Ιδιωτική κλινική στη μάχη κατά του κορονοϊού

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ 120 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ *ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΗΔΗ 40 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΣΕΣ ΣΤΟ ΓΝΛ *71 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 62 ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ *ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ RAPID TESTS

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2021 21:40

Σε εφαρμογή τέθηκε η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και ιδιωτικής δομής υγείας στη Λάρισα για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 ήπιας συμπτωματολογίας και τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η υποδοχή των πρώτων ασθενών. Η συμφωνία των δύο πλευρών μάλιστα φαίνεται πως επεκτείνεται με την ιδιωτική δομή υγείας να προσφέρει και δυνατότητες αποκατάστασης σε πρώην ασθενείς της νόσου που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η ιδιωτική κλινική άρχισε να δέχεται τους πρώτους ασθενείς Covid-19 με ήπια συμπτωματολογία, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα της «Ε».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, προβλέπει την αξιοποίηση πτέρυγας της κλινικής δυναμικότητας 50 τουλάχιστον κρεβατιών για τη νοσηλεία και ασθενών με Covid-19, σε αντίθεση με τις συμφωνίες του παρελθόντος που πρόβλεπαν διάθεση κρεβατιών του ιδιωτικού τομέα μόνο για «καθαρούς» ασθενείς. Είναι άλλωστε γνωστές από το δεύτερο κύμα της πανδημίας οι συμφωνίες του Υπουργείου Υγείας με το «ΙΑΣΩ» και τον «Κυανού Σταυρό», που βρίσκονται σε ισχύ, για την εξυπηρέτηση των μη covid ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και σε άλλες κλινικές.
Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι χθες στην ιδιωτική κλινική έχουν σταλεί και νοσηλεύονται 40 ασθενείς κατά τις ημέρες εφημερίας του Γενικού Νοσοκομείου, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτόν τη λειτουργία και των υπολοίπων κλινικών του νομαρχιακού νοσοκομείου. Στελέχη του τελευταίου μάλιστα σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή σημείωναν με νόημα ότι αν το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επιλεχθεί και τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν τα δύο νοσοκομεία δέχθηκαν ασφυκτική πίεση, το Γενικό Νοσοκομείο δε θα χρειαζόταν στον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ να χαρακτηριστεί «covid νοσοκομείο» με όλες τις επιπτώσεις, που αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα, στη λειτουργία του.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε συμφωνία, ξεκίνησαν με αφορμή τις ανησυχίες από τις πιέσεις που δέχονται τα νοσοκομεία της Αθήνας και επηρεάζουν το Σύστημα Υγείας και στην περιοχή ευθύνης της 5ης ΥΠΕ, αλλά και τη διαπίστωση ότι τα νοσοκομεία της Χαλκίδας και της Βοιωτίας γέμισαν από ασθενείς από την Αθήνα την ώρα που οι ασθενείς των συγκεκριμένων περιοχών στρέφονται προς τη Θεσσαλία, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία της Αθήνας.
Η συμφωνία, όπως ανέφερε γνωστός υγειονομικός παράγοντας της περιοχής, επεκτάθηκε και στον τομέα της αποκατάστασης πρώην ασθενών Covid-19, που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και χρήζουν αποθεραπείας. Με την ιδιωτική κλινική να προσφέρει μέχρι και 70 κρεβάτια για δυνατότητα αποκατάστασης σε πρώην ασθενείς.  Ανώτατα στελέχη της κλινικής ανέφεραν ότι οι ανάγκες στον συγκεκριμένο τομέα είναι τεράστιες, με τη ζήτηση για αποκατάσταση και αποθεραπεία να εκδηλώνεται ακόμη και για πρώην ασθενείς του λεκανοπεδίου Αττικής, προσθέτοντας ότι η κλινική προσφέρει ένα περιβάλλον ασφαλές, καθώς έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό και με τις δύο δόσεις του εμβολίου με αποτέλεσμα να εμφανίζει υψηλή αντισωματική ανταπόκριση. Η συμφωνία του ιδιωτικού κέντρου της Λάρισας με το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κας Θεανώς Καρποδίνη, στη Λάρισα την προηγούμενη Τρίτη, που κρατήθηκε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συμφωνία και η διευθέτηση κάποιων λεπτομερειών συζητήθηκαν στη συνάντησή της με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη και τους δύο υποδιοικητές, κ. Ηλία Τσιαούση και κ. Σταύρο Παπαγεωργίου.
Είναι ενδεικτική άλλωστε η ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά την αναχώρηση της προέδρου του ΕΟΠΥΥ, η 5η ΥΠΕ με την οποία ο Διοικητής της «ευχαρίστησε την κα Καρποδίνη για την άριστη συνεργασία την οποία έχουν όσον αφορά στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα Νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ., καθώς επίσης και για τη συμβολή της στην από κοινού συνεργασία κατά τη περίοδο της πανδημίας με τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, της Υγειονομικής Περιφέρειας και Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων για την αντιμετώπιση ασθενών σε non Covid-19 κλίνες ΜΕΘ, σε απλές κλίνες νοσηλείας, καθώς και Covid-19 περιστατικά σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Συνεργασίες, οι οποίες τόσο κατά το δεύτερο, όσο και κατά το τρίτο κύμα πανδημίας που διανύουμε, αποτέλεσαν και αποτελούν κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Υγειονομική μας Περιφέρεια».
71 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 62 ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Σε τριψήφιο αριθμό κινήθηκαν τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλία, όπου καταγράφηκαν σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή 151 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 71 καταγράφηκαν στη Λάρισα, 35 στη Μαγνησία, 29 στην Καρδίτσα, 1 στα Τρίκαλα και ένα στις Σποράδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.588, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 247.992 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων το 51.5% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.969 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.701 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 706 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.643 ασθενείς. Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή-7.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 480 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.  
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 475 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν την περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Καλύμνου, Ρόδου, Λέσβου, Φθιώτιδας κα Εύβοιας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ RAPID TESTS
Στη Θεσσαλία απομονώθηκαν 62 νέα στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη Λάρισα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στελεχών σε 99 έναντι μόλις ενός στελέχους της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που εντοπίστηκε στην Καρδίτσα.
Στο μεταξύ από το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μαζικής δειγματοληψίας για τον έλεγχο του πληθυσμού με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε συνολικό αριθμό 136 δειγμάτων καταγράφηκαν 4 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 1 γυναίκα και 3 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 44 έτη.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass