Αγωνία για το δημόσιο Σύστημα Υγείας

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2020 21:00

Την άμεση ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας τόσο με προσωπικό όσο και

με μέσα ατομικής προστασίας ζήτησαν χθες με κινητοποίηση και συγκέντρωση στον αύλειο χώρο της 5ης ΥΠΕ γιατροί από όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.
Η συγκέντρωση των αντιπροσωπειών των γιατρών, που συνδυάστηκε με τρίωρη στάση εργασίας οργανώθηκε στο πλαίσιο της απόφασης των Ενώσεων Ιατρών και των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας προκειμένου να διατυπωθεί η αγωνία του ιατρικού κόσμου για την εγκατάλειψη του δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και την αδικαιολόγητη υποβάθμιση της μεγάλης θνητότητας από την Covid-19.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κατάσταση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας «δεν πάει άλλο» καθώς τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας «πολεμούν χωρίς ...όπλα» καταγγέλοντας ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας αλλά και ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στις δομές υγείας -τα περιστατικά covid εξετάζονται και παρακολουθούνται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει μόνο τα μη covid περιστατικά αυξάνοντας τα κέρδη τους, ενώ συνεχίζεται η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να καταλήξει: «Εμείς δεν φοβόμαστε ούτε τον ιό ούτε αυτούς. Θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας για να τους ξεσκεπάσουμε!».
«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο Σύστημα Υγείας εδώ και τώρα επιβάλλουμε λοκντάουν στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την αυθαιρεσία και την εγκληματική σκοπιμότητα της διάλυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας» είπαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αναλύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης που περιλαμβάνει:
* Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των Επικουρικών Γιατρών, Νοσηλευτών και των συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου Συστήματος Υγείας.
* Έκτακτη οικονομική ενίσχυση (δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας - Όλοι είμαστε εργαζόμενοι πρώτης γραμμής. Να επανέλθει μόνιμα ο 13ος και 14ος μισθός.
* Ένταξη όλων των εργαζομένων του δημόσιου Συστήματος Υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
* Επίταξη, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Κλινικές και Μ.Ε.Θ. να επιταχθούν και για Covid-19 περιστατικά. Επίταξη των ιδιωτών ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τις αποδοχές των Ιατρών του Ε.Σ.Υ. Αύξηση των αποδοχών των γιατρών και όλων των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ.
* Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές, κ.τ.λ. Διενέργεια τεστ απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.
* Έγκαιρη, πλήρης αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων (πρόσθετων και τακτικών), εφημεριών, υπερωρίες και νυχτερινά για τους εργαζόμενους.
* Αύξηση της εξευτελιστικής ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών, υπερωριών και αυτοτελής φορολόγηση.
* Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου. Άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Την άμεση «θεραπεία» της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του Συστήματος Υγείας ζήτησε χθες εκ νέου και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:
«Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής μας, ο ΙΣΛ υπενθυμίζει γι’ ακόμα μία φορά προς την Πολιτεία και προς τους κυβερνητικούς αρμόδιους την υπέρτατη υποχρέωσή τους για άμεση γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση του Συστήματος Υγείας. Η πανδημία που ταλανίζει αυτήν τη στιγμή τη χώρα μας αποδεικνύει καθημερινά την αναγκαιότητα για άμεση «θεραπεία» των δύο αυτών «νόσων».
Ζητάμε την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αγορά ποιοτικών υλικών και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και κτιριακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται. Στρατηγικός στόχος η πλήρης ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ.
Ζητάμε επίσης την οργάνωση μιας ολοκληρωμένης, καθολικής και άμεσα προσβάσιμης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) με τη συμμετοχή του συνόλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας, ως του μοναδικού μέσου αναχαίτισης της ροής των ασθενών προς τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Οι καιροί ου μενετοί…».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass