Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις «κόκκινες περιοχές» της χώρας η Λάρισα

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2020 21:00

Επανέρχονται σε τριψήφιο αριθμό τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη Λάρισα

παρά τις διαβεβαιώσεις των μελών της ιατρικής κοινότητας ότι η πορεία του ακολουθεί πτωτική πορεία. Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών ενέταξε χθες τη Λάρισα μεταξύ των οκτώ περιοχών της χώρας με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, από τα 1.677 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού τα 103 εντοπίστηκαν στη Λάρισα που επανέρχεται σε τριφήμιο αριθμό κρουσμάτων. Τα 103 κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 47,7% των συνολικά 216 κρουσμάτων στη Θεσσαλία και επαναφέρουν τη Λάρισα στη γνωστή τρίτη θέση στον πίνακα των περιοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά την Περιφέρεια Αττικής με τα 365 κρούσματα και την Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τα 317 κρούσματα
Με την «επίδοση» αυτήν η Λάρισα περιλαμβάνεται, όπως είπε χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στις περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω Covid-19 τις τελευταίες επτά ημέρες - οι άλλες περιοχές είναι το Κιλκίς, η Πέλλα, η Πιερία, η Ξάνθη, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη και η Φλώρινα, ενώ η κατάσταση είναι ανησυχητική και στη Δυτική Αττική.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία από 42 κρούσματα εντοπίστηκαν στις Π.Ε. Καρδίτσας και Μαγνησίας (19,4%) και 29 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων (13,4%).
Στο μεταξύ, σταθερή παραμένει η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της πόλης με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Λοιμωδών Νοσημάτων να παραμένουν γεμάτες, αλλά με πολλές δυνατότητες νοσηλείας ασθενών με ήπια συμπτωματολογία. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου άφησε χθες το μεσημέρι την τελευταία της πνοή μια 63χρονη γυναίκα από περιοχή της Ελασσόνας που αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρά προβλήματα από τη διασπορά του ιού.ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Η ‘’κραυγή αγωνίας’’ των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, έτσι όπως αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλαν σε όλους τους βουλευτές του ν. Λάρισας, είναι μια κραυγή όλων των εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που με ‘’νύχια και με δόντια’’ αγωνίζονται μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες – συνθήκες πολέμου – να περισώσουν ό,τι περισώζεται από την πανδημία και τις καθημερινές εκατόμβες των θυμάτων της, όπως κι από τις ιδεοληψίες μιας κυβέρνησης που από την αρχή της θητείας της, δεν είχε τίποτα άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού της, από την ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ.», τονίζει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτοντας σχετική αναφορά στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Στο μεταξύ μαζικοί έλεγχοι με rapid tests διενεργήθηκαν το τελευταίο διήμερο στον Τύρναβο με αφορμή τη δωρεάν διανομή τροφίμων στους δικαιούχους ΤΕΒΑ. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ευχαρίστησε τον ΕΟΔΥ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά του για rapid tests και την άψογη συνεργασία των δύο πλευρών, και κάλεσε συνδημότες του να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί.
Δ.Κ.


Ζητούν ανοιχτές εκκλησίες

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Σε γενική διαμαρτυρία για το κλείσιμο των εκκλησιών, εν όψει μάλιστα της επικείμενης εορτής των Χριστουγέννων, προέβησαν 180 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία, μαζί με τα παραρτήματά τους σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Πορεία Αγάπης κι άλλα Σωματεία της Λάρισας.
Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και όλους τους Σεβασμιότατους Ιεράρχες της Ελλαδικής επικρατείας διατυπώνουν έντονα το αίτημα χιλιάδων πιστών χριστιανών να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί. Η επιστολή επισημαίνει τη μονομέρεια της Πολιτείας που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις βιολογικές ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων, ενώ αδιαφορεί για το πνεύμα, τις ανάγκες της ψυχής των πολιτών της: «Πώς να δεχθούμε την απαγόρευση αυτήν, όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετάβαση στις αγορές τροφίμων, αλλά όχι στους Ναούς για την τροφή της ψυχής; Όταν βλέπουμε να επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική σωματική άθληση ή για τις ανάγκες των κατοικίδιων ζώων, αλλά όχι για τις ψυχές μας;», γράφουν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία δημοσιεύουν στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο διαμαρτύρονται, διότι ενώ στις περισσότερες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Κύπρο) την περίοδο αυτήν της πανδημίας οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, στην Ελλάδα παραμένουν κλειστές και απροσπέλαστες για τους πιστούς. Και καταλήγουν με το επιτακτικό αίτημα: «Ζητούμε ανοιχτές εκκλησίες! Μη φυλακίζετε τις ψυχές μας».