«Αναψε φωτιές» η απαγόρευση των χειρουργείων στο ΓΝΛ!

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2020 21:02

Του Δημ. Κατσανάκη

Εντείνονται με απρόβλεπτες συνέπειες οι σχέσεις της 5ης ΥΠΕ με το ιατρικό προσωπικό

του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη, να επιτρέψει να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία διατηρώντας ολόκληρο το νοσοκομείο σε επιφυλακή με το επιχείρημα ενός τρίτου κύματος πανδημίας στην Κεντρική Ελλάδα. Την προοπτική της σταδιακής επανόδου του Γενικού Νοσοκομείου στην κανονικότητα με την επαναλειτουργία των κλινικών και με επίκεντρο τις χειρουργικές κλινικές και τα χειρουργεία που παραμένουν κλειστά συζήτησαν εκ νέου χθες το πρωί, μετά το δημοσίευμα της «Ε», οι διευθυντές των κλινικών με τη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η οποία επανέλαβε την απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, να κρατήσει σε επιφυλακή το νοσοκομείο με κλειστά τα χειρουργεία.
Την ίδια απάντηση έλαβε και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Απ. Κομνός σε συνάντησή του με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, όπως και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας σε συνάντηση μαζί του. Όπως αποκάλυψε ο Λαρισαίος βουλευτής, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ διατηρεί το Γενικό Νοσοκομείο σε επιφυλακή, καθώς τόσο η Λάρισα όσο και οι γειτονικοί νομοί Μαγνησίας, Καρδίτσας και Πιερίας θεωρούνται επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και βρίσκονται στο κόκκινο.
Όσον αφορά τα χειρουργικά περιστατικά, τα επείγοντα και τα χειρουργεία των ογκολογικών ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου, θα εξυπηρετούνται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρά τον γενικό περιορισμό κατά 80% όλων των τακτικών χειρουργείων στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, συνεπώς και της 5ης ΥΠΕ.
Μετά τα προβλήματα συνεννόησης μεταξύ των δύο νοσοκομείων που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Σερέτης επανήλθε τουλάχιστον για την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών και με χθεσινό έγγραφό του ζητά από τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημ. Κατσικονούρη να διασφαλίσει από μεθαύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου τον απαραίτητο χειρουργικό χρόνο και χώρο για την αντιμετώπιση των ογκολογικών χειρουργικών περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου με «τη συνδρομή του Ιατρικού Προσωπικού της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας στο ΠΓΝ Λάρισας». Διατύπωση που προκαλεί νέα ερωτηματικά που αφορούν στο ποιος θα χειρουργεί τα περιστατικά αφού το ιατρικό προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας έχει ρόλο «συνδρομής» και όχι κύριας ευθύνης.
Το νέο έγγραφο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, προκάλεσε νέες εντάσεις στον χειρουργικό τομέα του Γενικού Νοσοκομείου, στελέχη του οποίου πέραν της «συνδρομής» επισημαίνουν ότι δεν έχει λυθεί το θέμα της νοσηλείας των ασθενών μετά τα χειρουργεία, αμφισβητώντας παράλληλα τη δυνατότητα υλοποίησης της απόφασης του διοικητή της 5ης ΥΠΕ. «Όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορεί εξαιτίας των περιορισμών να εξυπηρετήσει τα δικά του χειρουργικά περιστατικά, πώς είναι δυνατόν να εξασφαλίσει χειρουργικό χρόνο και για τους δικούς μας ασθενείς;» αναρωτιέται γνωστός χειρούργος του Γενικού Νοσοκομείου, για να προσθέσει ότι ενώ φαίνεται να ρυθμίζονται -με τον τρόπο που ρυθμίζονται- τα θέματα των επειγόντων αλλά και των χειρουργείων των ογκολογικών ασθενών, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για τα προγραμματισμένα χειρουργεία, που εξυπηρετούνται στο 20% μετά τους περιορισμούς λόγω covid.
Το στίγμα των προβληματισμών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του νοσοκομείου δίνει ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης, που χαρακτήρισε ύποπτη την εμμονή τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και της 5ης ΥΠΕ να μην επιτρέπουν τα χειρουργεία όταν ο χειρουργικός τομέας μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς επισημαίνοντας ότι όπως ολόκληρη η νομοθεσία έτσι και η συγκεκριμένη επιλογή στηρίζει την ιδιωτική υγεία. «Οι κλινικές είναι άδειες και ο χειρουργικός τομέας έπρεπε από την αρχή να λειτουργεί με το 20% των προγραμματισμένων χειρουργείων σύμφωνα με τις αποφάσεις και οδηγίες του Υπουργείου Υγείας» συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση θα εξαντλήσει με τους εργαζόμενους όλα τα περιθώρια αντίδρασης με κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τον ΟΕΝΓΕ αλλά και με νομικά μέσα.
Παράλληλα, συγκαλεί τη Δευτέρα έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της ΕΙΝΚΥΛ προκειμένου να συζητηθεί με αφορμή το θέμα των χειρουργείων το συνολικό πρόβλημα της διατήρησης του Γενικού Νοσοκομείου ως Νοσοκομείου Covid γεγονός, που αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των Λαρισαίων μη covid ασθενών.
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στον χειρουργικό τομέα, στελέχη του οποίου θεωρούν ακατανόητη την εμμονή του διοικητή της 5ης ΥΠΕ να μην επιτρέπει να ανοίξουν τα χειρουργεία και να εξυπηρετηθούν οι Λαρισαίοι ασθενείς, ενώ εκτιμούν ότι η εξυπηρέτηση χειρουργικών περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τα σοβαρά προβλήματα του χειρουργικού χρόνου δεν μπορεί να αποτελεί λύση καθώς εκτός των χειρουργείων υπάρχει σειρά θεμάτων για διευθέτηση, όπως η εξασφάλιση κρεβατιών για νοσηλεία. Γι’ αυτό και εξετάζουν τρόπους αντίδρασης που φτάνουν ακόμη και στην άρνηση μετάβασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να χειρουργήσουν!

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Υπέρ της επιστροφής του νοσοκομείου στην προ covid λειτουργία του «εφόσον το επιτρέπει η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην περιοχή μας» τάχθηκε χθες και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κων. Γιαννακόπουλος με δήλωσή του στην οποία αναφέρει:
«Το Γ.Ν. Λάρισας συνεχίζει να αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα κρατικής παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή μας. Στην πρόσφατη περίοδο αιχμής της Covid-19 απέδειξε για μία ακόμα φορά, με την υπέρμετρη ευελιξία και αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ότι αποτελεί μια σύγχρονη υγειονομική δομή. Προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει υψηλού επιστημονικού επιπέδου περίθαλψη σε βαριά αλλά και ελαφρότερα περιστατικά Covid-19, αφήνοντας πίσω όλες τις ιατρικές υπηρεσίες προς τους μη covid ασθενείς.
Το αξιέπαινο αυτό γεγονός όμως του Γ.Ν.Λ., δεν μπορεί να αποτελέσει την απαρχή αλλοίωσης του χαρακτήρα του και υγειονομικού του προσανατολισμού. Για τον λόγο αυτόν, και εφόσον φυσικά το επιτρέπει η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιστρέψει ομαλά και σύμφωνα πάντα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα».

Η ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση των κλειστών χειρουργείων του Γ.Ν.Λ. σύμφωνα με τη Λαρισαία βουλευτή Ευαγγελία Λιακούλη και ζητά εξηγήσεις από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη. Όπως αναφέρει σε δήλωσή της: «Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», παρά το γεγονός ότι υπάρχει μείωση των περιστατικών covid και αισιόδοξη αποσυμφόρηση των κλινικών. Είναι γνωστή σε όλους μας, η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες του τόπου μας και της χώρας μας συνολικά, όμως δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός. Οι ανάγκες σε περίθαλψη και νοσηλεία, εκατοντάδων Ανθρώπων, με άλλα προβλήματα, είναι δεδομένη και μεγάλη. Πολλοί έχουν καθυστερήσει σημαντικά, χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους και η ίδια η ζωή τους. Κι ενώ θα περίμενε κανείς, αυτό να το λένε κυρίως οι πολίτες που έχουν αυτήν την ανάγκη, εν προκειμένω, την ίδια θέση έχουν και οι χειρουργοί του νοσοκομείου, που απορούν πραγματικά και διαμαρτύρονται για ποιον λόγο δεν εκπονείται ένας σχεδιασμός διαχωρισμού του νοσοκομείου και των χώρων του και έναρξης λειτουργίας των χειρουργείων. Είναι πράγματι απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ να μείνουν κλειστά τα χειρουργεία; Και μάλιστα, παρά την αντίθετη γνώμη του Διοικητή του ΓΝΛ και των γιατρών; Διότι αν είναι έτσι, θα πρέπει ο κ ΥΠΕάρχης να μας εξηγήσει, όλοι αυτοί οι πολίτες που έχουν ανάγκη, πού θα πάνε να χειρουργηθούν; Ή μήπως έχει σχέση ακριβώς με αυτό;».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass