει να τύχουν περίθαλψης».
Η κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προσαρμόστηκε ταχύτατα στα νέα δεδομένα της πανδημίας από τον προηγούμενο Μάρτιο και στο χρονικό διάστημα των 9 μηνών με επίκεντρο το τελευταίο τρίμηνο έχει να επιδείξει μία αξιοθαύμαστη επίδοση: να διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία τους τοκετούς covid και να εξυπηρετεί όλα τα δύσκολα περιστατικά, μεταξύ των οποίων τα ογκολογικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις των καρκίνων διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργία της κλινικής για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.
Συγκεκριμένα, η κλινική διαχειρίστηκε 16 συνολικά τοκετούς από μητέρες θετικές στον ιό, από τις οποίες οι 6 γέννησαν φυσιολογικά και οι 10 με καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής σε κανένα από τα νεογνά δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-CoV-2.
Η διαχείριση των συγκεκριμένων τοκετών, για την οποία υπήρξαν πολλές ασκήσεις ετοιμότητας τον προηγούμενο Μάρτιο, παρά τις δυσκολίες προσθέτουν τεράστια εμπειρία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εμπλουτίζεται το θεωρητικό υπόβαθρο, ενώ υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι για την υγεία του προσωπικού. Από τους διαδοχικούς περιοδικούς ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί κανείς θετικός στον ιό, ενώ στους σχεδιασμούς της κλινικής προβλέπεται η ύπαρξη εφεδρικής ομάδας, που θα αντικαταστήσει την ομάδα που εργάζεται και κάποιο από τα μέλη της αν εκτεθεί στον ιό και απαιτηθεί κατ’ οίκον περιορισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής στα μαθήματα της Γυναικολογίας και Μαιευτικής συνεχίζεται χωρίς προβλήματα ενώ μαίες και νοσηλεύτριες που παρακολουθούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών εκπονούν ήδη μεταπτυχιακές εργασίες για τη διαχείριση των τοκετών από μητέρες ασθενείς από covid.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass