Ασθενείς με covid και σε ιδιωτικό κέντρο υγείας της Λάρισας

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2021 21:02

Του Δημ. Κατσανάκη

Πολύ κοντά σε συμφωνία με δομή υγείας στη Λάρισα βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δεχτεί,

εφόσον χρειαστεί, ασθενείς με κορονοϊό, καθώς φαίνεται ότι οι πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία της Αθήνας επηρεάζουν το σύστημα υγείας και στην περιοχή ευθύνης της 5ης ΥΠΕ.
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όσο και το νοσοκομείο του Βόλου, έχουν δεχτεί πολλούς ασθενείς με covid από την περιοχή της Φθιώτιδας με επίκεντρο τη Μαλεσίνα, εξαιτίας της αδυναμίας του Νοσοκομείου Λαμίας να ανταποκριθεί στην αλματώδη αύξηση των νέων κρουσμάτων, ενώ τα νοσοκομεία της Χαλκίδας και της Βοιωτίας γέμισαν από ασθενείς από την Αθήνα την ώρα που οι ασθενείς των συγκεκριμένων περιοχών στρέφονται προς τη Θεσσαλία, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία της Αθήνας.
Το ζοφερό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται, ιδιαίτερα στην Αθήνα, πυροδότησε νέους προβληματισμούς και στη Λάρισα για την αξιοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας για τη νοσηλεία και ασθενών covid, σε αντίθεση με την άρνηση των κλινικαρχών να αποδεχθούν τους συγκεκριμένους ασθενείς τον προηγούμενο Νοέμβριο μεσούντος του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευση μεταξύ της 5ης ΥΠΕ και κλινικαρχών όσον αφορά τη χρήση ιδιωτικών δομών υγείας για την κάλυψη των αναγκών, που αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση βρίσκεται πτέρυγα γνωστής δομής υγείας με 50 τουλάχιστον κρεβάτια, πέραν των συνεργασιών που ήδη βρίσκονται σε ισχύ με το ΙΑΣΩ και τον Κυανού Σταυρό για την εξυπηρέτηση των μη covid ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και σε άλλες κλινικές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και προβλέπουν ότι η πτέρυγα που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, εφόσον χρησιμοποιηθεί, θα επιβλέπεται από τις συναρμόδιες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που ως γνωστόν έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 5η ΥΠΕ. Άλλες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ανέφεραν ότι αργά χθες το βράδυ επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που επικυρώθηκε και με την υπογραφή σχετικής απόφασης από ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας.
Υγειονομικός παράγοντας της Λάρισας, αναφερόμενος στη σκοπιμότητα μιας συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα στη Λάρισα, σημείωνε ότι για πολιτικούς λόγους η Λάρισα δεν θα γίνει αποδέκτης ασθενών covid από την Αθήνα, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «πλήγμα» για την εικόνα της κυβέρνησης και συμπλήρωνε ότι μία δομή υγείας πέραν των διαθέσιμων κρεβατιών στα νοσοκομεία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για να καλύψει κάποιες ανάγκες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Την ίδια ώρα οι διοικητές των δύο νοσοκομείων της Λάρισας δηλώνουν ότι τα νοσοκομεία προς το παρόν αντέχουν παρά τις αυξήσεις σε εισαγωγές και νοσηλείες. Είναι ενδεικτικό ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι κατειλημμένα και τα 16 κρεβάτια των θαλάμων αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, τα 11 από τα 18 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα 7 κρεβάτια στη ΜΕΘ και 73 κρεβάτια σε απλούς θαλάμους για ασθενείς με covid. Στο Γενικό Νοσοκομείο είναι κατειλημμένα 12 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου υπάρχουν 4 κενά κρεβάτια όπως και 30 κενά σε απλούς θαλάμους με τον διοικητή, Γρηγόρη Βλαχάκη, να δηλώνει την ανάγκη λειτουργίας του νομαρχιακού νοσοκομείου για την αντιμετώπιση και των μη covid περιστατικών, που αφορούν τροχαία, γρίπες, γέννες και προβλήματα υγείας που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 110 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Σταθερά σε τριψήφιο αριθμό κινήθηκαν τα νέα κρούσματα και χθες στη Λάρισα, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 110 νέα κρούσματα από τα 182 συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έναντι 114 και 185 αντίστοιχα προχθές.
Τριάντα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μαγνησία, 24 στην Καρδίτσα, 14 στα Τρίκαλα και 4 στις Σποράδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.297 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ RAPID TESTS
Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορονοϊού που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει ως εξής:
10:00-16:00 Κεντρική πλατεία Λάρισας
10:00-14:00 Πλατεία ΑΤΑ
10:00-14:00 Αγιά.

ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ RAPID TESTS

* Στην Κεντρική πλατεία Λάρισας σε συνολικό αριθμό 334 δειγμάτων καταγράφηκαν 7 θετικά  κρούσματα Covid-19.
* Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Λάρισας σε συνολικό αριθμό 75 δειγμάτων καταγράφηκε 1 θετικό κρούσμα, αφορά γυναίκα 52 ετών.
* Στον Πυργετό σε συνολικό αριθμό 54 δειγμάτων καταγράφηκαν 2 θετικά  κρούσματα, αφορούν 2 άνδρες με  διάμεση ηλικία τα 34 έτη.
* Στο Αρμένιο έγιναν 68 rapid test τα αποτελέσματα των  οποίων ήταν όλα αρνητικά.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass