Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2020 21:01

Αναγκαία η ανάπτυξη δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια

Ξεκίνησαν χθες το πρωί οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου με τίτλο «Δημόσια Υγεία και Πολιτική

Οικονομία της πανδημίας COVID-19», που διοργανώνεται διαδικτυακά από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon). Στις εργασίες του Συνεδρίου που αποτελεί, κατά γενική ομολογία, το πιο σημαντικό συνέδριο στο πεδίο των επιστημών της υγείας και της έρευνας υπηρεσιών υγείας με ουσιαστική επίδραση στις πολιτικές υγείας, συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, όλοι οι φορείς του υγειονομικού τομέα, καθώς επίσης και επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές, δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων. Στις εναρκτήριες ομιλίες για την επιδημιολογική κατάσταση της COVID-19 και τις προοπτικές αντιμετώπισης της πανδημίας ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας Παιδιού της πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις 6 Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας για την αντιμετώπιση όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και των υγειονομικών κρίσεων, την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες υγείας σε περιφέρειες αλλά και περιφερειακές ενότητες είναι εξαιρετικά αδύναμες. Στρατηγικής επίσης σημασίας χαρακτήρισε και την ανάπτυξη των κεντρικών φορέων δημόσιας υγείας, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η δημόσια υγεία ως κλάδος των υπηρεσιών υγείας είναι εξαιρετικά περιθωριοποιημένη.

 

Νέα δεξαμενή οξυγόνου στο ΓΝΛ

Νέα δεξαμενή υγρού οξυγόνου εγκαθίσταται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ παράλληλα αντικαθίστανται ο εξοπλισμός παροχής στους ορόφους της Παθολογικής κλινικής και προγραμματίζεται για τις άλλες κλινικές του κτιρίου. Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκτιμώντας ότι με παραπάνω παρεμβάσεις, τη διατήρηση διαθεσιμότητας μηχανικών και τεχνικών καθώς και την ενεργοποίηση ετήσιων συμβάσεων προμηθευτών οξυγόνου, θα διατηρηθεί η άρτια έως σήμερα επάρκεια ιατρικού οξυγόνου και θα διασφαλιστεί η ομαλή ποιοτική και ποσοτική επάρκεια των δικτύων οξυγόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με όσα στοιχεία παρουσιάστηκαν, η ημερήσια κατανάλωση οξυγόνου είναι πενταπλάσια με πλήρωση της δεξαμενής σε καθημερινή βάση, ενώ οι υπάρχοντες μειωτές στους δύο ορόφους της Παθολογικής έχουν δυνατότητα υποστήριξης 7-8 ασθενών όταν οι μειωτήρες β’ σταδίου οξυγόνου νέας τεχνολογίας θα επαρκούν για πληρότητα 25-28 ασθενών.

 

Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στο ΠΓΝΛ

Επιτροπή για τη διαχείριση κρίσεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας συγκροτείται με απόφαση του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη, καθώς η αντιμετώπιση του COVID-19 γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη αφού η δυναμική της πανδημίας διαρκώς μεταβάλλεται. Στην επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης, συμμετέχουν οι καθηγητές Ορθοπεδικής Κων. Μαλίζος, Αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου, Παθολογίας Γ. Νταλέκος, Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Κλινικής Μικροβιολογίας Έφη Πετεινάκη, Ακτινοδιαγνωστικής Μαρ. Βλυχού και η διευθύντρια του ΤΕΠ, διευθύντρια ΕΣΥ Γεωργία Παπαδάμου. Στόχος της Επιτροπής σύμφωνα με την απόφαση είναι η διαχείριση καταστάσεων κρίσεων στο Νοσοκομείο. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να αλληλοενημερώνονται και να προτείνουν στη Διοίκηση τις ενδεδειγμένες ενέργειες/λήψη μέτρων διαχείρισης κινδύνου, που θα συμβάλλουν στον περιορισμό ή την αποτροπή του κινδύνου σε σχέση με τη λειτουργία του Νοσοκομείου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα διάφορα ζητήματα. Έργο της Επιτροπής είναι να εισηγείται στον διοικητή του Νοσοκομείου μέτρα αντιμετώπισης κρίσης, ανάλογα σε ποια φάση αυτή βρίσκεται:
(α) Φάση πριν την κρίση ή στάδιο διαμόρφωσης της κατάστασης ή πρόδρομων συμπτωμάτων.
(β) Οξεία φάση ή στάδιο εκδήλωσης - κορύφωσης της κρίσης.
(γ) Φάση αντιμετώπισης ή στάδιο των επιπτώσεων.
(δ) Φάση ανάκαμψης ή διάλυσης ή στάδιο επίλυσης - ομαλοποίησης. Το σύνολο των μέτρων που θα προτείνονται στη Διοίκηση, θα στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από ένα γεγονός ή στην αντιμετώπισή του.
Ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός με ευθύνη να καταθέτει εισηγήσεις της στον διοικητή του Νοσοκομείου για περαιτέρω έγκριση.
Ειδικά για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19, που βρίσκεται στη β φάση (Οξεία φάση ή στάδιο εκδήλωσης- κορύφωσης της κρίσης), η Επιτροπή καλείται να υποβάλει αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που προσέρχονται στο Νοσοκομείο, να επεξεργαστεί δέσμη μέτρων για την καλύτερη οργάνωση τόσο των κλινικών όσο και ολόκληρου του Νοσοκομείου για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID-19 και να καταγράφει πιθανά προβλήματα στη διαχείριση των κρουσμάτων COVID-19 που προσέρχονται στο Νοσοκομείο και να υποβάλλει προτάσεις επίλυσής τους.


Παρατάσεις συμβάσεων για φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα

Έντονη κινητικότητα γύρω από τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα στις δομές υγείας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι συμβασιούχοι κινούνται να εξασφαλίσουν την παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021. Τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων παρέχει το άρθρο 45 του νόμου 4722 με την οποία κυρώνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία: «Οι συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με τις οποίες έχει προσληφθεί προσωπικό που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας, δύνανται, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου φορέα, να παραταθούν έως τις 31.12.2021, και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για τις ανάγκες αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Την παράταση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να υπογράψουν οι 135 δικαιωθέντες συμβασιούχοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όχι όμως και οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας, καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία και οι ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας θα καλυφθούν από εργολάβο. Ερωτηθείς μάλιστα για την εφαρμογή του άρθρου 45 σημείωσε με νόημα ότι η παράταση είναι δυνητική και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass