Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2021 20:55

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Από σήμερα οι αιτήσεις για προσλήψεις γιατρών
Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έως και την Τετάρτη 3 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων γιατρών για την πρόσληψή τους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της προκήρυξης των 939 νέων θέσεων μόνιμου ιατρικού

προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η νέα προκήρυξη έρχεται σε συνέχεια των τριών προηγούμενων που δημοσιεύθηκαν το 2020, με συνολικά 1.423 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Ειδικά για τα νοσοκομεία, προτεραιότητα δόθηκε σε κρίσιμες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων: Ακτινολογίας 48, Αναισθησιολογίας 97, Εσωτερικής Παθολογίας 17, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 104, Παιδιατρικής 31, Πνευμονολογίας 74, Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 76.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 113 θέσεις για την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, εκ των οποίων οι 60 θέσεις για τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Από αυτές 11 θέσεις αφορούν στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Λάρισας, 14 θέσεις στο Γ.Ν. Λάρισας, 13 θέσεις στο Γ.Ν. Βόλου, 12 θέσεις στο Γ.Ν. Τρικάλων και 10 θέσεις στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

 

Δεν προστατεύουν βιταμίνη C και ψευδάργυρος από τον κορονοϊό
Ελάχιστη έως μηδαμινή ωφέλεια παρέχουν τα συμπληρώματα βιταμίνης C και ψευδάργυρου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να παίρνουν τέτοια συμπληρώματα για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους κατά των κρυολογημάτων και της γρίπης, αλλά φαίνεται πως στην περίπτωση της λοίμωξης Covid-19 δεν υπάρχει κάποια άξια λόγου προστασία.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής Μιλίντ Ντεσάι της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», τερμάτισαν πρόωρα, μετά από δέκα ημέρες, τη δοκιμή τέτοιων συμπληρωμάτων σε 214 μη νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 45 ετών, επειδή δεν είδαν κάποια άξια λόγου βελτίωση στα συμπτώματά τους. Μάλιστα, στην τυχαιοποιημένη πολυκεντρική κλινική μελέτη χρησιμοποιήθηκε υψηλή δοσολογία 8.000 μιλιγκράμ βιταμίνης C και 50 μιλιγκράμ ψευδάργυρου καθημερινά.
Όσοι ασθενείς δεν έπαιρναν τα συμπληρώματα εμφάνισαν μείωση 50% στα συμπτώματά τους μετά από σχεδόν επτά ημέρες (6,7), ενώ όσοι τα έπαιρναν είχαν παρόμοια μείωση 50% σε σχεδόν έξι ημέρες. Η διαφορά της μίας ημέρας δεν κρίθηκε σημαντική για να συνεχιστεί η μελέτη.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν διερευνηθεί τα πιθανά οφέλη διαφόρων συμπληρωμάτων κατά της Covid-19. Μόνο στην περίπτωση της βιταμίνης D φαίνεται να υπάρχει κάποιο άξιο λόγου όφελος, καθώς τα χαμηλά επίπεδά της στο σώμα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό.

 

Μητρώο ασθενών παιδιών με νεοπλασίες

NEOPLASIES.jpg

Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας που πάσχουν από νεοπλασματικά νοσήματα με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα παιδικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα, συστήνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κάθε ασθενής παιδικής ηλικίας, ο οποίος έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από νεοπλασματικό νόσημα, εντάσσεται υποχρεωτικά από τον θεράποντα ιατρό του στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα, τον τεχνικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου αναλαμβάνει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Μέσω του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα επιχειρείται να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς παιδικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται στην ελληνική επικράτεια, να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, τον τύπο και τη σταδιοποίηση της νεοπλασίας, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου, καθώς και στοιχεία της ογκολογικής μονάδας/τμήματος του θεράποντος ιατρού, καθώς και να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα δημογραφικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό των νεοπλασιών, την κατανομή ανά ηλικία, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
Σημειώνεται ότι τα νεοπλασματικά νοσήματα ή ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αντιπροσωπεύει το 1% όλων των καρκίνων και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους παγκοσμίως, μετά από τα ατυχήματα. Τα δημογραφικά στοιχεία σχετικά με τον παιδικό καρκίνο στην Ελλάδα ακολουθούν τα παγκόσμια πρότυπα και περίπου 330 νέοι ασθενείς ηλικίας 0-16 ετών διαγιγνώσκονται ετησίως.
Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου που διαγιγνώσκονται στα παιδιά είναι λευχαιμία (29%), όγκοι κεντρικού νευρικού συστήματος (26%), λέμφωμα (8%), νευροβλάστωμα (6%), νεφροβλάστωμα (5%) και σάρκωμα (6%).

 

Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2021

ARISTEIA.jpg

Τα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, ο πρώτος και ο πλέον αναγνωρισμένος θεσμός επιβράβευσης των καλύτερων πρακτικών στην αγορά των φαρμακείων, «επιστρέφουν» το 2021 στη virtual εκδοχή τους! Για το 2021, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:
* Εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη φαρμακευτική αγορά την περίοδο της πανδημίας.
* Επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού για θέματα υγείας.
* Προωθητικής καμπάνιας προϊόντος ή υπηρεσίας μέσω του φαρμακείου προς το κοινό.
* Καλύτερης διαφήμισης στα ΜΜΕ για προϊόντα φαρμακείου.
* Εκπαίδευσης - ενημέρωσης φαρμακοποιών.
* Καινοτόμου υπηρεσίας ή προϊόντος στο φαρμακείο.
* Λανσαρίσματος νέου προϊόντος φαρμακείου.
* Design και Packaging προϊόντος φαρμακείου.
* Υπηρεσιών υποστήριξης φαρμακείων.
* Ομάδας πωλήσεων που διακρίθηκε στα φαρμακεία.
Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις, φορείς, ομάδες ή πρόσωπα για δράσεις, ενέργειες, προγράμματα, καινοτομίες ή βέλτιστες πρακτικές, που έχουν αναπτύξει ή παρουσιάσει και που λειτουργούν προς όφελος της φαρμακευτικής περίθαλψης και της λειτουργίας των φαρμακείων.
Υποβολή συμμετοχών μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2021 στο https://aristeiapharm.gr/2019/psifoforia
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φ.Σ.Α., ενώ η επιτροπή αποτελείται ακόμα από πανεπιστημιακούς, επιφανείς προσωπικότητες του χώρου της υγείας, φαρμακοποιούς και αναγνωρισμένα στελέχη από τον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass