Η φυματίωση δεύτερη πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος

Στην Ευρώπη μετά την Covid-19 και παρά τη μείωση περιστατικών και θανάτων

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2021 13:10

ΑΘΗΝΑ
Παρά τη θεαματική μείωση των περιστατικών και των θανάτων, η φυματίωση είναι σήμερα η δεύτερη πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος μετά την Covid-19 στην Ευρώπη!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, την τελευταία πενταετία, τα κρούσματα φυματίωσης μειώθηκαν στην Ευρώπη κατά 19%, ενώ το 2019 η θνησιμότητα ήταν 9,4% χαμηλότερη από το 2018.
Δύο παράγοντες ανησυχούν την Ευρώπη στη μάχη κατά της φυματίωσης: Η αντοχή του βάκιλλου στα φάρμακα και ο κίνδυνος «αμέλειας» της νόσου εξαιτίας της πανδημίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρώπη φαίνεται πως έχει ακόμη πολλή δουλειά για να πετυχαίνει τον στόχο εξάλειψης της φυματίωσης μέχρι το 2030.
Το 2019, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 20.000 θάνατοι από φυματίωση και 216.000 νέα περιστατικά της νόσου. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 2,2 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φυματίωσης, οι 3.560 εντοπίζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,7 θάνατοι ανά 100.000).
Το 83% των περιστατικών φυματίωσης συγκεντρώνονται σε 18 χώρες. Μόνον 5 από αυτές ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπόλοιπες αφορούν την ανατολική Ευρώπη.

ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Παγκόσμιως είναι πλέον πιο εύκολη η πρόσβαση σε ποιοτικές αντιφυματικές θεραπείες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των θεραπειών στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα.
Το 2019 λιγότεροι από 8 στους 10 ασθενείς (77%) ολοκλήρωσαν επιτυχώς την αντιφυματική αγωγή. Το ποσοστό απέχει σχεδόν δέκα μονάδες από τον παγκόσμιο μέσο όρο (85%).
Η πολυανθεκτική φυματίωση -που προκαλείται από στέλεχος του βάκιλλου το οποίο δεν αναταποκρίνεται στα διαθέσιμα φάρμακα- είναι ένας από τους κύριους λόγους του χαμηλού ποσοστού θεραπείας στην Ευρώπη.
Παγκοσμίως, στόχος είναι να καταπολεμάται το 75% των περιπτώσεων πολυανθεκτικής φυματίωσης. Όμως στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 43% έως 59%…
«Η φυματίωση εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη και να επηρεάζει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία και φροντίδα των ασθενών παραμένουν τα “κλειδιά” για την εξάλειψη της νόσου», δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass