Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2021 21:03
 Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ιατρικό προσωπικό, ορκίστηκε χθες παρουσία του διοικητή, Γρηγόρη Βλαχάκη, και του διευθυντή Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γεωργίου Παρούτογλου, ο επιμελητής Β’ Γαστρεντερολογίας, Θεόδωρος Κουκουράτος. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με ιατρικό προσωπικό, ορκίστηκε χθες παρουσία του διοικητή, Γρηγόρη Βλαχάκη, και του διευθυντή Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γεωργίου Παρούτογλου, ο επιμελητής Β’ Γαστρεντερολογίας, Θεόδωρος Κουκουράτος.

Προσλήψεις προσωπικού για τις ΤΟΜΥ

Προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση

εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος, για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ) εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Η προκήρυξη αφορά την πρόσληψη συνολικά 1.935 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) των ΔΥΠΕ. Από τις θέσεις αυτές 942 αφορούν γιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας, εσωτερικής Παθολογίας και Παιδιατρικής και 993 θέσεις Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Διοικητικού-Οικονομικού και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θέσεις επισκεπτών/-τριών Υγείας. Για τις ΤΟΜΥ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προκηρύσσονται 12 θέσεις γιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας, εσωτερικής Παθολογίας από μία θέση κλάδου νοσηλευτικής, κοινωνικών λειτουργών και διοικητικού οικονομικού και 3 θέσεις του κλάδου επισκεπτών-επισκεπτριών υγείας. Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση και για θέσεις μόνο μιας κατηγορίας εκπαίδευσης (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ) και ενός μόνο κλάδου και δήλωσης έως και 5 κωδικών θέσεων με σειρά προτίμησης. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει την 29η/03/2021 και ώρα 09:00 και λήγει τη 12η/04/2021 και ώρα 23:59. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στην παρούσα προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση Τοπικών Ομάδων Υγείας όσοι έχουν υπογράψει ήδη σύμβαση για τη στελέχωση Τοπικών Ομάδων Υγείας που προβλέπονται στο άρθρο 106 του Ν. 4461/2017 (ΦΕΚ 38 Α’).


Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη στοματική υγεία

«Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες» είναι το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), την οποία φέτος επισκιάζει η πανδημία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κορονοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών και τα μέλη της ΕΟΟ θέλουν να αφυπνίσουν μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας, «η οποία, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού από τη λοίμωξη COVID-19 και την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού», δίνοντας χρήσιμες συμβουλές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης, και η γ.γ. της ΕΟΟ, Μαρία Μενενάκου. «Ο κορονοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών», ανέφερε η κ. Μενενάκου, προσθέτοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. «Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμη και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα», σημείωσε. Πέρα από τον προφανή λόγο, που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, όπως είπε η κ. Μενενάκου, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις. Ένας από αυτούς είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας. «Όταν δουλεύουμε με το σώμα μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται φθορά στα δόντια διότι η φυσιολογική στάση του ανθρώπινου σώματος κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση», τόνισε. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του. «Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας», επισήμανε ο κ. Δεβλιώτης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία τήρησης όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς των ιών και διατήρησης της υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.


Ξεκινά το Κέντρο Υπέρτασης ΕΔΟΕΑΠ

Κέντρο Υπέρτασης εγκαινιάζει την Τρίτη 30 Μαρτίου ο ΕΔΟΕΑΠ στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα. Στόχος της νέας αυτής ιατρικής υπηρεσίας είναι η ρύθμιση της πίεσης και η αντιμετώπιση των επιπλοκών της, με την έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής πίεσης. Το Κέντρο Υπέρτασης θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο ιατρείο στον ΕΔΟΕΑΠ, υπό τη διεύθυνση του αρχιάτρου του Οργανισμού, δρος Εμμανουήλ Α. Ανδρεάδη. Προτεραιότητες του Κέντρου αποτελούν: Η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας στους ασθενείς. Η 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης με τελευταίας τεχνολογίας πιεσόμετρα. Η παροχή πιεσομέτρου κατ’ οίκον, με εφαρμογή μεταφοράς των δεδομένων της πίεσης απευθείας στο Κέντρο, καθώς και προγράμματος φαρμακευτικής συμμόρφωσης. Η χορήγηση ιατρικών συμβουλών για την επίτευξη επιθυμητών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την υπέρταση και τους κινδύνους που απορρέουν. Στο Κέντρο Υπέρτασης του ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να αντιμετωπίζονται η σοβαρή μη ελεγχόμενη ή ανθεκτική υπέρταση, η υπέρταση της λευκής μπλούζας, η συγκαλυμμένη υπέρταση και η δευτεροπαθής υπέρταση. Η λειτουργία του Κέντρου εντάσσεται στις δράσεις της προληπτικής ιατρικής, καθώς η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί παγκοσμίως τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο). Στη χώρα μας η υπέρταση αφορά περίπου το 25-30% του πληθυσμού. Το Κέντρο Υπέρτασης θα δέχεται, με προγραμματισμένα ραντεβού, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 14:00-16:00.

 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός ΓΝΛ

Τον προϋπολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος διαμορφώνεται στο ύψος των 43.420.332,88 ευρώ, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μεταξύ των εσόδων ξεχωρίζουν οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, οι μεταβιβάσεις ΕΟΠΥΥ 6 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από clow back 3,4 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από παρελθόντα έτη σχεδόν 6 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδύσεις 5,6 εκατ. ευρώ. Οι φαρμακευτικές δαπάνες ύψους 8,7 εκατ. ευρώ κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα έξοδα, ενώ σε χαμηλότερο ύψος κινούνται οι δαπάνες για μισθοδοσία 2,2 εκατ. ευρώ και αποζημιώσεις εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών 3,4 εκατ. ευρώ, για υγειονομικό υλικό 2,3 εκατ. ευρώ , για υπηρεσίες 2 εκατ. ευρώ και παρελθούσας χρήσης 7,3 εκατ. ευρώ.