Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 21:04

Δείχνει ...Κοι.Σ.Π.Ε. η Ζωή Ράπτη

Τη δυνατότητα ανάθεσης συμβάσεων κατ’ αποκλειστικότητα σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης

Ευθύνης επισημαίνει με εγκύκλιό της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) θεσπίστηκαν με το άρθρο 12 του Ν. 2716/1999 του Υπουργείου Υγείας για την «Ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας» και αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή συνεταιρισμού, αφού παράλληλα είναι παραγωγικές - εμπορικές μονάδες, αλλά και μονάδες ψυχικής υγείας. Βασικός στόχος τους είναι η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στη θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια. Αποτελούν το παράδειγμα μίας νέας, συλλογικού χαρακτήρα, νομικής μορφής κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας, αλλά και για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικότατο στοιχείο των ενεργειών πρόληψης, της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικοοικονομικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών.
Όπως αναφέρει η κα Ράπτη, η οικονομική δραστηριότητα των Κοι.Σ.Π.Ε. έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα και αποτελεί εργαλείο στον κύριο στόχο τους, ο οποίος είναι η κοινωνική ένταξη των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των όποιων κερδών επανεπενδύεται σε δραστηριότητες αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης ή σε νέα παραγωγική δραστηριότητα και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σήμερα υφίστανται ευεργετικά νομοθετήματα για τους Κοι.Σ.Π.Ε., τα οποία, παρέχουν σε δημόσιους φορείς τη δυνατότητα να αγοράσουν υπηρεσίες και προϊόντα κατ’ αποκλειστικότητα από αυτούς. Αναλυτικότερα, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να παραχωρούν κατ’ αποκλειστικότητα υπό τους ειδικότερους όρους του άρθρου 20 του Ν. 4412/2016, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ν. 4441/2016, το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, μεταξύ άλλων, σε ΚΟΙΣΠΕ του άρθρου 12 του Ν. 2716/1999.
Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών δυνάμει του άρθρου 12 παρ. 17 του Ν. 2716/1999, στο οποίο αναφέρεται ότι «το Δημόσιο, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα προμηθεύονται αγαθά και δέχονται υπηρεσίες από τους Κοι.Σ.Π.Ε.». Στην ίδια παράγραφο αναφέρεται επίσης: «Το Δημόσιο, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι Ο.Τ.Α. α’ & β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα επιτρέπεται να παραχωρούν κατά χρήση στους Κοι.Σ.Π.Ε. πράγματα κινητά ή ακίνητα και κάθε μορφής εγκαταστάσεις». Στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 30 Κοι.Σ.Π.Ε. και αριθμούν πάνω από 3.400 μέλη συνεταιριστές και 900 εργαζόμενους, 550 εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι - άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ο κύκλος εργασιών των Κοι.Σ.Π.Ε. για τις δραστηριότητες κατά το έτος 2018 ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας αυτούς μία σημαντική ομάδα αναφοράς του οικοσυστήματος Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.), από την οποία ομάδα παράχθηκαν οι περισσότερες ώρες εργασίας των ατόμων από ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Οι Κοι.Σ.Π.Ε. δραστηριοποιούνται σε ένα πλήθος εμπορικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων με βασικούς τομείς δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε δημόσια κτίρια, την εστίαση, τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη λειτουργία μικρών καταστημάτων εντός μεγαλύτερων χώρων, όπως για παράδειγμα μικρά καφέ και κυλικεία. Στη δεδομένη χρονική στιγμή (επιπτώσεις λόγω Covid-19), καταλήγει η υφυπουργός Υγείας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η στήριξη σε προστατευμένες μορφές απασχόλησης με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

 

Οκτώ μεταρρυθμίσεις για το 2021

Οκτώ βασικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για τη νέα χρονιά 2021, όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της προεδρίας της κυβέρνησης. Στις μεταρρυθμίσεις προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή νέου μοντέλου διοίκησης στα νοσοκομεία, η υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου αξιολόγησης για παρεχόμενες υπηρεσίες και φορείς στην υγεία (Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία), η ενίσχυση της Ψηφιακής Υγείας, ο ανασχεδιασμός προμηθειών Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο εκσυγχρονισμός της φαρμακευτικής πολιτικής, η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και η ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας στην κατεύθυνση της πρόληψης-πρώιμης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ένταξη της αναδιοργάνωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις βασικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου για τη νέα χρονιά. Ως μείζονα έργα και προγράμματα που θα προωθηθούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι:
* Η Οργάνωση και εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της Covid-19.
* Ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας.
* Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υγείας (ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, τηλεϊατρική, τηλεραντεβού κ.ά.).
* Ο σχεδιασμός νέου συστήματος διακυβέρνησης των νοσοκομειακών μονάδων.
* Οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ.
* Η κατάρτιση Στρατηγικής Κεντρικών Προμηθειών (ΣΚΠ) Υγείας.
* Η ανάπτυξη θεσμού Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΟΜΥ).
* Το ενιαίο σύστημα διαχείρισης ραντεβού για τις δομές ΠΦΥ και εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων.
* Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την υποστήριξη της Ψυχικής Υγείας
* Η επικαιροποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Νέα έκκληση για αιμοδοσία

Και νέα παρέμβαση χθες από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Αθανάσιο Γιαννούκα για στήριξη της προσπάθειας για αιμοδοσία μετά την επείγουσα έκκληση που απηύθυνε με ανοιχτή επιστολή του προς τους Λαρισαίους τις προηγούμενες ημέρες. Λόγω της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρείται σημαντικά μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών, με αποτέλεσμα την οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, τονίζει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και προσθέτει: «Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει... Να είμαστε εκεί για τον άλλο στα εύκολα και στα δύσκολα. Για διευκόλυνση των αιμοδοτών η αιμοληψία θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο την Πέμπτη 14.01.2021 και την Παρασκευή 15.01.2021 και ώρα 10:00-15:00 στο Κτίριο Κατσίγρα (ισόγειο)».

 

 

PINAKAS1

Ξεπέρασε τα 6 χιλιάδες κρούσματα η ΠΕ Λάρισας

Οδυνηρός είναι ο απολογισμός της πανδημίας και για τον νομό Λάρισας. Πάνω από 6 χιλιάδες κρούσματα καταγράφηκαν από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που αντιστοιχεί στο 48,2% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που έφτασε τα 12.588 κρούσματα.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στην Αγιά καταγράφηκαν συνολικά 84 κρούσματα (1%), στην Ελασσόνα 421 κρούσματα (7%), στον Δήμο Κιλελέρ 76 κρούσματα (1%), στον Δήμο Λαρισαίων 4.639 κρούσματα (76%), στον Δήμο Τεμπών 144 κρούσματα (2%), στον Δήμο Τυρνάβου 555 κρούσματα (9%) και στον Δήμο Φαρσάλων 153 κρούσματα (3%).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass