Ανισότητα στη διανομή των εμβολίων

Στις 50 πιο πλούσιες χώρες κατευθύνεται το 70%, ενώ στις 50 πιο φτωχές μόνο το 0,1% - Πρόγραμμα για εμβολιασμούς σε 500 εκατ. ευάλωτους πολίτες ξεκινά ο Ερυθρός Σταυρός

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2021 16:34

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ανησυχία για την άνιση διανομή των εμβολίων εκφράζει ο Ερυθρός Σταυρός, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερη συμμετοχή των πιο φτωχών στις εμβολιαστικές εκστρατείες.


Αγωνιώντας για την έλλειψη πρόσβασης των φτωχών χωρών σε εμβόλια κατά της Covid-19, η οργάνωση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδιο ύψους 100 εκατ. ελβετικών φράγκων (92,5 εκατ. ευρώ) για τον εμβολιασμό 500 εκατομμυρίων ευάλωτων ατόμων.
Σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), οι 50 πιο πλούσιες χώρες έχουν χορηγήσει στον πληθυσμό τους σχεδόν το 70% των εμβολίων κατά της Covid-19 που διανεμηθεί μέχρι στιγμής, ενώ μόλις το 0,1% έχει χορηγηθεί στις 50 πιο φτωχές.
«Είναι ανησυχητικό διότι είναι άδικο και επειδή αυτό ενδέχεται να παρατείνει, δηλαδή να επιδεινώσει, αυτήν τη φρικτή πανδημία», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της IFRC, Γιαγκάν Σαπαγκάιν. «Αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δε θα είναι ασφαλείς» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η IFRC προειδοποίησε ότι αν μεγάλες περιοχές του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ο ιός που ευθύνεται για την Covid-19 θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται, μια κατάσταση που ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων παραλλαγμένων στελεχών που δε θα καλύπτονται από τα εμβόλια.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Το σχέδιο της IFRC δεν συνίσταται στην αγορά εμβολίων κατά της Covid-19, αλλά στη στήριξη των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού σε μια σειρά τομέων. Σε πολλές χώρες ένα εκπαιδευμένο προσωπικό θα αναλάβει τη διανομή των εμβολίων στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους πιο ευάλωτους. Επίσης στόχος της IFRC είναι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου θα αναζητήσουν κοινότητες και άτομα, τα οποία είναι κοινωνικά ή γεωγραφικά απομονωμένα προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες εμβολιασμού κατά της Covid-19. «Η ισότητα δεν έρχεται από τον ουρανό» υπογράμμισε ο Τσαπαγκάι. «Το σχέδιό μας συνίσταται στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα εμβόλια θα βγουν από τις πρωτεύουσες και θα χορηγηθούν στα ευάλωτα άτομα και κοινότητες, στους απομονωμένους και σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο» αν μολυνθούν από κορονοϊό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass