Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προτεραιότητες των δύο νοσοκομείων για το 2021

* ΠΓΝΛ: ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΘ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ * ΓΝΛ: ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΚΩΝ * ΚΟΙΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ Η ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 21:06

Του Δημ. Κατσανάκη
Η υλοποίηση των σχεδιασμών αντιμετώπισης της πανδημίας στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο όχι μόνο δεν επέτρεψε στους υγειονομικούς παράγοντες καμία σκέψη για βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και των

παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά αντίθετα υποχρέωσε τις δομές υγείας σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με covid.
Το παράδειγμα των δύο νοσοκομείων της Λάρισας είναι χαρακτηριστικό: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο, που χαρακτηρίστηκε... covid νοσοκομείο, κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας περιορίζοντας τη λειτουργία όλων των κλινικών και εγκαταλείποντας ουσιαστικά κάθε άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα με αποτέλεσμα το σύνολο έργων και προγραμμάτων να παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις. Εξέλιξη φυσιολογική καθώς το ζητούμενο ήταν να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας που δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Αν και η νέα χρονιά ήρθε με τους εμβολιασμούς, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων για επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, αυτό δεν εμποδίζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να κάνουν τα δικά τους σχέδια για την ανάπτυξη των νοσοκομειακών ιδρυμάτων αλλά και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη μετα-covid εποχή.
Η «Ε» σε συνεργασία με τους διοικητές του Πανεπιστημιακού, Δημήτρη Κατσικονούρη, και του Γενικού Νοσοκομείου, Γρηγόρη Βλαχάκη, επιχειρεί να καταγράψει τους στόχους, τις προτεραιότητες, τα έργα και τις δράσεις, που σχεδιάζουν, αλλά και τα ανοιχτά θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα χρονιά εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες και ο ιός.
Και οι δύο διοικήσεις έχουν υψηλά στις προτεραιότητές τους τη βελτίωση των υποδομών και την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, που έχει ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη νέων κλινικών και τμημάτων να εμφανίζεται πενιχρός.
Κοινό στοιχείο στους σχεδιασμούς των δύο νοσοκομείων αποτελεί η διεκδίκηση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παίδων, το καθένα με τη δική του επιχειρηματική βάση, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να σχεδιάζει επίσης την ανάπτυξη της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της λειτουργίας της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής.
Αντίθετα, στον πυρήνα του σχεδιασμού του Γενικού Νοσοκομείου βρίσκεται το κτιριολογικό πρόγραμμα και η ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Έναν χρόνο συμπληρώνει στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο διοικητής Δημήτρης Κατσικονούρης και μετά από διαδοχικές συναντήσεις και επαφές με τη Διοίκηση της Ιατρικής Σχολής, αλλά και τους διευθυντές των κλινικών του νοσοκομειακού ιδρύματος, έχει διαμορφώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για τη νέα χρονιά.
Το σχέδιο στοχεύει στην ανάπτυξη νέων κλινικών και υποδομών καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας για ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς με covid, όπως αναδείχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, υποχρεώνουν τα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, να σχεδιάζουν για τη νέα χρονιά την ανάπτυξη νέων κλινών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας. Στόχος της Διοίκησης είναι η ανάπτυξη 6 νέων κλινών προκειμένου η Κλινική να διαθέτει και στη μετά covid εποχή 18 κλίνες από 12 που λειτουργούσαν κατά την ανάληψη αρμοδιοτήτων της Διοίκησης.
Στον σχεδιασμό της φετινής χρονιάς περιλαμβάνεται η συνέχιση της διεκδίκησης και ακολούθως της λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων δυναμικότητας 7 κλινών (6+1μόνωσης) και η ανάπτυξη της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης -η εγκατάσταση για το εγχείρημα αυτό, σημειώνει ο κ. Κατσικονούρης, υφίσταται και σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην περιοχή που εκτείνονται οι φυσιοθεραπευτές. Ενώ επίσης πρόκληση παραμένει η επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της λειτουργίας της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής παράλληλα με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Τα συνεχή προβλήματα που αφορούν τον χειρουργικό χρόνο σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν έστω και μερικώς με την ανάπτυξη νέων χειρουργικών τραπεζών, από 9 λειτουργικές σήμερα σε 13, εκ των οποίων μία θα προστεθεί για της ανάγκες της Μαιευτικής Κλινικής -θα γίνουν 2-, ενώ άλλη μία θα διατεθεί στις τις ανάγκες του τραύματος.
Σημαντική παρέμβαση που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τη φετινή χρονιά είναι η εγκατάσταση PET-CT -δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- αφού προηγουμένως γίνει η χωροταξική αναδιαμόρφωση, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά παρουσιάζει καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας. Η χωροταξική αναδιαμόρφωση των χώρων, που συνιστά κτιριακή παρέμβαση είναι και η μοναδική παρέμβαση στο κτίριο του νοσοκομείου, παρότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές υποστηρίζουν την ανάγκη κτιριακής επέκτασης για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων του νοσοκομείου ιδιαίτερα για τον χειρουργικό τομέα.
Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση θεωρείται και η εξασφάλιση προμήθειας μαγνητικού τομογράφου MRI 3.0T τελευταίας τεχνολογίας, έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στον σχεδιασμό της Διοίκησης βρίσκεται και η ποιοτική αναβάθμιση των κλινικών μέσω πιστοποίησης ΕΛΟΤ ΕΝ ISO και HACCP κατά περίπτωση, καθώς και η ανάπτυξη συστήματος PACS (picture archiving and communication system). Πρόκειται για τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης, η οποία παρέχει εύχρηστη και οικονομική αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση στις ακτινολογικές εξετάσεις που διενεργούνται στους ασθενείς εντός του Νοσοκομείου. Η χρήση και εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εξοικονομεί κόστος, ασφάλεια και αμεσότητα στη διακίνηση ιατρικής πληροφορίας μεταξύ εργαστηρίου και κλινικών, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργείων, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Συμβάλλει στην εξάλειψη της πιθανότητας διασποράς λοιμώξεων και διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας σε απαιτητικό περιβάλλον, όπως π.χ. αυτό που διαμορφώθηκε πρόσφατα από την πανδημία του κορονοϊού. Επιπρόσθετα, διασφαλίζει το απόρρητο της ιατρικής πληροφορίας σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ιδιαίτερα φιλόδοξο εμφανίζεται και το πρόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου, στον πυρήνα του οποίου όπως είναι φυσικό βρίσκεται το κτιριολογικό πρόγραμμα με τρεις κατευθύνσεις:
* Την προσθήκη νέας συνδετήριας πτέρυγας ύψους 12 εκατ. ευρώ -οι δράσεις θα κινηθούν για την έκδοση οικοδομικής άδειας και τη δημοπράτηση του έργου.
*  Την ενεργειακή αναβάθμιση και παραγωγή ενέργειας από μονάδες Α.Π.Ε. Οι δράσεις, για το 2021, θα αφορούν τη σύνταξη οριστικών μελετών, την αδειοδότηση φωτοβολταϊκού συστήματος (στην κατηγορία αυτή θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταΐκού συστήματος 315,7 KW με τη μέθοδο του Net Metering, του συμψηφισμού δηλαδή παραγόμενης-καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας), καθώς και το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 6%).
* Την αξιοποίηση του κληροδοτήματος αδελφών Βαΐτση.
Η ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού αποτελεί βασική επιδίωξη της Διοίκησης. Συγκεκριμένα εντός της χρονιάς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η απορρόφηση χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (άνω των 3.000.000 ευρώ) και θα ενισχυθεί το Νοσοκομείο με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με ποιοτική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου, εξοικονόμηση πόρων (100.000 ευρώ) από αποφυγή των ετήσιων συντηρήσεων και ανάπτυξη νέων ιατρικών - διαγνωστικών μεθόδων.
Επιπρόσθετα η Διοίκηση, σύμφωνα με τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη, συνεχίζει τις προσπάθειες για εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για την ποιοτική αναβάθμιση κλινών νοσηλείας (wc) της Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής και της Μαιευτικής/Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες προμελέτες.
Όσον αφορά την ανάπτυξη νέων κλινικών και τμημάτων, μετά την επανίδρυση του Γαστρεντερολογικού Τμήματος, το νοσοκομείο διεκδικεί με αξιώσεις τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και προγραμματίζεται η δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Ελέγχου θαλασσαιμικών με σύγχρονο πρόγραμμα στον Μαγνητικό Τομογράφο του Νοσοκομείου στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του Νοσοκομείου κατά 100-120 χιλιάδες ευρώ καθώς θα πραγματοποιούνται περίπου 500 Μαγνητικές Τομογραφίες ΜRI σε θαλασσαιμικούς ασθενείς τον χρόνο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων με:
* Την ολοκλήρωση της διαχείρισης απεικονιστικών εξετάσεων στο νοσοκομείο (Filmless). Ο νέος εξοπλισμός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία μειώνοντας τις ενδοδιακομιδές και τις μεταφορές εκτυπωμένων εικόνων, προκειμένου να προασπιστεί η υγεία των νοσηλευόμενων και να ενισχυθεί και διασφαλιστεί η δημόσια υγεία των πολιτών. Θα προσφέρει αξιόπιστη υποστήριξη του ασθενή και θα παρέχει στους επαγγελματίες υγείας όλα τα σύγχρονα εργαλεία για την παρακολούθησή του με συνέπεια τη βελτίωση του χρόνου ανάρρωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων κατά 100.000 ευρώ περίπου από τη μη εκτύπωση των ακτινογραφιών και την άμεση καταχώριση των απεικονιστικών στον ιατρικό φάκελο, καθώς και μείωση του χρόνου διάγνωσης στα περιστατικά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου (και κατ΄ επέκταση μείωση του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ).
* Την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΣ με δυνατότητα διασύνδεσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (καταχώριση παρακλινικών εξετάσεων συνταγογραφημένων από τον ιατρό). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απαίτηση των εν λόγω παρακλινικών εξετάσεων που διενεργούνται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κατά τις ημέρες Γενικής Εφημερίας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και θα επιφέρει αύξηση των εσόδων για το έτος 2021 περίπου στις 400.000 με 500.000 ευρώ.
* Τη λειτουργία ψηφιακού πρωτοκόλου στη Γραμματεία του νοσοκομείου. Τα έγγραφα θα διακινούνται με μεγαλύτερη αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια και ο εντοπισμός τους θα γίνεται ταχύτατα αφού θα φαίνεται η πορεία του εγγράφου. Θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από την ελαχιστοποίηση κατανάλωσης χαρτιού και τόνερ (μελανιών) με ετήσιο ύψος 12.000,00€, επίσης με εξοικονόμηση ανθρωποωρών και τέλος με την ψηφιοποίηση του διοικητικού αρχείου του νοσοκομείου.
Σημειώνεται τέλος, ότι σχεδιάζεται πύκνωση των εξορμήσεων Κέντρου Αιμοδοσίας με στόχο την αύξηση κατά 10% των φιαλών αίματος σε σχέση με το έτος 2020 καθώς και ανάπτυξη προγράμματος τακτικού προσυμπτωματικού έλεγχου που θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια με την εγκατάσταση του νέου ψηφιακού μαστογράφου.

Gallery άρθρου