Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2020 21:01

Υψηλός ο κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού

Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2

κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και της περιόδου των χριστουγεννιάτικων εορτών συστήνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, αξιολογεί τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού ως «υψηλό» στον γενικό πληθυσμό και ως «πολύ υψηλό» στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι αγορές και οι μετακινήσεις, από τις οποίες -σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες ελλιπείς συνθήκες αερισμού των κλειστών χώρων- θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του ιού, εάν πραγματοποιούνται χωρίς την τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας. Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση συστήνει μεταξύ άλλων φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων, χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου, υγιεινή των χεριών, αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο). Ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο συστήνεται επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.
Για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται, καθώς τα άτομα παραμένουν σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους ενδεχόμενα μη επαρκώς αεριζόμενους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η κατανάλωση φαγητού και ποτού και οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση μεταξύ των ατόμων, και για λόγους ιδιαίτερης προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή/και με υποκείμενα νοσήματα), καθώς οι συγκεντρώσεις των γιορτινών ημερών μπορεί να τους φέρουν σε επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, το Υπουργείο Υγείας συστήνει επιπλέον:
* Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων.
* Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19.
* Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα άτομα της ομάδας θα πρέπει να ακολουθούν τα ίδια μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με άτομα εκτός αυτής της ομάδας.
* Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων αυτοπεριοριστεί (από επαφές) κατά το δυνατόν προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
* Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
* Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
* Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί.
* Άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ανεξάρτητα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση.
* Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

 

ΕΛΣΤΑΤ: Περισσότεροι γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους

Σε 66.058 άτομα ανήλθαν πέρυσι οι εγγεγραμμένοι ιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με τα στοιχεία του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, κατά Περιφέρεια η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ιατρών, σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες της Αττικής (2,5%) και του Νοτίου Αιγαίου (7,7%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας (2%) και της Ηπείρου (4,3%). Κατά φύλο, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των ανδρών ιατρών μειώθηκε το 2019 σε σχέση με το 2018 κατά 0,3% και των γυναικών ιατρών αυξήθηκε κατά 2,4%. Αναφορικά με τις ειδικότητες, οι σημαντικότερες αριθμητικά στο σύνολο της χώρας είναι οι ειδικότητες της Παθολογίας, της Παιδιατρικής, της Βιοπαθολογίας, της Καρδιολογίας, της Γενικής Ιατρικής και της Μαιευτικής- Γυναικολογίας. Το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των ιατρών που ανήκουν στις ειδικότητες των Παιδιάτρων, των Καρδιολόγων, της Γενικής Ιατρικής, των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, των Λοιπών ειδικοτήτων και Άνευ ειδικότητας και μείωση στις ειδικότητες των Παθολόγων και των Μικροβιολόγων. Τέλος, ο αριθμός των ιατρών ανά 10.000 κατοίκους για τις έξι κυριότερες ομάδες ειδικοτήτων δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή μεταξύ 2018 και 2019.
Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των οδοντιάτρων ανήλθε σε 13.464 άτομα και παρουσίασε αύξηση 1,2% το 2019 σε σχέση με το 2018. Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια της Αττικής (2,3%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης (3,7%). Από την ανάλυση κατά φύλο, παρατηρείται ότι το 2019, συγκριτικά με το 2018, ο αριθμός των ανδρών οδοντιάτρων σημείωσε αύξηση 1,5% και των γυναικών 1%.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass