Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκληση για... νοσηλεία κρατουμένων στα Νοσοκομεία!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ 5 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ -ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ -49 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΣ Ο ΒΟΛΟΣ -ΣΤΟ ΓΝΛ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2020 21:01

Του Δημ. Κατσανάκη

Την προοπτική διαμόρφωσης ειδικών χώρων στα δύο Νοσοκομεία της πόλης

για τη νοσηλεία κρατουμένων, που έχουν επιμολυνθεί με κορονοϊό εξετάζουν οι διοικήσεις τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Γενικού Νοσοκομείου, μετά το σχετικό αίτημα των Φυλακών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διασποράς του ιού.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα κρούσματα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας βρίσκονται πλέον στο όριο του τριψήφιου αριθμού (!) προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στις αρχές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος μετά από επικοινωνία με την Εισαγγελία έστειλε στις Φυλακές 5 εθελοντές γιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ο διευθυντής των Φυλακών Δημ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τα δύο Νοσοκομεία να φροντίσουν να προετοιμάσουν χώρους για τη νοσηλεία αρκετών κρατουμένων εφόσον φυσικά παραστεί ανάγκη.
Μέχρι σήμερα στο Κατάστημα Κράτησης στη Λάρισα έχουν διαγνωστεί 97 κρατούμενοι θετικοί στον ιό και σύμφωνα με τη διεύθυνση πολλοί από τους κρατούμενους πάσχουν από διάφορα νοσήματα μεταξύ των οποίων σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, AIDS κ.λπ., γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Το αίτημα των Φυλακών προκάλεσε προβληματισμούς στις διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων καθώς θέτουν θέματα ασφάλειας για τη νοσηλεία μεγάλου αριθμού κρατουμένων, που δεν έχει προηγούμενο και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.
Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο διαρκούσης της εφημερίας, με τη διοίκηση να καταλήγει ότι πέραν των δύο ασθενών που μπορούν να νοσηλευτούν με ασφάλεια στον υπάρχοντα ειδικό χώρο είναι δυνατή η νοσηλεία μικρού αριθμού κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση πάντως ότι οι Φυλακές με την Ελληνική Αστυνομία θα διασφαλίσουν ότι η νοσηλεία θα γίνει με ασφάλεια και χωρίς να προκληθούν προβλήματα.
Δύο κρατούμενους στο κελί που χρησιμοποιείται συνήθως μπορεί να νοσηλεύσει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπως διαπιστώθηκε σε συνάντηση του διοικητή Δημ. Κατσικονούρη με τους καθηγητές Γ. Βασιλόπουλο και Γ. Συρογιαννόπουλο, οι οποίοι έθεσαν σειρά προβληματισμών για την ασφάλεια νοσηλείας μεγαλύτερου αριθμού κρατουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμο για την αποδοχή του αιτήματος των Φυλακών αλλά εάν παραστεί ανάγκη θα νοσηλευτούν ασθενείς κρατούμενους εφόσον όμως υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της νοσηλείας τους.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για τη νοσηλεία κρατουμένων, χωρίς πάντως και να το αποκλείει στο μέλλον καθώς σε τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων είναι πολύ πιθανή η επιδείνωση της υγείας κάποιων κρατουμένων που πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των 1.395 επιπλέον κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 49 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα παρουσιάζοντας αισθητή μείωση συγκριτικά με τους τριψήφιους αριθμούς των προηγούμενων ημερών, υποχωρώντας στη λίστα των περιοχών της χώρας με τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων, ενώ για πρώτη φορά στη διάρκεια της οξείας δεύτερης φάσης του ιού πρωταθλήτρια στη Θεσσαλία αναδεικνύεται η Μαγνησία.
Συγκεκριμένα τα 49 κρούσματα στη Λάρισα αντιπροσωπεύουν το 30,4% των 161 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία με την Περιφερειακή Ενότητα να υποχωρεί στην πέμπτη θέση στον πίνακα των περιοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης με τα 357 κρούσματα, την Περιφέρεια Αττικής των 295 κρουσμάτων, την Π.Ε. Σερρών με τα 80 κρούσματα και την Π.Ε. Μαγνησίας με τα 75 κρούσματα –το 46,5% της Θεσσαλίας.
Στην υπόλοιπη Περιφέρεια 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας (14,3%) και 14 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων (8,7%).
Η κατάσταση στα δύο Νοσοκομεία παραμένει σταθερή με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Λοιμωδών Νοσημάτων να παραμένουν γεμάτες, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να υπάρχει κινητικότητα από ασθενείς που απευθύνονται για επανέλεγχο χωρίς να υπάρχουν εισαγωγές, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δύο άνθρωποι έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή και κατέληξαν, μια 82χρονη από την Αγιά και ένας 65χρονος από τον Τύρναβο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες το πρωί είναι έντονη η παρουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προσφέροντας υπηρεσίες θερμομέτρησης στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου, υποστήριξης των αιμοληψιών του Τμήματος Αιμοδοσίας καθώς και γραμματειακή υποστήριξη στο Τμήμα Λοιμωδών προκειμένου να αποφορτιστεί το προσωπικό του νοσοκομείου και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη νοσηλεία των ασθενών.

ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Στο μεταξύ την εγκατάσταση δεύτερου αεροποιητή στη δεξαμενή οξυγόνου για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υποδέχεται και περιθάλπει ασθενείς που νοσούν από Covid – 19.
Στη δραματική αυτή συγκυρία της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων στον Νομό μας και στην πόλη μας, μέσα από μία σειρά αποφάσεων και ενεργειών, στα πλαίσια της διαχείρισης του οξύτατου αυτού προβλήματος, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποτελεσματική οργάνωσή του, σε επίπεδο κλινικών, έμψυχου δυναμικού καθώς και εξοπλισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εγκατάσταση ενός 2ου αεροποιητή, στην υπάρχουσα δεξαμενή οξυγόνου, καθώς η εγκατάσταση λειτουργούσε κοντά στα όριά της.
Σύμφωνα με όσα στοιχεία παρουσιάστηκαν, η ημερήσια κατανάλωση οξυγόνου είναι πενταπλάσια, με πλήρωση της δεξαμενής σε καθημερινή βάση. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 08.12.2020, ώστε σε ενδεχόμενη νέα αύξηση της κατανάλωσης ή επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών».