Φόβοι για 3ο κύμα από μεταλλαγμένο στέλεχος

Μεγαλώνει η ανησυχία σε όλο τον κόσμο *Πιο μολυσματική και πιο θανατηφόρα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λονδίνου *Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2021 10:40

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού, το οποίο έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας. Ο εντοπισμός του νέου στελέχους στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ακόμα έναν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, με το Υπουργείο Υγείας μάλιστα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.


Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ δημιουργείται δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού, το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στη σωστή επιδημιολογική ανάλυση, γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία φαίνεται πως είναι και πιο φονική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό είναι 30 έως 40 % υψηλότερο από τον αρχικό ιό.
Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα και 1.400 νεκρούς μόνο προχθές, τα βρετανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πρωτόγνωρη πίεση. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες όχι μόνο να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά και να αναλογιστούν τις συνέπειες κάθε επαφής με πιθανό κρούσμα.
Οι αρχές εκτιμούν ότι τα δύο εμβόλια που χορηγούνται στη Βρετανία είναι αποτελεσματικά εναντίον και της βρετανικής μετάλλαξης.
Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού κατέγραψαν οι γερμανικές αρχές στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.
Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δε σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να εμβολιάσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος Αυγούστου, όμως για την ώρα η διαδικασία προχωρά με ρυθμό χελώνας. Μέχρι προχθές είχε εμβολιαστεί μόλις το 1,21% του πληθυσμού, ενώ μεγάλα κέντρα έκλεισαν λόγω έλλειψης σκευασμάτων.
Προς το παρόν στη Γαλλία εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτές άνω των 50 και ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών. Στην Πορτογαλία, ουρά σχηματίζουν τα ασθενοφόρα μπροστά στo Νοσοκομείο Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα. Τουλάχιστον 10 οχήματα περίμεναν για ώρα μέχρι να βρεθούν κρεβάτια για τους ασθενείς. Η χώρα της Ιβηρικής παλεύει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας με σχεδόν 14.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο προχθές. Από τις 15 Ιανουαρίου η Πορτογαλία ζει σε συνθήκες σκληρού lockdown, ενώ η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για δύο εβδομάδες.

TAΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι Βρετανοί υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα Δευτέρα περαιτέρω ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών, μετέδωσε χθες το BBC, προσθέτοντας ότι μπορεί να αξιωθεί από αυτούς που φτάνουν στη χώρα να μένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.
Βάσει των μέτρων που ισχύουν τώρα στη Βρετανία απαγορεύονται τα περισσότερα διεθνή ταξίδια, ενώ νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα αξιώνουν από τους περισσότερους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα να έχουν ένα αρνητικό τεστ που θα έχουν κάνει πριν από την αναχώρησή τους, όπως και να μείνουν σε καραντίνα.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό για τους ταξιδιώτες να περνούν αυτήν τη 10ήμερη περίοδο καραντίνας σε ξενοδοχείο, για το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι, ως ένα μέσο να επιβάλλει την εφαρμογή των κανόνων της καραντίνας, σύμφωνα με το BBC.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
Οι μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική, αλλά και από τη Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, όπως εξήγησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Γώγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μία πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία.
«Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δύο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.
Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δε δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι.
«Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωνικά αντισώματα» δήλωσε για τις μεταλλάξεις.
Το μέλος της επιτροπής εστίασε και πάλι στη σωστή χρήση της μάσκας, δηλώνοντας ότι η σωστή μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη.
«Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» δήλωσε.
«Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορονοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ινώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα τόνισε δε ο καθηγητής, με αφορμή πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Λέστερ.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ LOCKDOWN
«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» δήλωσε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Γαργαλιάνος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων.
«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε το Σάββατο σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για το τρίτο κύμα πανδημίας και πιθανές νέες μεταλλάξεις του ιού, ενώ νέος πονοκέφαλος οι καθυστερήσεις της αποστολής των εμβολίων από τις φαρμακευτικές.
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν δύο μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για «πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού που πιθανώς θα είναι και πιο μεταδοτικές.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «εκεί που αρχίσαμε να βλέπουμε φως στο τούνελ ξαφνικά όλα γυρνάνε μπούμερανγκ».
Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν σε τρία επίπεδα:
* Προωθούν μαζικά τεστ για να εντοπιστούν οι νέες μεταλλάξεις.
* Προτρέπουν τον κόσμο να φορά ενισχυμένες χειρουργικές μάσκες.
* Και τέλος, κλείνουν σύνορα απαγορεύοντας μη απαραίτητα ταξίδια με χώρες που έχουν έξαρση του ιού.
Αυτό μάλιστα αποφάσισε το Βέλγιο απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια από 27 Ιανουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να ταξιδέψουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass