Ετοιμο να ...εκραγεί το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2020 21:02

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Την παραίτηση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου «εάν δεν μπορεί να ζητήσει το αυτονόητο

και να διασφαλίσει την επαναλειτουργία του χειρουργικού τομέα» ζήτησαν χθες οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος στη διάρκεια συνέλευσης με αφορμή την άρνηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, να επιτρέψει την επαναλειτουργία των χειρουργείων.
Η απόφαση του τελευταίου μάλιστα να στείλει τους χειρούργους να «συνδράμουν» για την κάλυψη των χειρουργικών αναγκών των ογκολογικών ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου στο Πανεπιστημιακό υπήρξε «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης», καθώς το Νομαρχιακό Νοσοκομείο παραμένει σε αδράνεια υπό τον φόβο ενός νέου κύματος της πανδημίας.
Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν χθες στη συνέλευση της ΕΙΝΚΥΛ για την κατάσταση του νοσοκομείου, που έχει χαρακτηριστεί ως γνωστό και παραμένει -αδικαιολόγητα- νοσοκομείο covid αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος: Από το σύνολο των 179 κρεβατιών που έχουν δεσμευτεί για την εξυπηρέτηση των covid ασθενών –Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θάλαμοι για ήπια περιστατικά- μόνο τα 80 κρεβάτια είναι κατειλημμένα, δηλαδή κάτω από το 50% της πληρότητας. Την ίδια ώρα τα χειρουργεία παραμένουν κλειστά και δύο κλινικές του νοσοκομείου, η Παιδοχειρουργική και η Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους ή να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.
Την εικόνα αυτήν, που έχει ως αποτέλεσμα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Λαρισαίων μη covid ασθενών -η Λάρισα είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα στην 5η ΥΠΕ που δε διαθέτει στην παρούσα χρονική περίοδο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο- στηλίτευσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, επικρίνοντας δριμύτατα τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ για «ακατανόητες αποφάσεις με ολέθρια αποτελέσματα».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και τα άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, καθώς και διευθυντές κλινικών και γιατροί εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επιστροφή του νοσοκομείου στην κανονικότητα και την εξυπηρέτηση των Λαρισαίων ασθενών, με τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΛ να ζητά ακόμη και την παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου εάν δεν μπορεί να διασφαλίσει την αυτονόητη λειτουργία του χειρουργικού τομέα.
Τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ αποφάσισαν χθες τη σύγκληση κυλιόμενων γενικών συνελεύσεων τις επόμενες ημέρες και τη διοργάνωση μεγάλης κινητοποίησης στη Λάρισα την επόμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου με κυρίαρχα αιτήματα το άνοιγμα των χειρουργείων, την επιστροφή της Παιδοχειρουργικής και της Γυναικολογικής - Μαιευτικής Κλινικής, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία ολόκληρου του συστήματος υγείας ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Με τη λήξη της συνέλευσης αντιπροσωπία της ΕΙΝΚΥΛ συνάντησε τον διοικητή του νοσοκομείου Γρηγόρη Βλαχάκη παρουσία του αντιπροέδρου Χάρη Τσιλιάκου, τον ενημέρωσαν για τις αποφάσεις των γιατρών και του ζήτησαν να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για το θέμα, με τη διοίκηση να αποφεύγει κάθε δημόσια τοποθέτηση. Προηγουμένως, η διοίκηση της ΕΙΝΚΥΛ είχε συναντήσεις με νομικούς συμβούλους, καθώς στις προθέσεις της είναι να κινηθεί νομικά, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη προγραμματίζεται και παράσταση στην Εισαγγελία προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση της συνολικής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ
Αισθητή στη χθεσινή συνέλευση ήταν η παρουσία των γυναικολόγων, που ως γνωστόν έχουν μετακινηθεί με απόφαση της 5ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πανεπιστημιακή Κλινική εξαιτίας των κλειστών χειρουργείων.
Την επαναλειτουργία των χειρουργείων, που θα επιτρέψει και την επαναλειτουργία της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής υποστηρίζει η κα Στέλλα Γκριτζέλη, που δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό της για τη συνέχιση της κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή με τις ασθενείς της κλινικής του νομαρχιακού νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι «οι έγκυες παρακολουθούνται με επισκέψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο...». Επιπρόσθετα αφήνει να εννοηθεί ότι η ουσιαστική αναστολή λειτουργίας ολόκληρης της Κλινικής κινεί υποψίες για πιθανή μελλοντική κατάργηση της Κλινικής για να προσθέσει: «Αν όμως ανοίξουν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος παραμονής μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο...».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass