Ψυχολογική υποστήριξη σε εργαζόμενους του ΓΝΛ που διαχειρίζονται ασθενείς με κορονοϊό

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2020 21:01
 Για το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων του ΓΝΛ στις κλινικές Covid -19 ενημερώθηκαν χθες οι προϊστάμενοι των τμημάτων του ΓΝΛ Για το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων του ΓΝΛ στις κλινικές Covid -19 ενημερώθηκαν χθες οι προϊστάμενοι των τμημάτων του ΓΝΛ

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Ελάχιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 κινήθηκε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

στη Λάρισα, με τα μέλη της Ιατρικής Κοινότητας να μιλούν για πτωτική πορεία της πανδημίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των εισαγωγών στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Την ίδια ώρα, το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ξεκινά ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων του που απασχολούνται και διαχειρίζονται ασθενείς με Covid-19, πρόγραμμα που θα επεκταθεί και για όσους ενήλικους Λαρισαίους το επιθυμούν αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.534 νέων κρουσμάτων του ιού στη χώρα μας, τα 97 κρούσματα -κάτω από το ψυχολογικό όριο του τριψήφιου αριθμού- εντοπίστηκαν στη Λάρισα, αντιπροσωπεύοντας το 58,4% των 166 συνολικών κρουσμάτων στη Θεσσαλία -και οι δύο αριθμοί παρουσίασαν μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Με τα 97 κρούσματα η Λάρισα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση της λίστας με τις περιοχές της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από την Περιφέρεια Αττικής με τα 318 κρούσματα και την Π.Ε. Θεσσαλονίκης των 298 κρουσμάτων.
Στην υπόλοιπη Θεσσαλία, 35 κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Π.Ε. Καρδίτσας (21,1% της Περιφέρειας), 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας (14,5%) και 10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων (6%).
Σταθερά πλήρεις παραμένουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Λοιμωδών Νοσημάτων, με τα δύο νοσοκομεία να διαθέτουν πλέον δεκάδες κενά κρεβάτια για ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και να συζητούν ανοιχτά την απελευθέρωσή τους για την κάλυψη των μη covid ασθενών που συνεχίζουν να διακομίζονται στις δύο ιδιωτικές κλινικές. Ταυτόχρονα, στο Γενικό Νοσοκομείο δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη μετά από πολυήμερες νοσηλείες.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η εφημερία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κυλούσε ομαλά και χωρίς προβλήματα, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με τον διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη, σταδιακή βελτίωση της κατάστασης παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και φυσικά κάτω από τις προσδοκίες των Λαρισαίων.
Μπορεί η κατάσταση να βελτιώνεται με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών, όμως η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει πολύ δύσκολη, υποστηρίζει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΜΕΘ και της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολος Κομνός, εξηγώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να χρειάζονται κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που δεν υπάρχει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΛ
Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εξαιτίας της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος της πανδημίας θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων του Νοσοκομείου στις κλινικές Covid -19.
Χθες, στη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής ΓΝΛ Γρηγόρης Βλαχάκης, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ Νικ. Χριστοδούλου, η διευθύντρια του ΚΨΥ Χρ. Βακάλη και ο ψυχίατρος του ΓΝΛ κ. Κων. Κουσίδης, συζητήθηκε το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων του ΓΝΛ στις κλινικές Covid -19, καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης της ψυχολογικής επιβάρυνσης των ενηλίκων Λαρισαίων από την επιβολή του lockdown, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, αναλύθηκε και η εξέλιξη του προγράμματος του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία.
Νωρίτερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου σε συγκέντρωση προϊσταμένων των τμημάτων έγινε ενημέρωση από τους/τις ψυχολόγους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Ευαγγελία Ρουκά, Βασιλική Αντωνίου και Χρήστο Κώνιαρη για τις λεπτομέρειες του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων. Οι προαναφερθέντες ψυχολόγοι, όπως ανακοίνωσαν, θα πραγματοποιήσουν συνεδρίες, προκειμένου να υποστηριχθεί το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για την αντιμετώπιση των ψυχοπιεστικών συνθηκών που προέκυψαν από την αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης COVID – 19.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις εν λόγω συνεδρίες, μπορούν να επικοινωνούν και να κλείνουν ραντεβού στα τηλέφωνα: 2410-611.002 και 2410-669.221.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ...
Την Κυβέρνηση, την 5η ΥΠΕ αλλά και τη Διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας καταγγέλλει για ανευθυνότητα, αναλγησία και σκοπιμότητα η ΕΙΝΚΥΛ υποστηρίζοντας ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Τη στιγμή που ο κατάλογος των νοσούντων από COVID-19 υγειονομικών μεγαλώνει και συνάδελφοι νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας, η 5η Υ.ΠΕ. και το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Υγείας αδυνατούν να εξασφαλίσουν μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που με αυταπάρνηση και εντατικότητα εργάζεται στα Τμήματα COVID-19.
Μην έχοντας φροντίσει να εξασφαλίσουν το αυτονόητο, δηλαδή την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας, που αποτελεί ένα ελάχιστο κόστος στο όλο εγχείρημα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αποπειρώνται με αναλγησία την προσαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στην ελλιπή διαθεσιμότητα των αναλώσιμων υλικών ατομικής προφύλαξης. Παράλληλα, χωρίς δισταγμό και αιδώ «μπουκώνουν» με χρήμα επιχειρήσεις υγείας του ιδιωτικού τομέα.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, την 5η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας για ανευθυνότητα, αναλγησία και σκοπιμότητα» σημειώνει η ΕΙΝΚΥΛ και απαιτεί προστασία της υγείας των εργαζομένων και άμεση εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ...
Στο μεταξύ, με την Ιπποκράτεια ρήση «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ντίνος Γιαννακκόπουλος, παρεμβαίνει στη συζήτηση που έχει ανοίξει άτυπα -ακόμη και στη Λάρισα- για τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που αφορούν τα μεν πρώτα στον τομέα της πρόληψης, τα δε δεύτερα στον τομέα της θεραπείας στη βάση συγκεκριμένου θεραπευτικού πρωτοκόλλου, που άρχισε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Συζητήσεις που κατά την άποψη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου μπορούν να αποβούν σε βάρος του εμβολιασμού, όταν ξεκινήσει και στην Ελλάδα. Με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι το «πρόληψη ή θεραπεία» είναι ένα ψευτοδίλημμα, που προφανώς εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και σημειώνει: «Η πρόληψη και η θεραπεία μιας ασθένειας είναι δύο παράλληλοι και μη αλληλοσυγκρουόμενοι δρόμοι που καταλήγουν στον ίδιο στόχο, να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων μας. Το βασικό μέτρο πρόληψης σήμερα για πολλές δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες ή ασθένειες που αφήνουν πίσω τους μη αναστρέψιμες αναπηρίες και επιπλοκές, αποτελούν τα εμβόλια. Είναι ο δεύτερος ζωτικός παράγοντας, που μετά το πόσιμο νερό, έσωσαν τον πλανήτη. Δύο με 3 εκατ. άνθρωποι τον χρόνο σώζονται με τους εμβολιασμούς.
Σε παράλληλο δρόμο με την πρόληψη τρέχουν και οι έρευνες με θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών. Δοκιμάζονται διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στις διάφορες φάσεις της νόσου ώστε να έχουμε ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα όπως συμβαίνει σήμερα για την πανδημία Covid-19. O Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, σαφώς τάχθηκε υπέρ της πρόληψης των ασθενειών ως προτιμότερου μέσου από τη θεραπεία. Το «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass